donderdag 9 november 2017

Kunstroute in Universitair Medisch Centrum Groningen 31-10-2017


Iedere keer als ik in het UMCG kom zie ik dat daar nogal wat kunst te zien is. Aangezien manlief er voor een onderzoek weer eens heen moest heb ik van te voren op internet gekeken of daar iets op stond.
Ik las er het volgende over:
Waarom kunst in een medisch centrum?
Misschien verbaast het u dat een medisch centrum zoveel aandacht besteedt aan kunst. Toch hebben de kunstwerken in het UMCG een functie. Ze zijn uiteraard decoratief, maar zijn vooral bedoeld om de aandacht van het ziek-zijn af te leiden. Kunst kan patiënten troost bieden en hun even uit hun rol van patiënt halen. De kunstwerken geven het ziekenhuis ook een vriendelijke uitstraling en in een prettige omgeving voelen patiënten zich eerder op hun gemak. Dat komt hun herstel ten goede.
Bij de architectuur en de inrichting van het centraal medisch complex van het UMCG is ernaar gestreefd dat patiënten zich er prettig voelen. Uitgangspunt bij de bouw was dat het ziekenhuis de zekerheid van een bankgebouw en de vriendelijkheid van een buurthuis moest uitstralen. 
De hoofdingang heeft veel weg van een stationshal; een grootse ruimte met balies, terrasjes en een supermarkt. Ook de rest van de begane grond ademt niet de sfeer van een steriel ziekenhuis. Het ziekenhuis is opgedeeld in binnenstraten met bankjes, fonteinen, binnentuinen en terrasjes. Loopt u door het gebouw, dan krijgt u het idee dat u een stadswandeling maakt. Het UMCG is een stad in een stad.
bron: site van UMCG
Ik had ook gelezen dat er een plattegrond te verkrijgen is waar de route in beschreven wordt.
Met deze routebeschrijving ging ik dan ook door de hal en de binnenstraten.
Voor de hoofdingang staan al twee kunstwerken. Beeld Het Rode Geheim van Sigurdur Gudmundsson en Het Wiel Dogtroep van Pepijn van Soest.
Het viel niet mee om in de drukke gangen van het ziekenhuis foto's te maken want er liepen steeds mensen voor me langs. Daarom plaats ik ook alleen maar de foto's waar geen mensen bij op staan.
Het beeld Meisjespaard van Iris le Rütte trok altijd al, als ik in het ziekenhuis was, mijn aandacht evenals het Beeld Zaailam van Gert Sennema.
Van kunstenaar Bert Kiewiet zijn er in de winkelstraten de volgende kunstwerken te bewonderen:
Het Beeld Bronzen Longen, Het Beeld Belangrijk stuk en Het Beeld De Verwondering.
De Beeldengroep L'amour van Ronald Tolman was me ook al vaker opgevallen. Terwijl ik omhoog keek en foto's maakte viel het me op dat er heel veel mensen ook omhoog gingen kijken en ik wil wedden dat ze de beelden nog nooit eerder gezien hebben.
Vervolgens passeerde ik het Beeld Zomer van Hans Reicher en het beeld Ons Dagelijks Brood (kussende man en vrouw) van Natasja Bennink. Bij het beeld staat alleen Ons Dagelijkse Brood maar ik zou Kussende Man en Vrouw wat er nog bij staat op internet een veel beter naam vinden maar ik ben dan ook niet echt een kunstkenner.
Bij de kinderafdeling zag ik bij het Kindertheater onderstaande leuke stoelen staan.
Ook bevindt zich daar het Wandmozaïek en vloerplastiek van Dora Dolz
Tegenover de polikliniek gynaecologie staat het Beeld Zwangere Vrouw van Bastiaan de Groot.
Toen de hydranten (brandkranen) in het UMCG op de begane grond overbodig werden in verband met een nieuw blussysteem. Hebben ze de afdeling kunstzaken ingeschakeld om zichtbaar te maken dat de hydranten buiten werking zijn. Ze hebben een aantal kunstenaars gevraagd of ze van de hydranten kunstwerken wilden maken, waarbij de relatie met de omgeving het uitgangspunt moest zijn. Ik vind dat deze brandkranen er nu geweldig uitzien.

