dinsdag 15 maart 2016

Een verjaardagsfeestje 12-03-2016

Vandaag is mijn schoonzusje jarig en zijn viert haar verjaardag met de familie in Giethoorn. Het dorp is bekend door zijn bruggetjes, waterwegen en punters. Het wordt wel het 'Hollands Venetië' genoemd.Om 14.30 uur worden we verwacht in restaurant "De Rietstulp" waar we beginnen met koffie en appelgebak. Wanneer iedereen gearriveerd is en van de koffie met appelgebak genoten heeft gaan we aan boord van een rondvaartboot voor een rondvaart van 2 uur.
We varen door de historische dorpskern van Giethoorn, over het meer 't Bovenwijde en door het natuurgebied "de Wieden" De schipper/gids vertelt uitgebreid over de flora, fauna en historie van het natuurgebied de "Wieden".


De Wieden is een cultuurlandschap; de mens heeft het landschap gevormd. De plassen (wieden) in het gebied zijn ontstaan door de turfwinning. Je ziet hier nog steeds het kenmerkende vervoer over water. Koeien "varen" dan ook naar hun nieuwe weiland en riet bestemd voor daken ligt hoog opgestapeld op platte boten.
Tijdens de ijstijd ontstond in Nederland een golvend landschap. Tussen Het Hoge Land van Vollenhove en de heuvels van Steenwijk lag een gebied als een soepbord. Door het keileem in de bodem bleef het water hier staan en ophoping van afgestorven resten van water- en moerasplanten zorgde voor veenvorming. In de loop van eeuwen ontstond een veenpakket van soms wel drie tot vier meter dik.

Vanaf de vijftiende eeuw is in De Wieden veen gebaggerd. Het vochtige veen werd gedroogd op smalle 'legakkers'. Daarna werd het turf naar Holland verscheept om er huizen mee te verwarmen. Zogenaamde 'trekgaten' met water bleven achter. De broze legakkers of "ribben" ertussen bleken niet bestand tegen harde wind en hoge golfslag en braken door. Zo ontstond open water: de grote  "wijden" in dialect uitgesproken als wieden.Na de Tweede Wereldoorlog kwam aan de turfwinning in het gebied rond Giethoorn een einde. Naast de eerder genoemde turfwinning wordt er ook riet gesneden in het natuurgebied.
Vanaf begin december tot april zijn rietsnijders bezig om het riet te oogsten, de rietschoven van onkruid te ontdoen, te bundelen en te transporteren. Staatsbosbeheer stelt als eis dat voor 1 april de rietklus moet zijn geklaard, zodat de moerasvogels in het overgebleven riet en de nieuwe aangroei in alle rust kunnen broeden. Het riet wordt o.a. door de karekiet, de roerdomp, de purperreiger gebruikt om te schuilen en hun nest te beschermen tegen hun natuurlijke vijanden, de roofvogels en vossen.

Omdat het afvoeren van het rietafval lastig is, wordt het ter plekke verbrand. Dit vereist kennis van zaken, want op een veenbrand zit niemand te wachten. Dit zijn branden die ondergronds woeden en daarom moeilijk te bestrijden zijn.
Iedereen geniet van de rondvaart en de vele informatie die de schipper/gids geeft. Zelfs de kleine kinderen vermaken zich.
De vogels en herten zijn beter te zien door de verrekijker van manlief dan op de foto’s.


De twee uur varen gaan snel voorbij en we gaan weer terug door Giethoorn op weg naar het restaurant.In het restaurant wacht ons een heerlijk warm en koud buffet en dat valt bij iedereen in de smaak.
De jarige
Het was een zeer geslaagd verjaardagsfeestje en we troffen het heel erg met het weer. Lekker zonnig en dat was echt boffen vooral als je een rondvaart op het water maakt.

10 opmerkingen:

 1. Leuk en leerzaam verslag van mijn feestje. Mooie foto's ook. Fijn dat jullie er waren. Gerda

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Giethoorn is zo mooi! Ik ben er vroeger heel veel geweest want ik woonde er vlak bij. Gefeliciteert met je schoonzus nog!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Super gezellig om zo een verjaardag (mee) te vieren.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het was ook gezellig. Het is altijd leuk om de hele familie bij elkaar te hebben.

   Verwijderen
 4. Felicitaties aan de schoonzus.. en wat een geweldig leuk feessie was het! Inderdaad boffen met dat heerlijke weer.. laatste keer dat je een rondvaart maakte, hadden jullie juist zulk slecht weer hè.. dus verdiende je nu wel eens mooi weer hahaha!
  'k Zie die hertjes wel goed hoor.. altijd magisch om herten in het wild te zien vind ik!
  Toch wel heel erg leuk om iets van eigen land te zien waar ik zelden zelf zal komen.
  Groetjesss!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja het weer was inderdaad veel beter dan de vorige keer. We konden nu ook veel meer zien omdat het riet geoogst was.
   Ik vind het ook altijd geweldig om herten te zien. Als de velden kaal zijn zie je ze bij ons ook vaak als je op de snelweg rijdt.

   Verwijderen
 5. Helemaal anders dan jouw wandeltochten, Noortje !
  En lekkerrrr... !
  Lie(f)s.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja het wandelen stond de laatste tijd door mijn vakantie op een laag pitje.

   Verwijderen