Reiderwolder Wandel- en Nordic Walking Dag 14-10-2018

Nordic Walking Centrum Oost Groningen organiseerde al voor de 9de keer deze Reiderwolder Wandel- en Nordic Walking Dag.  De startlocatie was Restaurant "Smederij 1872".
Deze keer was Janny mijn wandelmaatje en er kon gekozen worden uit drie afstanden t.w. 7,2 – 14,8 of 20,5 km.
Wij schreven ons in voor de 14,8 km.
De tocht dankt zijn naam aan Reiderland. Reiderland was een voormalige gemeente, in de provincie Groningen, die ontstond in 1990 uit een gemeentelijke herindeling van Beerta, Finsterwolde en Nieuweschans. Deze drie plaatsen werden toen samengevoegd. Op 1 januari 2010 is deze  gemeente opgeheven en gefuseerd met Winschoten en Scheemda, onder de naam Oldambt.
Na een kop koffie begonnen we aan onze tocht en ik was bang dat we langs rechte landwegen zouden gaan maar niets bleek minder waar.
Al snel gingen we op de Hoofdweg rechtsaf en nadat we een poosje op een landweg hadden gelopen moesten we langs een diepe greppel door het gras. Ik zei tegen Janny ik hoop niet dat ik erin val want ik zou niet weten hoe ik die steile kanten zou moeten opkomen. Op zulke paadjes is mijn tempo zeer laag en loop ik meestal ook te krampachtig.
Even later gingen we bij de bosrand een pad in en kwamen niet veel later bij de Beersterplas. Ik had al vaak over deze plas gehoord maar was er nog nooit geweest.
De Beersterplas is ontstaan als gevolg van zandwinning in de jaren zestig. Het zand werd gebruikt voor de realisering van de A7, traject Nieuweschans –Winschoten. De Beertsterplas kreeg zijn definitieve vorm in de jaren zeventig toen er wederom zand werd gewonnen voor de verdubbeling van de A7.

De plas is omgeven door een wal van keileem die beplant is met bomen en struiken. Door de natuur zijn gang te laten gaan is er een prachtige natuurplas ontstaan waar het voor natuurliefhebbers goed vertoeven is. Door de unieke ligging en de diepte van de plas op plekken 13 meter is het een oase voor vele dieren. 

We gingen daarna richting museum Stoomgemaal Winschoten maar ook nu weer over graspaden. 
Omdat ik niet echt bekend ben in de buurt wist ik niet dat er een  zelfbedienings kettingveerpont daar was waar jje het water mee kon oversteken.
Toen wij bij het pontje aankwamen was er al een man bezig om het pontje naar onze kant te halen dus dat troffen wij want het schijnt nog best zwaar te zijn.
Ook hier is duidelijk te zien dat de waterstand erg laag is door de droge zomer die we gehad hebben en dat er nu ook nog haast geen regen valt.
Het was dat we nog niet echt veel kilometers gelopen hadden anders was dit mozaïekbankje wel een leuk plekje geweest om even een rust te houden. 
Ook hierna was het pad weer niet zo makkelijk want je kon moeilijk zien of er oneffen hebben waren. Janny waarschuwde me nog een keer voor een kuil die er inzat. 
We genoten van de mooie omgeving en het uitzonderlijke mooie weer voor de maand oktober. We gingen naar de Blauwestad.
Het project Blauwestad is bedacht om het gebied een economische impuls te geven. Eind jaren 80 kampte het gebied met sterke vergrijzing, hoge werkloosheid, het wegtrekken van jongeren in verband met het ontbreken van werkgelegenheid en landbouwgronden lagen braak doordat er subsidies verstrekt werden om deze gronden braak te laten liggen in verband met overproductie. Met de aanleg van het meer, de natuurgebieden, toeristisch recreatieve voorzieningen, de bouw van woningen en het aantrekken van mensen van elders die hier hun geld komen besteden, wil men het gebied een economische impuls geven. Toch bracht de komst van het meer een groot deel van de bevolking van de regio in beroering. Er moesten enkele woningen verdwijnen en grote stukken landbouwgrond worden overgedragen. Veel mensen vonden het absurd dat grond die eens was ingepolderd door de overgrootouders nu weer onder water werd gezet.
Het meer is zo groot als de Reeuwijkse plassen of het Sneekermeer. Nooit eerder werd zo’n groot landbouwgebied onder water gezet. Blauwestad is dan ook het meest spectaculaire landschapsproject sinds de drooglegging van de IJsselmeerpolders. 
Het Havenkwartier vormt het centrale punt in Blauwestad en bevat onder meer het projectbureau met uitkijktoren, restaurant Azzuro en de beeldbepalende oud-hollandse woningen op de kop van de landtong. De woningen zijn de enige aaneengebouwde woningen in Blauwestad. 
Toen ik die woningen bij het Havenkwartier zag zei tegen Janny dat ik die woningen leuk vond maar Janny vond ze er niet passen. Zo zie je maar dat smaken verschillen. 
Bij restaurant Azzuro namen we een pauze maar het duurde daar wel erg lang met de bediening hoewel er niet echt heel veel mensen op het terras zaten.
Toen we het restaurant verlieten zag ik en bank waar stopcontact op stond. Ik had nog nooit eerder zoiets gezien maar Janny vertelde me dat je daar je telefoon kon opladen.
We gingen nu weer richting de startlocatie en we passeerden een veld waar allerlei soorten snijbloemen door elkaar stonden.  
 Het viel me wel op dat er maar weinig Nordic Walkers meeliepen. 
Het viel me thuis pas op dat ik van de laatste kilometers geen foto's meer gemaakt heb. Janny ging na het afmelden gelijk weg want zij had een lunchafspraak en ik wachtte op Manlief die mij kwam ophalen. Samen met hem nam ik een kop mosterdsoep waarna we naar huis gingen.
Ik heb genoten van deze wandeltocht samen met Janny en ik wist niet dat het daar zo'n mooi gebied was.

