zondag 7 februari 2016

Er even tussenuit (vierde week)


Deze week is de bedding van de rivier, die uit de bergen komt, nagenoeg droog. Op het strand waar de rivier in zee uitkomt is er nu maar een smal en ondiep stroompje zodat we over het strand naar het volgende vakantiedorpje Camyuva kunnen lopen.Op het strand worden we zelfs weer een beetje romatisch want we zien een hart met een naam erin en manlief verandert de naam in Noortje, hoe lief!


De hotels in Camyuva staan in de winter allemaal leeg maar ik vrees ook voor aankomende zomer want in deze plaats, en trouwens ook ook in de andere badplaatsen, zie je veel winkels waar veel of  zelfs alles in het Russisch staat. En doordat Poetin het toerisme naar Turkije niet meer toestaat zou dit voor veel hotels weleens de genadeslag kunnen worden.
In een hoteltuin komen wij dit grappige plaatsnamenbord tegen maar het is niet aan te raden om dit exact te volgen want het wijst naar zee en naar hoge rotsen in de bergen.


In dit plaatsje besluiten we om bij een Turks eethuis iets te eten. Krijg je in Nederland een paar sneetjes stokbrood met kruidenboter hier krijg je een brood waar je u tegen zegt. Het is wel een brood wat inzakt als je er een stukje afhaalt, maar toch. Ook de sausjes erbij zijn heel lekker. Ik vind het altijd leuk om in een plaatselijk eethuis te eten waar geen of nauwelijks toeristen zijn. Wat ook het voordeel van zo'n eethuis is is dat het eten er nauwelijks iets kost. Wij moeten €10,- betalen voor het brood met de sausjes, een salade, kebab, 2 cola's en 2 Turkse thee. Voor zo'n bedrag kun je nog eens uit eten gaan.


We komen langs een moskee waar net de Azan (oproep tot gebed) gedaan wordt, ik dacht dat het altijd via een bandje ging maar dat blijkt hier niet want onder bij de minaret wordt er door een microfoon de Azan uitgesproken door de muezzin.


Echt een vooruitgang dat er beter door de gemeente voor de zwerfdieren gezorgd wordt

Deze streek van Turkije verbouwt veel sinaasappels en daar zijn ze zo te zien trots op

We kunnen terug over de drooggevallen dam en dat scheelt lopen over een brug met langs je heen razende auto's 
Ook gaan we weer met onze gids/chauffeur op stap. Eerst brengt hij ons naar de berg waar tegenwoordig op een huisje allerlei antennes voor telefoon en televisie staan. Vroeger was dit het wachthuisje van de brandwacht. Als je vanuit onze hotelkamer kijkt heb je niet het idee dat je daar kunt komen. 


Maar Harry zegt dat je er aan de andere kant via een hobbelige weg kan komen en dan een prachtig uitzicht hebt. Nu hij heeft niets te veel gezegd, het uitzicht is geweldig ondanks dat het wat heiig is. We hebben uitzicht op Kemer en Kiris.


Harry en manlief


Vandaag staan de sites Phaselis en Olympos op het programma.Phaselis was een oude Griekse en later een Romeinse stad. De overblijfselen van de oude stad zijn opgegraven, te zien zijn onder andere de oude geplaveide hoofdstraat, Romeinse baden, een poort van Hadrianus, een aquaduct, een theater en verschillende marktpleinen. Ook zijn er drie oude havens.

Olympos is een oud-Griekse stad in het huidige Turkije.
Vroeger was Olympos een van de belangrijkere Lycische steden, nu is het een toeristische plek met een hoog hippie-gehalte. Tussen het huidige 'dorp' en het strand zijn nog veel ruïnes te zien die de vergane glorie van Olympos tonen. 
De stad is gelegen aan een baai van de Middellandse zee en wordt doormidden gesneden door een riviertje. In de eerste eeuw voor Christus werd de stad veroverd door Cylicische piraten. Deze werden in 78 voor Christus op hun beurt door de Romeinen verjaagd na een zeeslag. 
Het hoogtepunt van deze periode was vermoedelijk het bezoek van keizer Hadrianus in de 2de eeuw na Christus, waarna men de stad zelf een tijdje Hadrianopolis heeft genoemd.
Nadat achtereenvolgens de Byzantijnen en de stadstaten Venetië en Genua forten hadden gebouwd werd de stad na de verovering door de Ottomanen in de 13de eeuw verlaten.


