zondag 8 april 2018

Oefenwandeltochtje van 24,6 km op 03-04-2018

Afgelopen dinsdag wilde ik toch weer eens een wandeltochtje maken omdat ik binnenkort met mijn wandelmaatjes weer ga wandelen en hun tempo is veel hoger als dat van mij. Ik heb dan wel in Turkije de afgelopen maanden wat gewandeld maar nooit grote afstanden en ook geen hoog tempo.
Het leek me het handigste dat ik een route deed waar manlief me eventueel met de auto kon ophalen als het niet zou lukken.
Toen ik in Muntendam was liep ik het pad dat om het Natuurpark Tussen de Venen loopt over. Iedere keer als ik bij of in dit Natuurpark kom neem ik me voor om er eens gewoon een wandelingetje te gaan doen maar iedere keer schiet dit er bij in.
Vanaf het moment dat ik van huis ging spetterde het en dat bleef wel even doorgaan maar ik werd er niet echt heel erg nat van.
Ik had gehoopt dat ik zwanen zou zien die bezig waren om een nest te bouwen maar ik zag dit nog nergens onderweg (dat geef nog hoop dat de zwanen die bij ons in de vijver zwemmen ook nog aan hun nest moeten beginnen)
Wel zag ik verschillende meerkoeten die hun nest al klaar hadden. De omgeving waar ik wandelde gaf me nu niet echt leuke dingen te zien die ik op de foto kon zetten.
Wel wist ik dat ik bij Huize Welgelegen, de vroegere Veenborg Welgelegen zou langs komen.
Een veenborg was een landhuis voor welgestelde Groningers in de Groninger Veenkoloniën. Veenborgen ontstonden in de tweede helft van de 17e eeuw Veenborgen kwamen voort uit de zomers bewoonde hofsteden die door de families bewoond werden die participeerden in de compagnieën en maatschappijen die zich bezighielden met de vervening. Deze families waren meestal afkomstig uit het stadspatriarchaat van Groningen. Veel veenborgen verrezen aan het Winschoterdiep nabij Hoogezand en Sappemeer en langs het Ooster- en Westerdiep in Veendam. Hier was namelijk voor weinig geld veel grond beschikbaar en de kanalen zorgden voor een goede verbinding met de stad Groningen. In de loop van een of twee generaties konden dergelijke hofsteden vaak uitgroeien tot fraaie woningen die het uiterlijk aanzien hadden van een borg. In tegenstelling tot de borgen, dienden de veenborgen met name als plaats van ontspanning, hetgeen terug te zien is in de namen die ze werden gegeven.
De vroegste veenborgen waren eenvoudig van aard, zoals bijvoorbeeld te zien op een tekening van de veenborg Welgelegen in Kleinemeer uit 1690, waarop deze is afgebeeld als een eenvoudig dwarshuis van een bewoningslaag met een zadeldak.
Alleen de Veenborg Welgelegen is nog over van de zeven veenborgen die in de omgeving van Hoogezand-Sappemeer hebben gestaan.
bron: internet
Enkele jaren terug heb ik de borg van binnen tijdens een Open Monumentendag bezocht. Ik nam ook nog even een kijkje in de tuin van de Borg. De Borg en de tuin zijn nu een Rijksmonument.
Mijn tocht ging weer verder en af en toe zag ik toch wel iets lenteachtigs 
Toch moet ik nog wel wennen dat de bomen hier nog nauwelijks uit gelopen zijn. In Turkije was alles toch al veel verder uit en veel kleuriger.
Gelukkig vielen er geen spetters regen meer en ik besloot in het winkelcentrum in Hoogezand eventjes een pauze te nemen bij lunchroom "Eventjes".
Ik nam er een koffie en een kaasbroodje en toen ik bij het weggaan de naam van de lunchroom op de foto zette kwam er een dame uit de lunchroom en die vroeg waarom ik haar zaak op de foto zette. In eerste instantie werd ik er een beetje pissig om want velen die Facebook hebben zetten er ik weet niet hoeveel dingen op die ze met hun smartphone fotograferen en ik zei haar dit ook.
Ik begon weer aan mijn terugtocht die wel iets anders was als de heentocht.  
Na een poosje liep ik op het fietspad dat om "Nieuw Woelwijck" heen loopt een dorp waar mensen met een verstandelijke beperking wonen. Vanaf het fietspad is er een park te zien en ik vroeg me af of je daar in mocht wandelen. 
Ook vond ik de aparte picknickplaats of zou dit geen picknickplaats zijn heel apart. Hierna kwam ik op een weg waar steeds auto's mij passeerden en ik was blij dat ik later op een fietspad kon gaan lopen. 
Langs deze weg staan veel boerderijen. Het laatste stuk van mijn wandeling heb ik geen foto's meer gemaakt omdat ik een verontrustend WhattsApp berichtje kreeg waar ik toch wel van schrok maar wat uiteindelijk erg meeviel.
Ik vond dat het wandelen mij redelijk goed afging. Een afstand van 24,6 km vond ik nog niet zo gek hoewel mijn tempo niet super hoog was.

12 opmerkingen:

 1. Nou, ik vind wat ik hier zie toch wel heel erg de moeite waard hoor! Maar op bijna 25km was het gemiddeld per km misschien niet heel erg véél wat je kon fotograferen hè. Ik vind het erg knap dat je zomaar weer eventjes (haha.. wat een rare vrouw was dat van die lunchroom.. dacht ze dat je zo'n ghostshopper was en vreesde ze een slechte recensie??) zo'n eind kon gaan wandelen hoor!
  Groetjesss!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja ik dacht ook al dat die vrouw van die lunchroom dacht dat ik een ghostshopper was.
   Ik denk dat jij en je camera toch zeker wel weer heel wat meer gezien zou hebben wat je kon fotograferen dan ik zag, haha.

   Verwijderen
 2. Knap gedaan van je, Noortje ! 't Ziet er 'salonachtig' uit, midden in het bos !
  Lie(f)s.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat heb je mooie wandeling gemaakt van deze prachtig omgeving. Mooie foto's is het geworden. Tuinen is altijd interessant om te kijken. ik kijk ook graag wel eens naar. Kaasbroodje ben ik ook dol op. Mm... Mooie serie foto's en je verhaal. Fijne week. Groetjes,

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die tuin was echt wel de moeite waard hoewel de tuin niet erg groot is.
   Dat kaasbroodje ging er wel in want ik ben gek op kaas.

   Verwijderen
 4. Die kilometers heb je toch maar mooi weer gedaan.
  Groetjes, Janny

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Weer thuis en gelijk aan de wandel, gelijk heb je.
  Het het Natuurpark is een prachtige omgeving.
  Gezellig het broedende spul, heb er ook een logje over geplaatst.
  De pauze had je wel verdiend, eventjes dan. Hans

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb intussen je postje over het broedende spul gelezen zoals je waarschijnlijk wel gezien hebt aan mijn reactie.
   Wat het wandelen betreft moet ik weer wat wennen om wat meer tempo te krijgen bij het wandelen. Tijdens onze lange vakantie in Turkije wandelde ik wel met mijn man maar dan was het tempo niet echt hoog.

   Verwijderen
 6. Nieuw blog-adres, Noortje:
  http://liesonderweg.wordpress.com
  Lie(f)s.

  BeantwoordenVerwijderen