We gingen naar Zandvoort 26 maart 2022

Op zaterdagmorgen om 6 uur stonden mijn wandelvriendinnen al bij me voor de deur om me op te halen om naar Zandvoort te gaan. Zij gingen daar 18 km wandelen van de 30 van Zandvoort. Omdat 18 km de minste afstand is die je kon lopen liep ik niet en trouwens ik heb nogal wat lichamelijke ongemakken en een slechte conditie zodat wandelen er even niet inzit. Maar voor de gezelligheid mocht ik mee.
Toen we in Zandvoort kwamen zetten we gelijk de auto's op het parkeerterrein van het hotel want we hadden een overnachting geboekt.
Sommige wandelaars moesten hier hun wandelschoenen nog aantrekken.
Hierna liepen we naar het circuit waar de startlocatie was. Ik liep met hun mee want we zouden daar koffie drinken. 
Na de koffie begonnen zij aan hun tocht. De eerste meters gingen zo zag ik op een routekaartje over de boulevard en het strand.  Later wandelden ze het mooie Nationaal Park Zuid-Kennemerland in richting het Vogelmeer en 't Wed. Ook het Landgoed Duinlust en het Visscherspad werden aangedaan.
Bij het bekijken van mijn foto's zag ik op de laptop bij een foto die niet scherp was dat er drie van mijn wandelvriendinnen de foto uit lopen. De foto had ik toevallig genomen.
Ik besloot om over de boulevard richting het centrum te gaan wandelen. Het was die dag prachtig weer dus geen straf om de dag aan de kust door te brengen. 
Ik zag leuke beschilderde bankjes op de boulevard staan.
Creativiteit begint bij de jeugd, bewijst de Kinderkunstlijn.
Deze kinderkunstbankjes zijn gemaakt door kinderen van verschillende scholen uit het basisonderwijs. Het thema hiervoor was “schilder je droom”. Ook zijn de bankjes verder onder handen genomen door de zijkanten te witten.
Intussen had ik wel zin gekregen in een kopje koffie toen ik een terrasje zag met een lekker plekje uit de wind en in de zon. Ik zat er heerlijk maar na een tijdje vervolgde ik mijn wandelingetje over de boulevard weer.
Ik passeerde een Zandsculptuur van een op de grond zittende vrouw met een paardje op haar schoot.
Het zand is van een speciale samenstelling en heeft daarna een lijmlaag gekregen zodat het beeld bestand is tegen verschillende weersinvloeden. Deze sculptuur van Sergio Ramirez was de winnaar van het EK Zandsculpturen in 2018. Het thema was toen Leonardo da Vinci.
Ook passeerde ik het beeld "Oude man op bank" van Kees Verkade uit 1970. Ik was blij dat het zulk mooi weer was want het was beslist niet erg om uren te moeten wachten voordat mijn wandelvriendinnen zouden finishen. 
Ik kwam langs het Jutters mu-ZEE-um maar zag dat dit helaas gesloten was want anders zou ik er wel een bezoekje hebben willen brengen.
Ik was al verschillende viskraampjes gepasseerd en had me voorgenomen om voor mijn lunch bij een van die kraampjes iets te nemen.
Het werd dus een broodje paling en een zoute haring en natuurlijk smaakte het me heerlijk en kon ik er gelukkig zitten. Trouwens bij de meeste viskraampjes die ik tegengekomen was moest je bij zo statafel staan en hier kon ik zitten terwijl ik uitzicht op zee had. 
De finish van de wandeltocht was op het Gasthuisplein in het centrum en ik besloot om even te gaan kijken waar dat was. 
Dit was de woning van het kunstenaarsechtpaar Bouhuys Klaasssen waarin zij vanaf 1952 woonden tot  hun dood. De gevel van hun sobere atelierwoning aan de boulevard voorzagen zij van kleurrijke mozaïeken die wellicht als "visitekaartje" dienden voor potentiële opdrachtgevers. Het echtpaar had geen kinderen en liet hun culturele erfgoed na aan een echtpaar dat nu in de voorwoning van de Galerie en het vroegere atelier woont.
Op weg naar het Gasthuisplein passeerde ik deze grappige woningen.
Ik had de finishlocatie al snel gevonden en ik zag dat er al een enkele wandelaar finishte maar ik wist dat mijn vriendinnen nog lang niet zouden finishen. In ieder geval hadden ze zo te zien wel medailles genoeg.
Omdat ik toch wel dorstig geworden was van de zoute haring nam ik op een terrasje plaats om iets te drinken. Het was er gezellig druk maar na een tijdje besloot ik toch weer naar de boulevard te gaan. Tot mijn verrassing zag ik dat het Jutters mu-ZEE-um nu wel open was. 
Wat is jutten?
Eigenlijk is jutten een vorm van jatten, want alles wat men op het strand vindt, is eigendom van de burgemeester. Jutten is eigenlijk heel raar, want wat men opraapt van het strand daar weet je niet van wie de eigenaar is.
Meestal zijn het voorwerpen die voor een klein deel verloren zijn door zeevarenden of zijn achtergelaten door strandbezoekers. Echte jutters zijn mensen die in weer en wind over het strand lopen en hopen een bijzondere vondst te vinden.
Welke schatten zijn er in het museum te zien?
Parfum, aanstekers, een mammoettand, hele en halve poppen, oud oorlogsmateriaal, schoenen, speelgoed, brillen, flessenpost, resten van schepen of vliegtuigen, een stukje metaal van een NASA-raket; je kunt het zo gek niet bedenken of het is te vinden in het Jutters mu-ZEE-um.
Het bord met erop "Hoe lang duurt het voordat zwerfafval is vergaan" zouden ze wat mij betreft ook wel op verschillende plekken op het strand mogen plaatsen. Ik zag zulke borden ook wel als ik in Turkije was bij de boulevards maar ik verwonderde me er altijd over dat ze daar hingen en niet op de plekken waar de plaatselijke bevolking woonde want die smeten gewoon als zo weg.
Ik vond het een aardig museum en voor kinderen denk ik dat het een heel leuk museum is en voor het geld hoef je het niet te laten want de entree is gratis.
Intussen werd het tijd dat ik naar de finishlocatie ging. Ik ging er door de winkelstraat heen en keek nog in een paar winkeltjes. 
Nadat ik er een poosje was kwamen ze er aan.
Ze vertelden me dat het een mooie tocht was geweest en ze er van genoten hadden. Ik plaats hierbij een collage van een paar foto's die ze me stuurden.
We gingen nadat ze gefinisht waren direct naar het hotel waar we ons incheckten. We hadden afgesproken om 's avonds in het hotel te eten. We kozen allemaal voor het buffet en daar was voor ieders gading wel wat. Nadat we later in de bar van het hotel nog wat gedronken hadden zocht iedereen de kamer op.
De andere dag gingen we weer richting huis maar onderweg maakten we natuurlijk nog een koffiestop.
Ondanks dat ik niet gewandeld heb heb ik het heel leuk gehad. Meiden ik ben jullie dankbaar dat ik meemocht.
(op deze slippers liepen ze niet die waren in Jutters mu-ZEE-um)