Ook hangen er op verschillende plaatsen muurankers, naar ik meen, van het oorspronkelijke ziekenhuis. 
In het ziekenhuis hangen ook veel schilderijen. Onderstaand schilderij vind ik heel mooi. De naam van het Schilderij is Stad en Ommeland en is geschilderd door Theo Onnes. Theo Onnes (1957) is bekend geworden door zijn schilderijen van koeien en geiten. Woont en werkt in het dorp Eenrum waar het prachtige lege Groninger landschap een voortdurende inspiratiebron voor hem is.
Wat ik zelf heel jammer vind is dat het De Harten Lamp van Ingo Maurer nadat de polikliniek van hart en vaatziekten verbouwd is daar niet meer hangt. Ik heb de foto van internet gehaald, de foto is niet heel erg scherp maar voor manlief en mij hoorde deze lamp bij die polikliniek waar we de lamp iedere keer bewonderden als we daar waren (dus kon deze niet op in dit postje ontbreken)
 Aan het eind van de middag verlieten we het ziekenhuis door de ingang van het vroegere ziekenhuis om nog even de stad in te gaan.
Het is echt de moeite waard om in het UMCG de Kunstroute te lopen. Je kunt er gewoon heen gaan als je er eens in de buurt bent. Ze hebben er ook wisselende exposities. Ik heb maar een gedeelte van de kunstwerken getoond. 

11 opmerkingen:

 1. Dat is wel héél origineel, Noortje !
  Lie(f)s.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ik had al vaker daar de kunstwerken gezien maar er nog nooit extra aandacht aan besteed.

   Verwijderen
 2. Superleuk idee om daar eens een postje aan te wijden. Ik zie ook vaker kunst in dat soort gelegenheden.. als ik bloed doneerde lag ik ook altijd van de kunst daar in de Bloedbank te genieten, dat waren altijd schilderijen (of litho's of zo). Die beelden daar bij jullie zijn echt geweldig!
  De enige naam die ik herkende van de kunstenaars is Dora Dolz, daar heb ik hier in de regio ook weleens beelden van gezien.
  Dat zuiglam is wel erg groot voor een lam hè haha maar is wel heel erg mooi. Die kussende mensen consumeren wat ons dagelijks brood zou moeten zijn.. de liefde! :-) prachtig beeldje, doet me denken aan dat van die pootjebadende oudjes aan de kust bij Katwijk.
  Het schilderij is ook al zo mooi.. én leuk, dat hondje dat uit dat bakje achterop die fiets piept.
  Echt heel erg jammer dat die toepasselijke lamp niet meer op de hartafdeling hangt.. misschien was ie kapot gegaan toen ze hem er afhaalden voor die verbouwing hè.
  Ik hoop maar dat de onderzoeken een goed resultaat gaven of gaan geven voor je man! Want hoe mooi die kunst ook allemaal is, dat is toch het allerbelangrijkste hè!
  Groetjesss!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat lam is inderdaad eerder een schaap dan een lam. Dank je voor de uitleg van die kussende mensen.
   De uitslag van zijn knieën gaven niet echt iets te zien op de scans. Ze gaan nu nog een kniepunctie doen maar dat gebeurd pas na onze overwinteringsweken. Manlief wilde het liefst dat ze dat na onze vakantie deden. Ik denk wel dat het dit jaar een probleem met wandelen daar zal worden. Lopen lijkt steeds slechter te worden.

   Verwijderen
 3. prachtige kunstwerken zijn er bij Noortje

  hier vindt je ook wel kunst in de UMC, het is trouwens wettelijk verplicht..

  maar zeker niet in die mate

  prettig weekend

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het maakt een ziekenhuis wat vriendelijke vind ik met die kunst.

   Verwijderen
 4. Super gewoon!
  Ik zou zeggen: waarom geen kunst in een medisch centrum?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik vind het ook een prima plaats voor kunst.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Als ik in het UMCG ben bekijk ik ook altijd graag de kunst.

  Leuk blog

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vind die kunst daar prachtig hoewel ik geen kunstkenner ben.

   Verwijderen
 7. Wat een leuke wandeling/foto's. Als je antwoorden wilt op de vragen die je hebt over de kunstwerken zou je eens een rondleiding met ons moeten doen. Wij zijn onderdeel van de Stichting Vrienden van het UMCG, vrijwilligers, gespecialiseerd in verhalen en uitleg over de kunst en de architectuur in het UMCG. Ik ben één van de rondleiders en zou het heel leuk vinden je een keer te mogen begroeten.
  Groeten, Lineke Kroon
  https://vriendenumcg.nl/boek-een-rondleiding-in-het-umcg/

  BeantwoordenVerwijderen