Bezoek tentoonstelling "In de ban van de Ararat" 01-07-2022

Eindelijk dan toch was deze tentoonstelling in het Drents Museum in Assen te zien nadat het door corona twee jaar was uitgesteld. Deze tentoonstelling stond op mijn to-do list mede omdat er een uniek reliek van de Ark van Noach te zien zou zijn.
Ik ging met de trein naar Assen en nadat ik het station uitkwam zag ik een een enorm 3D-schilderij van de Duitse kunstenaar Aziz Elgartmet op de grond met als thema de TT die een week eerder op het TT circuit van Assen geweest was. 
Ook kwam ik langs het Bommel en Tom Poes museum wat er sinds kort is. Het lijkt me leuk om daar ook eens een kijkje te nemen maar nu was ik dus op weg naar het Drents Museum. 
Eerst passeerde ik het bekende beeld van Bartje nog vlakbij het museum. Dit is een bronzen replica van het beeld. Het oorspronkelijke beeld van Bartje is meerdere keren gevandaliseerd en zelfs meegenomen. Daarom staat het beeld sinds 2013 in de kloostergang van het Drents Archief.
Ik had moeten reserveren en aan moeten geven wat mijn binnenkomst tijd zou zijn. Het valt mij op dat dat sinds de corona nog bij heel veel dingen zo is.
Ik waarschuw wel even want dit postje lijkt wel op een catalogus van een museum dus sla het gerust over als je niet in in museums geïnteresseerd bent. 
Wat mij direct opviel bij binnenkomst in de tentoonstellingszaal was een kaart waarop te zien was hoe groot Armenië vroeger was (blauwgroene lijn dit heb ik trouwens nooit geweten)
Het was gelukkig niet erg druk en kon ik de topstukken uit het History Museum of Armenia in Jerevan rustig en uitgebreid bekijken. 
De objecten bestrijken een onmetelijke lange periode. Van circa een half miljoen jaar geleden - toen vroege mensen als jager - verzamelaars rondzwierven in het gebied wat nu Armenië heet - tot de komst van het christendom tijdens de regeerperiode van koning Tridat III (287-330 na Chr.) Het zwaarte punt van de expositie ligt in de Bronstijd en de periode van het koninkrijk Urartu (3500-600 v. Chr.) Uit die tijd zijn voorwerpen te zien uit rijke, door grote grafheuvels (koergans) overdekte graven en uit de versterkte nederzettingen Erubuni en Teishebani.
Doordat de objecten allemaal achter het glas stonden was het zeer lastig fotograferen maar ik plaats toch enkele foto's van voorwerpen die ik heel mooi vond.
Bovenstaande foto is van een zogenaamde vuurbok. 
Deze hoefijzervormige vuurbokken met vaak uiteinden van ramskoppen dienden om potten boven een vuur te zetten (3000-2500 voor Christus)
Er waren trouwens meerdere halssieraden te bewonderen.
Er waren heel wat mooie dingen te zien maar ik laat hier nu de stukken zien die ik bijzonder mooi en/of  interessant vond. 
Een strijdwagen uit de Late Bronstijd. Net als in Egypte staan er twee mensen in de bak: de krijger en de menner. Dat is opvallend, want je zou in deze regio een strijdwagen hebben verwacht zoals de Hethieten in het westen of de Assyriërs in het zuiden maakten: met drie respectievelijk vier soldaten in de bak.
Hier is Maria te zien zittend op een troon onder een baldakijn: Jezus zit op haar knie en houdt in Zijn ene hand een evangelie vast, met in Zijn andere hand maakt Hij een kruisteken.
Bronzen beslagstuk in de vorm van een leeuw (700-600 voor Christus)
En tenslotte laat ik het reliek van de ark van Noach zien. Hiervoor bezocht ik immers de tentoonstelling. Of dit echt een stukje van de ark van Noach is lijkt mij onwaarschijnlijk maar toch vond ik het bijzonder om de reliekschrijn te zien die ik heel erg mooi vond.
Sint Jacob van Nisibis was een bisschop in de vierde eeuw na Christus. In oude legendes wordt verteld over zijn zoektocht naar overblijfselen van de Ark van Noach. Uiteindelijk zou hij op wonderbaarlijke wijze daadwerkelijk een stuk hout van die ark hebben verkregen. Dit mythische relikwie wordt bewaard in de Etsjmiadzin Kathedraal in Armenië.
Ik vond het een hele mooie tentoonstelling en ik denk dat ik er waarschijnlijk nog wel een keer heen zal gaan. Trouwens het Drents Museum heeft altijd mooie en bijzondere tentoonstellingen. Gelukkig was het niet heel erg druk en kon ik alles heel uitgebreid bekijken.
Voordat je de tentoonstellingszaal inging stond er een ark van Noach bij de gardarobe wat ik wel toepasselijk vond.