23 opmerkingen:

  1. knappe foto's in dit mooi en gedetailleerd verslag Noortje

    die zandsculptuur steelt hier voor mij de show

    prettige dag gewenst

    prettige dag

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik weet dat je gek op het strand bent, dus zo'n uitstapje naar de kust laat je natuurlijk niet aan je neus voorbij gaan.. ook al wandelde je dan de tocht niet mee. Je hebt je sowieso goed vermaakt lees ik.. fijn op terrasjes gezeten, stukjes gewandeld en lekker gegeten.. heerlijk relaxt en het weer werkte goed mee! En leuk dat dat mu-zee-um dan toch ook open was! Ben zelf ooit op Texel ook in een juttersmuseum geweest.. is hartstikke leuk hè, zoiets.
    Knap van de vriendinnen dat ze de tocht weer netjes uitgelopen hebben.. bravo!
    Super gezellig uitje met z'n allen!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Moet wel zeggen dat ik je er maar pipsjes uit vind zien op die koffie mét-collage.. en ik hoop maar dat het vandaag allemaal naar wens is verlopen.

      Verwijderen
    2. Ik vind zelf dat ik er ook pipsjes uitziet op die foto.
      Zoals ik je al sms'te had ik gehoopt dat ze tijdens het onderzoek gelijk iets hadden kunnen doen zodat ik van mijn klachten zou af zijn. Nu is het maar afwachten.

