dinsdag 13 maart 2018

Een paar weken overwinteren in Turkije (week 9)


Deze week bezochten we de Nieuwe Moskee van Kemer naast de gebruikelijke dingen die we iedere week doen zoals wandelen, markten bezoeken, Turkse thee drinken en af en toe in de zon op het strand liggen.
De Nieuwe Moskee van Kemer is gebouwd is 2011 en biedt plaats aan maximaal 3000 mensen.
Toen we er heen liepen hoorden we net de oproep tot het gebed en dan is de moskee niet toeganglijk voor niet moslims. We keken daarom eerst even rond bij de winkeltjes in de buurt van de moskee. Toen we zagen dat er veel mannen uit de moskee kwamen gingen wij er heen. Eerst bleven we nog wat twijfelend staan maar al snel kwam er een man op ons af die zei dat we er in konden gaan maar dat we onze schoenen uit moesten doen en ik een hoofddoek moest om doen (die lagen daar)
Ik moest naar boven naar de galerij die voor vrouwen bestemd was.
Op de muren zijn verschillende beschilderingen aangebracht. Het tapijt heeft hoofdzakelijk rode tinten. Erg fraai is de decoratie van de binnenkant van de koepel en de grote lamp die daar hangt.
Vanuit de lange slanke toren (minaret) roept men dat het tijd is om te bidden. Ook zie je vaak een koepel op een moskee. Deze verwijst naar de hemelkoepel en naar God die de hemel en aarde gemaakt heeft. Op de koepel staat het symbool van de Islam: een ster met daaromheen een halve maan. De ster heeft vijf punten, die staan voor de vijf zuilen van de Islam
De halve maan herinnert aan Allah de Schepper en de maankalender die de islamitische feesten bepaalt.
Verder is er in de gebedsruimte in de muur een nis, de mihrab, deze geeft de richting naar Mekka aan, de richting waar de moslims met hun hoofd naar toe moeten wijzen als ze bidden. Ook bevindt zich hier een preekstoel op een verhoging, de mimbar. De voorganger of leider spreekt vanaf deze plek. Er zijn geen banken in een moskee.
Moslims bidden, knielen en buigen op een gebedsmat of kleed. Waar de moslim op het kleed knielt, daar is de woning van Allah. Dat is heilge grond.
De moslim gebruikt een gebedsketting. Deze ketting heeft 99 kralen. Dit aantal staat voor de 99 namen van Allah. Deze ketting zou het hun gemakkelijk maken om te weten waar ze gebleven zijn in het gebed. De kralen laten ze één voor één door hun vingers glijden. Er zijn ook gebedskettingen met 33 kralen, die zijn kleiner en daarom ook handiger om te gebruiken en mee te nemen. Immers 3 keer 33 is ook 99.
In deze moskee zag je ook standaardjes met gebedskettingen op de grond staan of ze lagen aan de kant op de grond.
Er zijn in een moskee geen beelden of schilderijen te zien met mensen of dieren erop, dat is verboden. Allah en Mohammed mogen ook niet afgebeeld worden. Moslims vinden dat niemand zich een voorstelling van Allah kan maken. Allah is altijd mooier, meer en groter dan zij kunnen bedenken.
Wel zijn er mooie versieringen te zien. Vaak mooie geschreven (gekalligrafeerde) teksten uit de koran of bepaalde namen van Allah of Mohammed.
Manlief mocht wel in het mannengedeelte van de moskee komen. Intussen was de man die verteld had dat wij er in mochten gaan weer bij ons gekomen maar alleen sprak hij helaas maar Turks en Russisch dus was het bijna niet mogelijk om te begrijpen wat hij ons vertelde.
Ook bevindt zich in iedere moskee een bord met daarop de gebedstijden. Voordat een moslim de moskee betreedt om te bidden moet hij schoon en zuiver zijn. Dit houdt in dat niet alleen het lichaam schoon is maar ook de geest en de gedachten. Daarom moet o.a. ook het hoofd, het gezicht, de oren, de nek, etc. gewassen worden. Daarvoor bevindt zich bij iedere moskee een wasplaats.
We vonden dit beiden een leuke en interessante besteding van een wat mindere dag wat het weer betrof.
Verder werden we deze week nog aan geroepen door een stel vrouwen die achter een huis Gözleme koeken aan het bakken waren. Manlief vroeg toen hij ze zag zitten vanaf de weg of we een foto van ze mochten maken en toen werden we gewenkt. Gözleme is een soort dunne Turkse pannenkoek die met alles gevuld kan worden. 
Ze hadden er al heel wat gebakken toen we bij hen kwamen.
De dames vonden het geweldig dat we bij hen een kijkje namen en we kregen ieder zo'n koek. Manlief vroeg of ze deze koeken voor de verkoop bakten maar dat was niet het geval het was voor hun eigen gebruik. Deze koeken worden meestal met iets hartigs gevuld en ook dit kregen we. Alweer die enorme gastvrijheid die wij zo erg hier waarderen!
Ook bezochten we het pleintje met de ambachtslieden want ik had wat voor de stomerij en ik wilde ook vragen wat de kosten waren om iets korter te laten maken. Wij hadden daar immers ook al schoenen van manlief  gebracht om eŕ nieuwe hakken op te laten zetten en het is er echt heel goedkoop.
Volgende week ga ik met een trui die ik hier in Turkije gekocht heb naar de kleermaker om te vragen of deze wat de stof betreft korter gemaakt kan worden en manlief heeft een spijkerbroek die hij iets te lang vindt. Het korter maken zou iets van 5 lira kosten en dat is nog geen €1,50.
We kunnen ook nu weer terug kijken op een heerlijk week.