14 opmerkingen:

  1. Hier en daar toch weer hindernissen, Noortje. Dat pontje geeft mij een vakantiegevoel. Leuke bank ! Stopcontact -> ook nooit gezien ! Heel mooie tocht weer !
    Lie(f)s.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Jullie hebben genoten. Bosrand om te wandeling te maken ziet mooie omgeving uit. Je ziet ook van alles. Veerpont is zeker ouderwets om te zien. Erg leuk. Bank prachtig. Trappen lopen omhoog te gaan is echt niet voor mij. Dan krijg ik last van mijn knie. Als ik lang moeten wandelen dan ga ik in tapen. Lekker eten ziet lekker uit. Mosterdsoep heb ik ook nooit van gegeten. Mooie foto's gemaakt. Fijne dag.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wij troffen het dat er een man was die het pontje voor ons naar de overkant draaide want dat gaat echt niet heel licht.

      Verwijderen
  3. Een mooi verslag van deze wandeling Noortje, het lijkt mij ook vreselijk vermoeiend om te lopen zoals op foto 4. Dat bankje is inderdaad heel mooi, en nodigt toch uit om er even op te gaan zitten.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik hou eigenlijk niet zo van onverharde en maaipaden maar die zitten toch weleens in georganiseerde tochten.

      Verwijderen
  4. een knap verslag van deze gevarieerde wandeling Noortje

    mooie foto's en interessante weetjes

    prettige dag

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Dat stopcontactbankje is zo leuk! Mooie omgeving zeg. Ook fijn dat de bordjes om de boom zijn gemaakt ipv gespijkerd.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Goh, ja, dat is voor mij allemaal wel herkenbaar, leuk zeg, zo zie je dus nog eens wat!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat dacht ik wel.
      Ondanks dat het niet ver van mijn woonplaats is wist ik eigenlijk niet dat het daar zo'n mooie omgeving was.

      Verwijderen
  7. Jeetje.. wat een paadje! Ik denk dat er maar weinig mensen zijn die daar níét krampachtig zouden lopen.. ik denk dat ik maar in die klei-voor daar rechts was gaan lopen hoor! brrr zo dicht naast die hoge wallekant!
    Voor de rest wel weer een prachtige tocht zeg! leuk met dat trekpontje.. ooit ook weleens op wandel tegen gekomen.. met vriendlief en Axel erbij. Die hond durfde bijna niet, we moesten hem die loopplank afduwen, want je kon niet anders. Bleef ie met een nagel in dat rooster hangen.. zat de hele boel onder het bloed..! heeft nog een tijdje geduurd eerdat dat over was hoor!
    Die huisjes.. het heeft wel wat, maar het ziet er ook echt wel een beetje namaak uit hè, met die geveltjes hehe. De bloemen vind ik mooi... maar je laatste foto vind ik echt top! Ik maakte tijdens m'n vakantie ook zoiets hehe.. gaat ongetwijfeld nog op m'n blog komen.
    Groetjesss!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Later ben ik in die klei-voor gaan lopen hoewel dat ook niet gemakkelijk liep.
      Wat een ellende dat Axel toen met zijn nagel in dat rooster van de trekpont bleef hangen.
      Die huisjes zie je ook al als je op de snelweg van Duitsland naar de stad Groningen rijdt en het zijn de enige woningen die mensen met niet al te veel geld in de Blauwestad kunnen kopen. De andere woningen zijn er nogal aan de prijzige kant.

      Verwijderen