17 opmerkingen:

  1. En hoe groot is Armenië dan nú nog? dat rode lijntje? tjonge.. die hebben vele oorlogen verloren dan zo te zien..!
    Wat een mooie tentoonstelling inderdaad.. heb alles met veel interesse bekeken hoor!
    Grappig al die verschillende vogelbeeldjes en - kettinghangers en zo.. vogels zijn toch niet bepaald een indrukwekkende diersoort, al is kunnen vliegen natuurlijk wél bijzonder.. zeker zo lang geleden.
    Die grenssteen is nog eens wat anders dan die stenen paal bij de Belgische grens die ik laatst zag op wandel.. en die vond ik al oud.. hahahaa!
    Was al eens nieuwsgierig ook naar dat reliek.. maar je ziet dat houten stuk van die ark nauwelijks.. de mens kan tegenwoordig sowieso onderzoeken hoe oud hout is.. zolang dat niet onderzocht is, moet je het maar geloven dat het van die beroemde ark is hè.. óf niet natuurlijk! ;-) Het beeldje is leuk ja!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja dat rode lijntje geeft nu de grootte van Armenië aan. Die grenssteen is inderdaad wel heel oud. De reliek had ik eerst zelfs nog over het hoofd gezien, haha. Ik had deze anders voorgesteld want je zag het hout inderdaad nauwelijks en dat had ik eigenlijk niet verwacht.

      Verwijderen
  2. Zoals je weet ben ik geen liefhebber om een museum te gaan bezoeken. Maar nu ik jouw bezoek aan deze tentoonstelling lees zal ik mijn mening toch moeten herzien. De halssieraden zijn best mooi.
    HetTufsteen hoofd van man deed mij denken aan de Tufsteen huizen welke wij gezien hebben tijdens onze rondreis in Cappadocie.
    De ark van Noach, welke bij de garderobe stond, doet mij denken aan het bijbelverhaal wat vroeger voor gelezen werd uit de kinderbijbel.

    Je zusje.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik vind ieder museum ook niet interessant om te bezoeken hoor. Alleen zijn er soms mooie tentoonstellingen en die zoek ik dan uit om te bezoeken. Ik ben met jou toch ook weleens naar de Hermitage in Amsterdam geweest voor een bijzondere tentoonstelling en die vond jij toen toch ook de moeite waard?
      Ja dat Tufsteen zagen we bij onze rondreis in Cappadocie.
      Het verhaal uit de kinderbijbel en later uit de jeugdbijbel is heel vaak voorgelezen en ik vond het altijd heel mooi trouwens het voorlezen uit de kinderbijbel vond ik altijd mooi.

      Verwijderen
  3. Een heel geslaagde, genietbare reportage, Noortje!
    Lie(f)s.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Een hele tijd 2 jaar wachten op de tentoonstelling, maar gelukkig kon je nu.
    Bartje is ook historie.
    Armenië was zeker groot, weinig van over.
    Staat wel mooie kunst tentoon gesteld.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Armenië een land met bewogen geschiedenis..

    een knappe en gedetailleerde reportage Noortje

    prettige dag

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ja, voor de liefhebber is het genieten geblazen, en zoals jij alles opneemt en vastlegt zo is niemand, dat maakt je uniek. Ik geef mijn ogen en oren de kost en als ik wat mis vind ik dat ook niet zo erg.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ieder mens is uniek. Als ik niet alles zie of hoor vind ik het ook niet zo erg. Wel vind ik het leuk om van sommige dingen een uitgebreid verslag te maken.

      Verwijderen
  7. Ik ben zelf geen museumbezoeker maar wel vind ik het interessant om te zien wat anderen er zien en vinden, dus overslaan is geen optie :P Wie neemt nu zo'n beeld mee? En wat doet iemand er dan mee hè. Dat vraag ik me dan meteen af.
    Die strijdwagen uit de Late Bronstijd vind ik ook bijzonder interessant. Het heeft een stijl, en ik heb hier een beeldje met een beetje dezelfde stijl.
    Corona laat z'n sporen wel na ja. Hier ook nog plekken waar je moet reserveren of andere zaken. En misschien goed. We zijn er nog niet vanaf namelijk.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat je met zo'n beeld zou moeten doen zou ik ook niet weten. Die strijdwagen vond ik ook heel mooi om te zien deze was ook een van de pronkstukken van de tentoonstelling.
      Ik hoor in mijn omgeving ook weer mensen die corona hebben hoewel ze gelukkig niet erg ziek zijn.
      Ik probeer drukke plekken toch nog wel zoveel mogelijk te vermijden.

      Verwijderen
  8. Leuk verslag en de foto’s zijn ondanks het glas ook heel geslaagd. Op discovery kijk ik wel eens naar documentaires over dit onderwerp of de zondvloed, waarvan ze soms toch aanwijzingen kunnen vinden. In de buurt van Rotterdam ligt ergens een replika van de Ark van Noach, die was best groot, om alle beesten een plek te kunnen geven.
    Zelf vind ik ook dat Ollie B Bommel museum erg interessant, ik heb alle boeken van Maarten Toonder over Bommel gelezen. En zo ver is Assen dan natuurlijk ook niet!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik ben ook weleens op de replica van de ark van Noach geweest. Deze lag toen in Delfzijl. Ik vond het best mooi en apart om het te zien. Je krijgt dan toch een beetje een indruk hoe het geweest moet zijn met al die dieren erin.
      Degene die het Ollie B Bommel museum daar gevestigd heeft heeft altijd veel verzameld van Ollie B Bommel en dat heeft daar nu een plaatsje gekregen. Ik denk dat jij daar inderdaad eens heen moet gaan zeker als je alle boeken gelezen hebt.

      14 juli 2022 om 00:49

      Verwijderen
    2. De Arc van Noach bij Dordt in Stoom: https://frank103.blogspot.com/2012/06/dordt-in-stoom-deel-4-de-boten.html

      Verwijderen