Reuzenkiller

Afgelopen zondag werd ik na de kerkdienst (die overigens volgens de geldende richtlijnen gehouden werd) mee gevraagd om bij mensen thuis koffie te gaan drinken. Dat kan daar prima want zij hebben een heel groot huis. Al pratend vertelden ze me dat ze sinds twee weken weten dat er een boom die al meer dan 100 jaar oud is en in hun tuin staat zal moeten worden verwijderd. Reuzenzwammen zijn daar de oorzaak van. Zelf wist ik niet dat deze zwam het einde van een boom betekent. Ze vinden het heel jammer dat de karakteristieke boom gekaapt moet worden.
Ze hebben zelfs een boomchirurg gevraagd wat ze er nog aan zouden kunnen laten doen maar deze had gezegd het gevaar is dat hij omvalt bij zelfs een geringe storm dus kappen is de enigste optie.  
Een reuzenzwam kan reeds jaren aanwezig zijn alvorens de vruchtlichamen aan de stamvoet verschijnen. Deze verschijning is dus voor de boom in vele gevallen de kritieke eindfase. Bomen leveren waardige strijd met deze zwam. Ze reageren op de aantasting door het aanmaken van extra wortels en houtverdikkingen in de onderstam om het gevecht uiteindelijk dapper en met opgeheven kruin…te verliezen.
Nu ik dit weet kijk ik alle de hele week al of ik een boom zie met reuzenzwammen bij de stam en helaas kwam ik er van morgen een tegen. Ik vind dat nu wel triest nu ik weet dat zo'n reuzenzwam uiteindelijk een reuzenkiller is.

Reacties

 1. Ik had hier nog nooit van gehoord, zo leer je toch elke dag iets bij. Wat jammer van die oude boom en dat er niets meer aan te doen is . Als het zichtbaar is is het al te laat. Verradelijk is ook dat de reuzenzwam er van zichzelf ook wel mooi uitziet. Liefs GeZet

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zwammen lijken mij gewoon de natuur en verdwijnen vanzelf weer, zo`n boom lijkt me sterk genoeg om dat te overleven. Maar ik ben geen expert, ze kunnen mij van alles wijs maken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die boom is echt al te veel aangetast. En moet echt weg want als hij omvalt zal er veel te veel schade zijn.

   Verwijderen
 3. het duurt wel een tijd.. Noortje

  maar er is helaas niets aan te doen

  prettige zondag

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik weet niet of de zwammen op die onderste foto dezelfde is als die op een bovenste.. het lijkt me net een wat andere. Ik neem aan dat die buurvrouw goed is voorgelicht.. ik weet wél, dat zwavelzwammen (waar die op de foto op lijken), niet áltijd het einde van de boom betekenen.. ik heb dat zelf gezien hier in het park op één boom, waar er véle op zaten vorig jaar, maar die boom staat er nu nog steeds goed bij. Máár.. díé zwammen zaten toen niet bij de wortels.. maar bij de takken.. misschien is dat het verschil. Het is toch een soort van parasiet, die zich voeden van hun gastheer.. dus als dat bij de wortels gebeurt lijkt het me niet zo goed voor de stabiliteit van de boom nee.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Kan best dat die zwammen op de onderste foto niet dezelfde is als die bij die mensen in hun tuin. Jij hebt meer verstand van zulke zaken dan ik.
   Ze hebben er echt iemand bij gehad (trouwens het zijn niet mijn buren hoor). Hun tuin is nu nog een klein gedeelte van wat vroeger een parkachtig gebied was. Daarom doet het hun zo zeer dat de boom weg moet. Deze zwammen zitten bij de wortels en dat zal dan wel het verschil zijn neem ik aan.

   Verwijderen
 5. Natuur blijft ieder bewonderen en verwonderen. Ook zwammen horen thuis in elk leven. Heel mooi blogje in beeld en woord.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik wordt zo verdrietig dat men door de corona er weer een groep er uitlicht die zogenaamd niet voldoet aan de corona regels.
  Terwijl andere groepen zich echt niets van de regels aantrekt en milder worden benaderd.
  Of je nu wel of niet tot een kerkelijke gemeenschap hoort is het heel onterechte behandeling.
  Hier in het park zijn de reuzenzwammen aanwezig, de gemeente doet er alles aan om de bomen in het park te bewaren.
  Maar het is een hele opgave. Hans

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is inderdaad verdrietig dat degene die zich wel goed aan de regels houden ook het slachtoffer worden van de mensen die dat niet doen.
   Die reuzenzwammen schijnen echt een grote vijand voor bomen te zijn.

   Verwijderen
 7. Bomen met zwammen kunnen nog heel oud worden en hebben een innerlijke sterkte om de ziekte er uit te houden en om nu gelijk deze boom te vellen vind ik echt niet nodig. In het park hier staat al 21 jaar een boom en elk jaar komen er zwammen aan en hij is ook nog niet dood. Soms gebruikt men ook maar smoesjes om zich van een boom te ontdoen. Sorry ik hou nu eenmaal van de bomen en kan mij hier soms flink kwaad om maken. Je hoeft dus echt niet een boom te vellen enkel en alleen omdat men een paddenstoel ziet. De oorzaak achterhalen is veel belangrijker! Sterker nog, de oudste bomen ter wereld, en dan spreek ik over bomen van een paar duizenden jaren oud, die hebben allemaal tientallen misschien wel honderden aantastingen van schimmels achter de rug. Ik heb al veel over hen geschreven op mijn 2 websites hierover en andere zaken .

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je kunt er vanuit gaan dat deze mensen het echt niet als een smoes gebruiken om die boom te kappen. Ze hebben zelfs verschillende boomspecialisten ingeschakeld zo erg vinden ze het. Hun huis is van begin 1900 en daar horen de monumentale bomen in hun vrij grote tuin gewoon bij. Deze boom staat ook nog op een prominente plaats vlak bij de monumentale pilaren van het toegangshek dus is kap het laatste wat ze willen.
   Toch lees ik overal dat de reuzenzwam een al verzwakte boom als gastheer kiest en dat deze het uiteindelijk dan niet overleeft. Gezien de grootte en plaats waar deze boom staat kan men niet gewoon afwachten dat hij vanzelf omgaat.

   Verwijderen
 8. Moeder Natuur heeft plannen die wij niet altijd zien noch begrijpen... Sneu voor de boom en de zwammen en de liefhebbers van beiden ...
  Niets doen en afwachten lijkt me overigens niet de juiste optie in dit geval

  Fijn weekend.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. @ Kom gewoon even buurten, mis het loggen best wel.
  Dank voor je goede wensen. Hans

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Fijn dat je toch weer even blogs kan lezen en beantwoorden. Houd je taai.

   Verwijderen

Een reactie posten