Floralia Voorthuizen 15-09-2018

De naam Floralia  komt van het bloemenfeest welke de Romeinen hielden ter ere van Flora, de godin van bloemen en planten. Het feest vond plaats ten tijde van de Romeinse Republiek. In die tijd werd dit feest gevierd door het houden van spelen. 
Floralia had een speels en los karakter en was volkser dan andere feesten uit de oudheid.

Elke derde zaterdag in september verandert het dorp Voorthuizen in een “bloemig” strijdtoneel voor prachtig uitgedoste corsowagens, allemaal door mensenhanden gemaakt. Het bouwen van de corsowagens is een sterk sociaal fenomeen waar hele wijken bij zijn betrokken. En het draait niet alleen om de corsowagens. Ook zijn er volop randactiviteiten zoals een seniorenochtend, scholencompetitie en mozaïeken voor kinderen en ondernemers. Kortom een festival voor jong en oud! Dus eigenlijk nog net als in de Oudheid een echt dorpsgebeuren. 
De dahlia is een bloem die vroeger vele boerenerven sierde. Dahlia's zijn goedkoop en sterk. De poor man's rose, wordt hij wel genoemd. Dahlia's komen in grote verscheidenheid aan vorm en kleur voor, en dahliabloemen kunnen in de bloeitijd (van eind juli tot en met september) straffeloos van de plant worden geplukt. Binnen een paar dagen staan er nieuwe bloemen aan de plant. De beschikbaarheid van de dahlia is dus ruimschoots.

Het corso in Voorthuizen is niet echt een heel groot corso maar voor de regio wel een belangrijk evenement want er komen altijd veel toeschouwers op af. 
Er zijn altijd twee rondgangen in het dorp: een 's middags en een 's avonds. Bij die van 's avonds zijn de praalwagens verlicht.
Op weg naar het corso zag ik op een grasveld een aantal husky's staan en omdat ik dit zulke mooie honden vind bleef ik er even staan en maakte een praatje met hun eigenaren. De honden zouden ook met de stoet meelopen en stonden nu al te popelen om ingespannen te worden.  

Op weg naar de route waar de praalwagens langs zouden komen zagen we de opgestelde wagens al staan en ze zagen er mooi uit.
Maar als ze rijden dan is het natuurlijk helemaal mooi. We zochten een mooi plekje op en na een tijdje kwamen ze dan langs. Voorop reed de auto waarin de bloemenkoningin en bloemenprinses zaten.
Daarna volgende een muziekkorps en kinderen met versierde fietsjes, bolderkarren, steppen etc.
Het was duidelijk te zien dat de husky's het veel te langzaam vonden gaan want hun begeleiders moesten wel wat moeite doen om hun in het gareel te houden.
Ik vond de praalwagen "Entree van de Veluwe" leuk verzonnen want Voorthuizen wordt ook wel de entree van de Veluwe genoemd.
Op deze wagen waren klompen, een poort, een bruggetje, bomen, een hert en een zwijn te zien. De bossen en de dieren die wij zo graag op de Veluwe zien.
Er volgende verschillende mooie wagen zoals b.v. "Schot in de Roos".
Bij de wagen "Kunstemakers" liepen mensen mee die bij kinderen met een kwast verf op hun gezicht zetten.
Tussen de verschillende praalwagens waren er ook muziekkorpsen en dat maakt zoiets altijd nog feestelijker. 
 
De wagen de "Mask" had er goede bijpassende muziek bij en de muzikanten gaven soms een demonstratie dansen. 

De wagen " Battle of Nature" was erg kleurrijk en de mannen die de wagen trokken en duwden waren als Romeinse krijgers gekleed. Persoonlijk vond ik dit de mooiste wagen.
Ook was er een wagen "Ma Flodder" alle personages uit de film liepen met de wagen mee.
 De wagen "Time flies".  
De wagen "Roarrr" liet steeds een brul horen en dan kwam er ook stoom uit zijn bek.
 
"Boerenerfkiekje Spakenburg" was een wagen waarop veel te zien was.
Toen de wagens na de rondgang op het plein stonden hebben we ze nog eens uitgebreid van dichtbij bekeken. Dan zie je pas goed hoe kunstig ze gemaakt zijn. Ik maakte ook nog een praatje met verschillende bouwers en die zeiden me dat ik zeker ook naar de rondgang van 's avonds moest komen kijken want dan waren de wagen ook nog mooi verlicht en dat was heel erg sfeervol .
Natuurlijk ging ik toen het donker werd en de wagens weer een rondgang maakten kijken en er was niets te veel gezegd.

Het was leuk om dit bloemenfestijn weer eens te zien. Het was ook prima weer want als het geregend zou hebben zou het er toch veel minder vrolijk hebben uitgezien. 

Reacties

 1. Het mooiste aan zo'n bloemencorso vind ik het als je op een gegeven moment helemaal niet meer doorhebt dat het allemaal met bloemen gemaakt is.. is toch knap, een teken dat het er grandioos mooi uitziet hè.
  Heel mooie reportage maakte je ervan! En zelfs dichtbij de honden gekomen? jij durfde! ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Op de duur zie je het echt alleen nog maar als kunstwerken. Dit jaar was er geen echt thema vertelden de bouwers van verschillende wagens. Wel hebben ze allemaal iemand die heel vroeg het ontwerp al voor hun tekent. Binnenkort beginnen ze al weer na te denken over het corso voor volgend jaar.
   Ik ben niet altijd bang voor honden hoor! Voor deze ook niet hoewel ze luid blaften omdat ze zo graag ingespannen wilden worden. Eigenlijk ben ik alleen maar bang voor loslopende honden in het bos als ik een wandeling maak.

   Verwijderen
 2. Wat een kleurrijk feest, Noortje ! Toch nog zoveel bloemen na zo'n zomerse droogte...
  Lie(f)s.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik had eerder wel gehoord dat ze bij het bloemencorso van Eelde (niet ver van mijn woonplaats) wel moeite hadden om genoeg bloemen te krijgen. Ik heb het hier nog gevraagd maar ze zeiden dat ze er totaal geen last van gehad hadden. Ze bestellen ze altijd in Zundert.

   Verwijderen
 3. Noortje,
  Hebben jouw Blog met veel interesse gelezen en de foto's bekeken
  Neem svp contact op met Stichting Domovina Cavac - SDC-dierenzorg.
  Frank en Carla van der Linden, eigenaren van 4 husky's, Boran, Reska. Ankla en Linde, die met 4 vriendjes
  meeliepen in het Floralia Bloemencorso Voorthuizen op 15 september j.l.
  Wij zijn bereikbaar:
  Frans van der Linden, bestuurder van de golfkar en Opa voor de Honden, voorzitter SDC
  franscavac@hotmail.com - mobiel 0622 999 501 of 030 262 12 58
  frankcavac@hotmail.com - mobiel 0622 999 502 of 030 261 88 93
  kuhne95@hotmail.com - mobiel 0641 459 265
  Frank musher en leider van het span en coordinator van SDC
  Carla van der Linden-Kuhne, evenementen SDC
  zie ook de foto's op de facebookpagina's van bovengenoemden
  Groeten, fam. van der Linden

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb u gebeld maar weet niet wat de bedoeling was waarom ik contact met u moest opnemen.

   Verwijderen

Een reactie posten