      Verwijderen
    3. Het is nu toch al een paar weekjes geleden.. gaat het al wat vooruit?
      Hou je goed hoor! xxx

      Verwijderen
    4. Het is eigenlijk nog hetzelfde. Begin mei moet ik naar de specialist en die zal dan wel zeggen dat ik moet accepteren dat ik een oud vrouwtje geworden ben gezien mijn conditie, haha.
      Voor die tijd moet ik ook nog naar de reumatoloog en ik zal dan eens vragen of het geen bijwerking is van de medicatie voor mijn reumatische klachten want de medicatie die ik van de cardioloog gekregen heb lijken (nog) niets te doen.

      Verwijderen
    5. Hahhaa.. ja, daar kun je (gelukkig!) nou wel grapjes over maken, maar is toch wel heel erg jammer.. je wandelde zo graag! Ik hoop toch dat ze nog wat voor je kunnen doen hoor.. zéker informeren bij al die specialisten, je niet af laten schepen, omdat ze denken dat je al achter de geraniums zat..! ;-)

      Verwijderen
  3. Wat een prachtig verslag en mooie foto's. Je hebt je goed vermaakt tijdens de wandeltocht van je wandelmaatjes. De bankjes welke door kinderen zijn gemaakt zijn echt heel mooi en kleurrijk. Het beeld van Verkade is ook mooi om te zien, die zie je niet zo vaak. Fijn om zo te kunnen genieten van zon, strand, terrasjes, hapjes en drankjes. Voor herhaling vatbaar lijkt me.
    Liefs GeZet

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Inderdaad voor herhaling vatbaar. We hebben voor de 30 van Zandvoort voor volgend jaar al een huisje voor een weekend geboekt,

      Verwijderen
  4. Leuk zo'n dagje Zandvoort, al heb je niet de officiële wandeling gelopen. Ik heb wel twee keer de wielertocht gedaan, vond ik ook erg leuk. De 18 kilometer wandelen, daar komen ook nog kilometers van en naar de auto bij, met een beetje pech zit je dan op 24 kilometer. Dat is mij ook te ver.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja heerlijk een daagje aan de kust want daar kom ik niet zo vaak helaas.

      Verwijderen
  5. Hé gemist, Naar Zandvoort, dat is leuk de zee en strand.
    Wij zijn ook als kind begonnen en dragen het over.
    Een haring is gezond, houdt de dokter buiten de deur.
    Wat veel medailles, even veel deelnemers?
    Het was een goed samenzijn. Hans

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het was gezellig en heerljk om weer eens aande kust te zijn.

      Verwijderen
    2. Het weer is helemaal Pasen, echt voorjaar.
      fijne Paasdagen gewenst. Hans

      Verwijderen
  6. Het strand is altijd goed om heen te gaan, zelfs als je niet meewandelt. Ja, jutten. Ik denk dat het niet meer zo veel gedaan wordt als vroeger. Ik neem af en toe nog wel eens iets mee als ik wat zie liggen, meestal drijfhout.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik dacht al wel dat jij weleens iets mee zou nemen als je iets zou zien liggen wat je zou kunnen gebruiken.

      Verwijderen
  7. Een eind reizen om een eind te lopen, maar dan zie je natuurlijk ook wat.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja het was zowel een eind reizen als een eind lopen voor mijn wandelvriendinnen (ik liep niet)

      Verwijderen
  8. Je ziet wel bekende beelden daar in Zandvoort. Ik vind altijd leuk om te zien. Jullie hebben leuk gehad. Lekker haring genomen. Ik lust het graag. Ferry lust helemaal geen vis. Stank vind hij vreselijk. Oude man op bank hebben wij ernaast gezeten. Om de de beurt dan. Ook toen foto gemaakt. Leuke foto's. Fijne avond.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Voor jullie is Zandvoort niet zo ver als van mijn huis. Ik vind vis heerlijk en dan zeker als ik het aan de kust bij zo'n viskraampje eet.

      Verwijderen
  9. Ja was er toch bij, Noortje! Leuke bankjes, lekkers ter plekke(!), tof museum, en dan een fijne bende meiden samen. Heerlijke tijd weer!
    Lie(f)s.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb het altijd heel gezellig met hen. Ik vind het altijd heel wat dat ze mij nog mee willen hebben want ik ben veel ouder dan zij.

      Verwijderen