12 opmerkingen:

 1. Wauw wat ziet eerste foto heel mooi uit. Prachtig Moskee in Turkije ziet ook heel mooi uit. Daar zijn heel erg gelovig. Mooie foto's van binnen. Heel anders dan hier in Nederland denk ik. Pannenkoeken ziet heel groot uit. Turken zijn zo blij dat gast komt. Heel vriendelijke mensen zijn ze. Winkels ziet weinig mensen. Daar is zeker goedkoop om korter maken. Ik heb je foto's genoteten om te zien.Prachtig de laatste foto. Groetjes,

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben niet echt goed in het nemen van foto's. Ja het moskee bezoek was echt de moeite waard.
   Ja de Turken vind het een eer als je iets van ze aanneemt of een kopje thee bij hen drinkt.
   Ja de klerenmaker, schoenmaker en stomerij zijn echt heel goedkoop. Ik heb vandaag weer wat bij de stomerij gebracht want dat is wel nodig als je weken overwintert in een hotel. Je kunt ook je kleren in het hotel laten wassen en stomen maar dat zijn dezelfde prijzen als bij ons in Nederland of misschien nog wel wat hoger.

   Verwijderen
  2. Je kan het goed om foto's maken. In Nederland is altijd wat duurder. Als je naar de turken winkel gaat om te maken dan is wat goedkoper. Geld ook voor stomen. Als het Nederlander winkeltje is dan is stukje duurder. Turken is lang blij wat geld krijgt. Zijn totaal andere mensen. En schappelijk. Fijne dagen gewenst.Groetjes Yova.

   Verwijderen
 2. Een super-interessante reportage, Noortje ! Mooi verslag !
  En de gastvrijheid..., echt niet te beschrijven ! Jullie worden ontvangen als Prinsenkinderen !
  Lie(f)s.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. We voelen ons hier ook heel bijzonder. Zo lief en goed is iedereen voor ons.

