maandag 21 maart 2016

Taribush Lente Wandel Festival 2016


Om te vieren dat de lente officieel begonnen is organiseert Taribush Events voor de achtste keer het Wandelfestival met activiteiten voor het hele gezin. Het zijn tochten over heide, door de bossen en langs vele vennetjes door het nationaal park Dwingelderveld. Deze dag zijn er bepijlde lange afstands-wandelingen te lopen van 20 en 30 km. Ook is er een knapzakroute beschikbaar van 7 en 13 km en voor de kinderen is er een avonturentocht van 3,5 km of een leuke kindertocht van 2,5 km. 
Het Nationaal Park Dwingelderveld vormt de kern van het karakteristieke Drentse esdorpenlandschap. Het is het grootste aaneengesloten vochtige heidegebied in West-Europa. Het bijzondere van dit gebied is de afwisseling van de bodemgesteldheid, waardoor een mozaïekpatroon van begroeiing ontstaat. Vochtige dopheide met vennen, droge heide, bossen en jeneverbesstruiken. Deze variatie is niet alleen aantrekkelijk voor de bezoeker van dit gebied, maar biedt ook allerlei dieren een gunstige leefomgeving.


Ondanks dat het de achtste keer is dat dit wandel festival georganiseerd wordt heb ik er nog nooit eerder over gehoord. Het was dat Heleen me erop attent maakte anders zou ik deze tocht niet gewandeld hebben. Heleen en Karin staan om 8 uur voor mijn deur om mij op te halen en we rijden naar Lheebroek waar de startlocatie is. Heleen schrijft ons in voor de 20 km.


Trouwens het is een heel andere startlocatie dan die we gewoonlijk gewend zijn. De startlocatie bevindt zich nu in de groepsaccommodatie "De Marke".Na een kop koffie in de "huiskamer" en een bezoek aan het toilet beginnen we aan onze 20 km.

Heleen neemt nog een snoepje mee voor onderweg en Karin bekijkt nog even de tassen die er hangen.Onze tocht voert ons hoofdzakelijk over onverharde paden en soms is het ook even zoeken naar een paadje zodat je niet door de modder hoeft te banjeren.Op 6,4 km is de eerste rust bij Vakantiepark Zonnetij. Ook dit is weer een rust die anders is dan gewoonlijk want hier kunnen paardrijders overnachten met hun paard. Een zogenaamde Paard & Bed accommodatie. Wij nemen hier nog geen rust want we vinden dit nog te vroeg als je 20 km loopt.
 Verder gaan we weer. Het is jammer dat het somber weer is en er valt zelfs af en toe een spatje regen.
We komen langs een schuur waar allemaal geblaat klinkt dus daar moeten wel lammetjes zijn. We kunnen over de onderdeur heen kijken en inderdaad er zijn daar aardig wat lammetjes.
 Af en toe begint het nu toch wel wat meer te regenen maar een regen-poncho is niet echt nodig.
We komen langs een uitkijkpunt en gaan er naar boven. Heleen en Karin gaan tot helemaal bovenaan toe. Ik wacht beneden aan de trap. Het uitkijkpunt staat vlak langs de A28.
Als we er 15,4 km hebben opzitten is er een rust en hier rusten we wel even en drinken er ook even iets warms. Dan beginnen we aan de laatste 4,5 km. Ook nu weer door alleen natuurgebied. We moeten ook nog een paar keer over een soort bruggetje. Ik vind het wel wat eng vooral als er tegenliggers komen. Ik ben wel wat bang dat ik er dan vanaf val want er staat water onder en langs. Ik vind het vooral niet prettig als dan ook nog een dame mij  vasthoudt als me me passeert maar gelukkig vallen we er niet beiden in.

Voordat we het weten zien we de startlocatie al weer opdoemen en kunnen we ons afmelden en krijgen een lekkere kop lentesoep.Het was een hele mooie wandeling die voor het grootste deel over onverharde paden ging en door de onbebouwde kom. Jammer dat het geen zonnig weer was en dat er af en toe wat regen viel maar van de regen hadden we niet echt veel last.
Het was gezellig om weer eens met mijn wandelmaatjes Heleen en Karin te wandelen. Als zij er niet bij geweest waren, waren die bruggetjes voor mij een nog groter probleem geweest.

6 opmerkingen:

 1. Wat leuk, ik had hier ook nog nooit van gehoord. Jammer dat ik het gemist heb.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het was echt een hele mooie tocht en als ik in de gelegenheid ben loop ik de tocht zeker volgend jaar ook weer.

   Verwijderen
 2. Heel leuke/toffe start, Noortje. Paard en Bed..., nog nooit gehoord, wel heel fijn ! Een tocht met veel mooie kantjes, maar helaas ook modder... Zo'n bruggetjes zijn ook niet aan mij besteed !
  Lie(f)s.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mijn zusje rijdt paard en daarom wist ik van het bestaan van zulke locaties om te overnachten.
   Ja aan zulke bruggetjes zal ik ook nooit wennen.

   Verwijderen
 3. Oh, heb zelf meestal niet zo'n last van zulke plankieren paadjes.. maar met Axel was het een crime.. die deed het in z'n broek dan (als ie een broek aan gehad had dan hehe).. denk dat het voor Jaxon ook weer niks zal zijn.
  Maar als je er mensen moet passeren is het wel minder denk ik.. dat heb ik nog nooit meegemaakt.. je zou denken dat het 'éénrichtingsverkeer' is, zo smal..!
  Maar het ziet er wel een héle mooie en leuke wandeltocht uit.. jammer dat het niet echt mooi lenteweer was dan hè!
  Groetjesss!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als je een grote hond moet dragen over zulke plankieren paadjes zal dat echt niet meevallen denk ik. Het was beter geweest als het eenrichtingsverkeer geweest was maar het waren nogal lange paadjes die in bochten liepen dus je kon niet zien dat er iemand aankwam. Ook waren niet alle planken nog even goed. Voor mij dus helemaal een crime.

   Verwijderen