dinsdag 10 april 2012

Veendammer Wind wandelroute 10-04-2012

Een van de vele bruggen in het Borgerswold
Vandaag ga ik met Heleen de Veendammer wind wandelroute lopen. Heleen wil kijken hoe het lopen nu gaat nu de likdoorn onder de hak van haar voet eindelijk verwijderd is. We hebben deze route van www.wandelweg.nl Omdat deze route nagenoeg langs mijn huis loopt beginnen we hier dan ook met de route. Het is een beetje miezerig weer maar het is gelukkig niet nodig om een regenbroek aan te trekken. Het duurt niet lang of we komen in het prachtige Borgerswold, een prachtig park waar Veendam met recht trots op is.
Waarom moeten de dames anders
dan de heren?
Wanneer we het park verlaten hebben komen we in Borgercompagnie. Borgercompagnie is nog een voorbeeld van een ongeschonden lintdorp wat ooit ontstaan is langs water waarover de vele in de regio gewonnen turf werd afgevoerd. Het volgende buurtschap waar we door komen is Tripscompagnie en dit is ook een voorbeeld van lintbebouwing; het zo typische karakter van de oorspronkelijke Oost-Groninger Veenkolonie. Hierna gaan we richting Muntendam en dit dorp is in tegenstelling tot de omliggende dorpen geen puur kanaal- of lintdorp en is van oorsprong veel ouder. De tot de zestiende eeuw op een zandrug gelegen kloostervoorpost van de venen, groeide als gevolg van de vervening uit tot een belangrijke handelspost. 

Omdat het lunchtijd is besluiten we
om hier een rust te houden
Wanner we de Heemtuin passeren besluiten we om hier even een rust te houden. Wanneer we op de kaart zien dat ze ook broodjes kroket verkopen is het besluit al snel genomen om dit maar te bestellen. In de Heemtuin bevinden zich verschillende leefgebieden voor inheemse planten, insecten en vogels.
Heleen kijkt na de rust waar we
heen moeten
Na onze lunch gaan we weer verder en komen nu door het recreatiegebied Ruitershorn, een gebied met wat bos, wandelpaden, een dierenweide en een zwemvijver. In de verte zien we Veendam al liggen een van oorsprong veenkolonie al zou je dit nu op het eerste gezicht niet zeggen omdat het inmiddels een fors uit de kluiten gewassen plaats is geworden.

De Veendammer is niet alleen maar erg trots op zijn "Parkstad", hij draagt het ook graag uit en staat vooral daarom regionaal bekend om zijn grootspraak. De bevolking van de omliggende plaatsen gebruikt dan ook vaak de term "Veendammer Wind" vandaar dan ook dat de route de naam Veendammer Wind wandelroute heeft gekregen.

Ondanks dat het niet helemaal droog was heb ik genoten van de route. Heleen heeft de route ook goed kunnen lopen. Mijn GPS gaf aan dat het ruim 17 km was. Ondanks dat ik de route al vaker gelopen had heb ik er ook deze keer weer van genoten.Wat is er onderweg toch altijd wat
grappigs te zien

3 opmerkingen:

 1. Ik zou gedacht hebben dat het een bordje naar openbare toiletten was, dat met dat dames en heren? hehe!
  Ja..leuk die gekke dingen altijd onderweg..daar kan ik ook nooit aan voorbij zonder een fotootje te maken hehe.
  Leuk zo een wandelroute vanuit je eigen huis zowat. Ik loop er soms wel (geörganiseerde dan) die in de buurt komen..die vanuit Barendrecht soms..of die die door het Zuiderpark ook gaan. Maar met de hond loop ik natuurlijk élke dag écht vanuit huis hahahaha! ( maar dat zijn geen tochten van 17km hoor! ;-) )
  Groetjesss!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hangt helemaal van het weer af of we zaterdag naar Geldermalsen rijden Noortje. Door het nogal open karakter ( veel over dijken enzo) van de Bloesemtocht is ie echt niet zo leuk met rotweer..dat heb ik 7 jaar geleden gemerkt..25km in de stromende regen is echt drie keer niks! hehe! Maar we gaan sowieso nu de 15km als we gaan..de zussies vinden dat genoeg! Ik betwijfel echter serieus óf we gaan hoor..de voorspellingen zijn bar slecht!
  Groetjes!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dag Noortje,
  Was even aan het googlen en kwam je verslagje 'Veendammer Wind' tegen. Wist je dat hij binnenkort in drukwerkvorm zal worden uitgegeven door de VVV Veendam?
  H. groet,
  Dave Bekkema

  BeantwoordenVerwijderen