   Verwijderen
 3. Oh ja! dat zou ik ook best wel mooi vinden om eens van binnen te zien hoor, zo'n moskee.. net als mooie kerken trouwens. Ik heb dan zelf wel helemaal niks met geloven, maar die godshuizen zijn altijd wel bijzonder schitterend en met veel vakmanschap of kunstig versierd hè.. zo'n moskee dus duidelijk óók.
  Je openingsfoto is wéér een treffer hoor! zijn dat banaantjes daar bovenaan?
  De dames maken een huishoudelijk klusje gezellig door lekker met z'n allen aan de slag te gaan.. geef ze eens ongelijk. Zulke dingen zag je hier vroeger toch ook hè.. gezamenlijk brood bakken bij de gemeentelijke bakoven (ik zag er een tijdje terug nog eentje bij een boerderij nabij Breda).. of samen de was doen in zo'n wasplaats.. in Frankrijk zie je die nog in elke stad, maar gebruikt worden ze niet meer. Vele handen maken licht werk is het spreekwoord.. en dan kunnen ze er dus best wel een paar missen, van die 'pannenkoeken', om heel gastvrij aan jullie aan te bieden.. lief hoor!
  De Turkse naaiateliers zijn hier in NL ook aan te raden.. niet duur en snel klaar.. ik breng er ook geregeld een broek om een nieuwe rits in te zetten en zo.. en m'n pa laat er altijd de mouwen van z'n colbertjes inkorten. Maar 'niet duur' is relatief natuurlijk.. €1,50 ,daar kom je er hier niet mee! hehe.
  Fijn dat jullie het nog steeds goed naar de zin hebben.. maar het begint nu toch al wat te korten toch zeker? Mis je Solo al? ;-)
  Groetjesss!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Allereerst wil ik zeggen dat ik Solo wel erg mis. Gelukkig is hier een Lobby cat die steeds naar me toekomt en bij me komt liggen en dat vind ik als kattenliefhebster natuurlijk geweldig. Ik ben Christelijk maar vind het ook altijd erg interessant om me in andere geloven te verdiepen.
   De moskee die ik in Muscat in Oman bezocht heb (waar Beatrix toen ze nog Koningin was net voor ons geweest was wat veel ophef gaf in die tijd) was heel wat mooier dan die in Kemer. Ik heb al heel wat moskeeën van binnen gezien tijdens mijn rondreizen.
   Van die gezamenlijke bakovens en wasplaatsen kan ik me niet herinneren dat ik die ooit zag.
   Wij staan steeds versteld van de enorme gasvrijheid van de bevolking. Wij zouden het heel erg vinden als we niet meer naar Turkije zouden kunnen gaan.
   Bij ons heb je geen Turkse naaiateliers. Mijn zusje in Amstelveen gaat er in Amsterdam ook naar toe als ze iets gemaakt wil hebben.
   Ja nog even een dan gaan we weer naar huis. Het is dat ik Solo mis anders wilde ik nog wel een maand of langer blijven.

   Verwijderen
  2. Ben ik nog vergeten te schrijven het zijn inderdaad banaantjes bij de openingsfoto.

   Verwijderen
 4. Wat een mooie bananenbloem.
  De Moskee van Kemer ziet er prachtig uit, een leerzaam bezoek.
  De gastvrijheid heb ik toen ook ervaren, vooral als je in de minder toeristische plaatsje komt.
  Hier in de stad zit ook een Turkse kleermaker, een vakman ten top.

  Ot, MizzD zei ook nog dat ze door de Scherbierstraat met je had gelopen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als wij naar dorpjes gaan waar alle hotels nog gesloten zijn omdat het nog niet het toeristenseizoen is zijn ze helemaal gastvrij. Gisteren dronken we thee op de plaatselijke markt van zo'n dorpje en kregen van enkele mannen die daar ook thee zaten te drinken een koek die gevuld was met een soort kaas die ze in de patisserie van Kemer gekocht hadden. Het was overigens heerlijk.

   Verwijderen
  2. De mensen zijn inderdaad erg gastvrij, en jullie stellen je er ook voor open.

   Verwijderen
 5. prachtige en interessante foto's van die indrukwekkende moskee Noortje..

  en je eerste foto is helemaal "top"

  groeten

  BeantwoordenVerwijderen