woensdag 16 november 2016

Bezoek Museum Beelden aan Zee in Scheveningen 3-11-2016Vandaag heb ik omdat ik nog een treinkaartje heb, wat gebruikt moet zijn voor 7 november, een bezoek gepland aan het "Museum Beelden aan Zee" in Scheveningen waar een tentoonstelling is van Picasso, genaamd "Picasso aan Zee"
Om even over negen neem ik de trein naar Groningen waar ik een rechtstreeks trein kan nemen naar Den Haag CS.Tegen half een arriveer ik op het station Den Haag Centraal en neem ik een tram naar Scheveningen. Als snel zie ik het Kurhaus wanneer ik ben uitgestapt voor me opdoemen.


Natuurlijk bekijk ik ook even het beeld van Wim Kan en Corry Vonk wat eerder op het Leidse Plein in Amsterdam stond.


Ook al zou je niet bekend zijn in Scheveningen dat helpt het ANWB bord je op weg naar je bestemming.


Het duurt niet lang of ik kom bij het museum waar ik eerst de beelden bekijkt die gewoon buiten op de boulevard geplaatst zijn. Ik hoor hier ook verschillende mensen zeggen dat ze deze beelden veel leuker vinden dan de vaste collectie van het Museum die binnen zijn.

Intussen gaat het miezeren over in regenen en het komt dan ook goed uit dat ik het museum in ga.


Ik dacht eigenlijk altijd alleen aan schilderijen als ik aan Picasso dacht en niet aan keramiek. Ik ben niet echt een kunstkenner hoewel ik, doordat ik een museumjaar kaart heb, wel regelmatig een tentoonstelling etc. in een museum bezoek.

  


Dit kunstwerk van Pablo Picasso uit 1950 kent wel een heel speciale samenstelling. Picasso kreeg het idee om een sculptuur van een vrouwtjesgeit te maken. Zijn studio in Frankrijk lag naast een tuin waar de nabij gelegen pottenbakkerij al haar afval gooide. Van dit afval besloot Picasso zijn sculptuur te maken. Het volledige skelet is gemaakt van afval, daarna heeft de Spaanse kunstenaar de geit opgevuld met gips. De romp en dus de ribben worden

gevormd door een rieten mand, de uier bestaat uit 2 keramieken kruiken, de ruggengraat en de lengte van de neus zijn gemaakt van palmbladeren en de rest is metaalafval. Het sculptuur is levensgroot. Maar waarom wilde Picasso een geit maken en waarom een vrouwtjesgeit? De reden ligt in een nieuwe levensfase die voor Picasso was aangebroken. Zijn maîtresse Fraincose Gilot was net bevallen van hun tweede kind en Picasso bevond zich in een staat van optimisme en levenslust, na een iets donkerdere periode. Met deze zwangere geit wil Picasso via een klassiek beeld het idee van vruchtbaarheid en nieuw leven representeren. 
bron: internet

Natuurlijk is er in het museum nog veel meer te zien maar ik bekijk de rest heel vluchtig.

 “Sluimerende Venus” van Jan Meefout uit 1984


Een van de 11 Easy Pieces – Love & Self-Damage beelden , van de kunstenaar Thom Puckey.
De jonge vrouw staat op het punt zich in haar eigen voet te schietenIk had voordat ik het museum inging gezien dat er op de pier weer bedrijvigheid was nadat het er jarenlang mistroostig had uit gezien en ik wil daar ook nog wel een kijkje nemen.


De Pier in Scheveningen schijnt sinds 2015 compleet vernieuwd te zijn.  Natuurlijk moet ik dit met eigen ogen gaan bekijken. Het valt me op dat het een ware foodboulevard genoemd kan worden want er zijn heel wat eettentjes met streetfood,  barretjes, terrasjes en overdekte winkeltjes. Ook is er een het reuzenrad en een Bungy jump centrum.
Ik heb nu niet direct de behoeft om iets op de complimenten muur te schrijven. Hoewel ik de pier er gelukkig weer wat florissanter vind uit zien dan de laatste keer dat ik deze zag. Aangezien ik nog een lange terugreis voor de boeg heb besluit ik om ergens een restaurantje op de boulevard op te zoeken om iets te eten.


