Airborne Luchtlandingen Ginkelse Heide 22-09-2018

Ieder jaar wordt op de derde zaterdag in september ter herdenking door huidige parachutisten van het Britse 4th Battalion op de Ginkelse Heide een luchtlanding uitgevoerd als eerbetoon aan de geallieerde landingen in 1944. De luchtlandingen geven een beeld van hoe de 'Mass Drop' er in 1944 uit moet hebben gezien. Een luchtlanding met zoveel parachutisten is uniek in Nederland.
Wij waren er al eens eerder maar toen wij van de winter tijdens het overwinteren hoorden dat onze (vakantie)kennissen uit België dit ook eens graag zouden willen meemaken spraken we gelijk af dat zij ook dat weekend naar de camping zouden komen waar wij altijd staan.
Zij arriveerden de dag voor de luchtlandingen en het was gezellig om hun weer te ontmoeten.
Er is altijd een heel programma voor deze dag. Zelfs voor kinderen zijn er allerlei leuke activiteiten.
Wij zochten een plaatsje op waar we redelijk goed de parachutisten zouden kunnen zien tijdens het springen. Het ging om Engelse para’s van The Parachute Regiment uit Engeland, para’s van 11 Luchtmobiele Brigade uit Nederland en para’s uit onder meer de VS en andere NATO-landen. Zij sprongen uit verschillende vliegtuigen, waaronder Herculessen C 130, een Casa en een Dakota.
De honderden parachutisten  (van de Nederlandse Luchtmobiele Brigade en andere para's uit o.a. Engeland, Amerika en meerdere NATO-landen)  sprongen uit verschillende vliegtuigen. 
Na de eerste Massdrop volgde de officiële herdenking bij het monument. Hier werden toespraken gehouden, kransen gelegd en de volksliederen van Engeland, Polen, de VS en Nederland gespeeld. Toen we richting het monument liepen hoorde ik de speaker iets vreemds zeggen: hij zei als we iemand bij de het Parachute Regiment uit Engeland met het hoofd naar beneden zouden zien lopen kwam omdat hij niet bevorderd was omdat hij zijn behoefte tijdens een herdenking op de herdenkingsplaats had gedaan. Ik vond dit nogal vreemd maar later zag ik dat dit een Shetland pony was de mascotte van het Engels Parachute Regiment. 
Er was ook een demonstratie met helicopters. Een Apache, een Chinook en een Cougar lieten zien wat ze kunnen en landden vervolgens op de dropzone. 
Ook stonden er heel veel oude militaire voertuigen opgesteld  er en de bezitters ervan waren ook in passende kleding gekleed.

Toen we het terrein verlieten wees Manlief me opeens op de Shetland Pony, Pegasus V, genaamd.  
Sommige eenheden in het Britse leger hebben militaire mascottes, dieren, die worden gehouden voor ceremoniële doeleinden.
De eerste pony-mascotte van het Parachute regiment dateert uit 1950, een zwarte New Forest-ruin genaamd Pegasus I, een knipoog naar de triomfantelijke Pegasus Bridge-aanval van het regiment die het begin van D-Day in 1944 inluidden. Andere bataljons verwierven ook pony's, maar er is een besluit genomen om er maar één te houden.
Het Britse leger heeft zowel officiële als niet-officiële mascottes. Officiële mascottes hebben recht op de diensten van het Royal Army Veterinary Corps en worden met overheidsgeld verzorgd. Officiële mascottes hebben ook een regimentsnummer en rang. Net als bij menselijke soldaten kunnen ze zelfs worden gepromoot en gedegradeerd! Pegasus heeft de rang van officier. 
Zijn taak is om bij verschillende parade's aanwezig te zijn en ook bij  herdenkingen zoals de D-Day-herdenkingen en bij de herdenkingen van Market Garden.
bron:internet
Gelukkig was het weer goed voor de Massdrops want de dag ervoor waaide het behoorlijk en bij te veel wind zou het springen niet door hebben kunnen gaan. Het was wel jammer dat het 's avonds en de dag erna erg regende want onze kennissen hadden nog graag ergens op de Veluwe gaan wandelen maar dat zat er echt niet voor ze in.

Reacties

 1. Wat een belevenis, Noortje !
  Lie(f)s.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Voor mij was de ontmoeting met de officier Pegasus V die dag toch wel het mooiste.

   Verwijderen
 2. Helemala mijn onderwerp ben daar alleen nooit geweest. Andere club en het is net ff te ver rijden. Andersom zie ik wel bekende gezichten. Mooie serie!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja ik heb eens een post van je gelezen dat je je vriend ontmoet heb tijdens een evenement met legervoertuigen. Hij rijdt toch ook in een jeep?

   Het is echt de moeite waard om het evenement te bezoeken. Voor ons is het ook ver rijden maar we stonden weer op de camping net zoals de eerste keer dat we het evenement bezochten.

   Verwijderen
 3. Ja, dat lijkt me echt wel een belevenis, om dat eens te zien! Wél jammer dat dat ongeveer het enige weekend in september was, dat het weer inderdaad niet heel erg geweldig was.. nog een gelukje dat het parachutespringen door heeft kunnen gaan hè!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Gelukkig was het met name 's morgens nog redelijk weer. Ik vond de ontmoeting met de pony eigenlijk wel het mooiste. Ook de 1 minuut stilte bij het monument bezorgde me kippenvel want ondanks de duizenden belangstellenden was het muis en muisstil.

   Verwijderen
 4. wat een spectaculair evenement Noortje

  niet te missen, maar voor mij is het te ver

  groeten

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jammer dat het te ver voor je is want het is werkelijk de moeite waard om het eens mee te maken.

   Verwijderen
 5. Een heel belangrijk onderdeel van onze geschiedenis, het begin van de vrijheid.
  Wat goed dat men er nog steeds interesse en belangstelling voor heeft.
  Je staat mooi op de foto. Hans

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vind zelf dat ik nooit leuk op de foto sta maar ik vind het zo leuk dat ik met Pegasus V op de foto staat zodat ik hem toch maar plaatste.

   Verwijderen
 6. Deze logje is indrukwekkend om te zien. Echt geschiedenis. Tanker heeft Amerikaanse vlag. Ik heb dit nooit gezien. Apache wat is erg groot om te zien. Zeker lawaai? Verhaal van pony is wel vreemd dat je ziet op de foto's. Leuk dat je bij pony stond om te foto te maken. Mooie foto's.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vond het lawaai van de Apache nog wel meevallen.
   Het verhaal van de pony vond ik ook eerst vreemd maar het Engelse leger heeft bij verschillende onderdelen dieren als mascottes en die hebben een heel goed leven.

   Verwijderen
 7. Hallo Noortje, bedankt voor je bezoek op mijn blog, en het compliment daarvoor. Wat ik hier bij jou aantref, is mooi en interessant, de foto's mogen er ook zijn hoor.
  Groeten, Edward.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mijn foto's zijn niet echt geweldig maar omdat ik mijn blog gebruikt voor verslagen van wandelingen, uitstapjes, vakanties etc. is het natuurrijk wel leuk om er wat foto's bij te plaatsen.

   Verwijderen

Een reactie posten