Dat de omgeving veel backpackers aantrekt is goed te zien aan de pensions en hoteltjes die er zijn. De zogenaamde tree hotels en wooden houses. Fijn dat Harry bij ons is want hij zorgt er voor dat we in contact komen met de eigenaar  van tree hotel. We worden daar erg gastvrij ontvangen, mogen er rond kijken en krijgen er een rondleiding.


Wat zijn de mensen toch ontzettend aardig hier krijgen we koffie aangeboden en ook nog een mooie bladwijzer met een alziende oog eraan.
We gaan weer verder en we mogen een kijkje nemen in een pension (wooden houses), wat in tegenstelling met de tree houses dit seizoen gesloten is. Ook hier worden  we weer hartelijk ontvangen.


Het trotse echtpaar wat dit pension leidt is duidelijk heel trots op hun onderneming. Ook zij geven ons een rondleiding en laten ons een huisje van binnen zien. Tussen de huisjes staan sinasappelbomen. We krijgen een sinasappel te proeven en ik geloof dat ik nog nooit zo'n lekkere sinasappel geproefd heb.  We krijgen er een heleboel mee, zo lief.Wat we voor vandaag op ons programma hadden staan hebben we afgewerkt. Harry stelt voor om nog naar een plaats te rijden die bekend staat om de vele kassen (van plastic) te rijden. Is een beetje te vergelijken met het Westland bij ons. Er worden voornamelijk tomaten verbouwd. Onderweg komen we verschillende herders tegen.
Volgens Harry worden de geiten/schapen 2x daags "uitgelaten"
Harry vertelt ons dat de kassen verwarmt worden d.m.v. een ton waar een kachelpijp aan zit die dan door de kas gaat met vertakkingen. Opeens zien we er een staan waar al drie pijpen uit de ton komen. Ik  vraag of ik er een foto van mag nemen en de mevrouw wil van de ton weggaan maar ik vind het juist leuk dat zij erbij opstaat en op mijn verzoek doet ze dit dan ook.Ja deze week vliegt ook weer om. Het weer is wisselend. Vaak is het toch wel bewolkt maar we zijn niet gekomen om bruin te worden dus dat scheelt.


10 opmerkingen:

 1. Wat een schat van een man toch, Noortje ! Leuk om daar te eten, bijna tegen kostprijs. 'k Zie zelfs letters-in-steen ! Boomhuisjes -> supertof ! Hier en daar primitief maar onbeschrijfelijk gastvrij !

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja daar in Phaselis heb ik wel even aan jou moeten denken bij die letters-in-steen. Die boomhuisjes zijn inderdaad erg primitief maar ze zijn bij back-packers erg in trek want ze zijn bijna het hele jaar volgeboekt. De wooden houses zijn in de winter periode wel gesloten.

   Verwijderen
 2. Ik heb het idee, dat jullie dit jaar veel meer uitstapjes maken dan vorig jaar.. maar ik kan me vergissen. In ieder geval is die gids een lotje uit de loterij hè! Prachtige sites hebben jullie bezocht. Maar de locale bijzonderheden bezoeken en zo gastvrij ontvangen worden overal.. dat lijkt me nog meer een hoogtepunt! Die grote sinaasappels zijn de max! :-)))
  Enfin.. alweer een hele mooie week zo te zien.. en nog lang niet naar huis hehe!
  Groetjesss!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het klopt dat we dit jaar meer uitstapjes maken maar dat komt doordat we Harry ontmoet hebben. Die sites zijn in de winterperiode ook wel te bezoeken maar dan moet je wel een auto huren want openbaar vervoer (de dolmus) komt er niet vlakbij langs. Manlief kan geen erge lange afstanden lopen vooral niet als het niet vlak is.
   Het leuke is ook dat Harry allerlei leuke dingen weet te vinden. We hebben het inderdaad erg met hem getroffen en het leuke is dat hij er ook plezier aan beleeft om met ons op stap te gaan.

   Verwijderen
 3. Weer een prachtige week, verhaal en foto's.

  Hermus.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Heel leuk zo een beetje meewandelen in Turkije

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk dat mijn volgers ook meegenieten. Ik vind het zelf leuk om verslag te schrijven van vakanties. Ik deed het vroeger ook al maar dan gewoon in een schrift waar ik later de foto's bij plakte maar die tijd is al lang verleden tijd.

   Verwijderen
 5. Wat een fantastische reis zeg. Ik ben blij dat ik hier terug ben.
  Ik geef je natuurlijk een linkje op mijn nieuwe blog.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja het is echt een hele leuke vakantie maar dat komt ook doordat we Harry ontmoet hebben die ons allerlei leuke plekjes laat zien.

   Verwijderen