Mijn plan is om een geitenkaassalade te nemen maar wanneer ik zie dat ze ook mosselen hebben besluit ik deze te nemen. Ik heb dit jaar nog geen mosselen gehad, manlief houdt er niet van dus maak ik ze ook nooit zelf thuis klaar.


Als ik het restaurant verlaat ziet de lucht er prachtig uit.

Het wordt tijd dat ik weer richting Den Haag Centraal gaat want het neemt nog wel even voor dat ik weer thuis ben.


Ik heb genoten van mijn dag. Leuk om ook weer even op de boulevard van Scheveningen te zijn. Ik kwam hier vroeger geregeld toen ik in Loosduinen en Den Haag woonde.
En ik weet nu ook dat Picasso naast schilderen o.a. ook gebeeldhouwd heeft.

5 opmerkingen:

 1. Een dagje ondergedompeld in cultuur, Noortje. Moet kunnen, toch ?!
  Lie(f)s.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja hoor, het was een heerlijk cultuurdagje en ik ga zeker nog eens terug naar dit museum. Alleen al die beelden op de boulevard (gratis te bezichtigen) waren zo grappig. Ook in de binnentuin stonden allemaal beelden maar door de regen ben ik daar niet geweest.

   Verwijderen
 2. Oeps.. ik had dit postje bijna gemist..! en dat zou zonde geweest zijn, want je hebt echt heel mooie foto's gemaakt, zowel van Scheveningen als van de kunst van Picasso. Ik ken qua beelden alleen dat grote beeld dat naast museum Boymans-Van Beuningen staat hier in Rotterdam.. maar je kunt zijn stijl van schilderen ook heel goed in z'n keramiek terug herkennen hè!
  En dat was een heel aardig geitje..! hahaha!
  Op de Pier ben ik volgens mij alleen geweest toen ik tijdens onze verkeringstijd eens met vriendlief op het Scheveningse strand was.. langggg geleden dus! Wij zijn toen gaan eten in een visrestaurant, dat er uitzag als een fabriekskantine.. maar de vis was er zo heerlijk vers en goed klaargemaakt..dat het niet uitmaakte hoe de boel er verder uitzag hehe. De tent zat dan ook bomvol.. met locals want je moest het echt weten te zitten.. wij hadden een tip gekregen van vriendliefs toenmalige baas. Ik ben gek op vis.. maar schaal- en schelpdieren lust ik totáál niet.. dus die mosselen zijn niks voor mij hehe. Je loopt er in Vlaanderen ook overal tegenaan in de mosselentijd, maar ik ga eraan voorbij hoor! :-)
  Jij had zo te zien en te lezen inderdaad een hele mooie dag.. maar goed dat je dat kaartje nog te gelde kon maken hè!
  Groetjesss!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat je het postje bijna over het hoofd gezien had kan ik wel begrijpen hoor. Soms zet ik er twee dezelfde dag erop. Bij dat aardig geitje dacht ik wel gelijk aan jou dus het was jammer geweest als je het niet gezien had.
   Ik vind dat je aan de kust vaak de lekkerste vis kunt eten. Wij gaan ook regelmatig naar een visrestaurant in Ditzum in Duitsland. Heerlijke vis hebben ze daar (is ook een vissersplaats) en het zit er altijd vol met Nederlanders.
   Mosselen vindt ik heerlijk. Manlief lust ze niet maar maakt ze soms wel eens voor me klaar.

   Verwijderen
 3. Da's wel heel lief van jouw man hoor.. gelukkig lust vriendlief ze ook niet, want ik word van die kooklucht al niet goed hahaha!

  BeantwoordenVerwijderen