zaterdag 27 september 2014

Bezoek Gootspoken in Zaltbommel 23-09-2014


Voor enkele maanden terug had ik er nog nooit van gehoord van de Gootspoken in Zaltbommel.

De gootspoken  zijn de door kunstenaar Joris Baudoin in opdracht vervaardigde beeldjes van terrazzo die zich aan of op daken en gevels van huizen bevinden, meestal in de dakgoot. De beelden vertellen iets over de bewoners van het pand of over de historie ervan. Meestal stelt het beeld een dier voor, maar het kan ook gewoon een fantasiefiguur zijn, een sterrenbeeld of iets dat het ambacht of beroep van de bewoners laat zien. Soms is er een getal in verwerkt, een instrument of een ander stuk materiaal. Zij zijn te vinden aan zo’n dertigtal gevels in het centrum. Gootspoken hebben zich verbreid vanuit Baudoins voormalige woonplaats Zaltbommel naar veel andere plaatsen in Nederland, maar ook naar België, Duitsland en Frankrijk.


Het leek me wel leuk om deze eens te gaan bekijken. Ik had nog een vrij reizen dag van de NS die voor eind september gebruikt moest worden en ik wist gelijk een doel.

Na een treinreis bijna 4 uur kwam ik in Zaltbommel aan (ik vind treinreizen helemaal niet erg gelukkig) Ik moet natuurlijk wel een routebeschrijving hebben anders wordt het wel heel erg moeilijk om ze te vinden. Hoewel ik op weg naar de VVV er toch al een zie, "de Fietsende Spook". Het pand waarop de spook zich bevindt was vroeger een fietsenstalling.Wanneer ik bij de VVV het routeboekje gekocht heb begin ik eerst met het drinken van een kop koffie bij het Vergulde Varken. Ook hierop bevindt zich een gootspook.  Deze spook heet "Het Feestvarken" Het is een verguld varken dat een blauwe fles serveert. Het spook beeldt de vroegere drogisterij  "De Blaeuwe Fles" uit en het café "Het Vergulde Varken wat daar nog steeds gevestigd is.Het Brilspook heeft domicilie gekozen bij de opticien.


Boven een patatzaak bevindt zich een spookje wat een patat etende voetballer is. De eigenaar schijnt een voetbalfan te zijn.


Het valt niet altijd mee om de spookjes snel te ontdekken. Het Rugzakspookje kost ook even moeite want ik verwacht het spookje niet direct op een muurtje


De Kinderspookjes bevinden zich niet in een goot maar gewoon aan de muur.


In de Gasthuisstraat op nummer 12 kwam Karl Marx veel op bezoek bij zijn oom van 1863 tot 1864.
Hij heeft hier aan zijn boek "Das Kapital" geschreven. Dit spook heeft de weg terug weer gevonden.


Het Zieke Spookje bevindt zich boven het vroegere ziekenhuis.


Niet alle spoken en spookjes kan ik mooi op de foto krijgen. Soms zitten ze op plaatsen die niet gemakkelijk te fotograferen zijn en ik heb ook maar een simpel toestelletje bij me.
De loerende kat  is in ieder geval wel goed te zien en het lijkt er net op of deze klaar is om te gaan springen.


De Liefdes Spook heeft de gedaante aangenomen van Cupido. Waarschijnlijk zal er wel veel liefde in het pand zijn waarop hij zich bevindt.


De Zwaan bevindt zich op het pand van een balletschool.


De Waterman. Er wordt wel eens gefluisterd dat hij ondeugend kan zijn. Hij zou soms water uit zijn kruik laten stromen op het hoofd van iemand die aanbelt.


De Dak aap bungelt aan de dakgoot en draagt het nummer van het huis waar hij aan hangt.


Dit schijnen de voorgangers van de spookjes geweest te zijn die Zaltbommel uitgezocht hebben als toevluchtsoord.


De teckel bevindt zich op een pand waarvan de bewoners fan zijn van dit hondenras.
Niet van alle 30 foto's van de gootspoken zijn op dit blog te zien.

Verder is er in Zaltbommel, het oude vestingstadje, nog meer te zien. Bij de Waalkade is Jip en Janneke te zien omdat illustratrice Fiep Westendorp in Zaltbommel geboren werd. Het Stadskasteel is min of meer het museum van Jip en Janneke.  Een stadswandeling alleen zou er ook al de moeite waard zijn want er is heel veel te zien maar ik was op jacht naar de Gootspoken en keek dus voortdurend omhoog en zag er vele daken en goten.Voordat ik weer aan de terugreis van bijna 4 uur begint neem ik op een terras nog een heerlijke carpaccio salade en rust even lekker uit want van uren slenteren voel ik mijn voetenaltijd meer dan van een flinke wandeltocht.


 

Het is zeker de moeite waard om er eens naar Zaltbommel te gaan als je daar nog nooit de Gootspoken bekeken hebt. Maar neem wel een verrekijker mee want ik had spijt dat ik deze niet bij me had.7 opmerkingen:

 1. 'k Was ooit, hééééél lang geleden in Zaltbommel, Noortje...
  Je maakte er een schitterende reeks van !
  Ook in Brugge hangt er eentje aan de dakgoot:
  http://liesonderweg.skynetblogs.be/archive/2014/07/16/een-stielman-moet-zich-kunnen-onderscheiden-8236600.html .
  Lie(f)s.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vind die Gootspoken heel leuk, ik zou er zelf ook wel een aan de goot van ons huis willen hebben. De windvaan van de schoorsteen op ons huis heeft onze achternaam als afbeelding, dus ik zou ook wel weten wat voor gootspook er op onze dakgoot moest zitten.

   Ik heb op jouw blog de gootspook in Brugge ook nog even bekeken.

   Verwijderen
 2. Leuk idee, gaan wij ook zeker een keer doen, lijkt me ook erg leuk om die spookjes eens te zien, tegelijkertijd een mooie wandeling. Groetjes Janny

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heel mooi die gootspoken, leuk idee ook om die overal in de stad te laten opduiken en dan vooral de relatie met het huis en/of de bewoners is prachtig.
  Jouw slaa(tje) was echt de moeite waard, heet is nu juist middag en het water komt me in de mond.
  Nog een prettige zondag.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Een leuke uitstap met mooie foto's! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Oooh.. wat een ontzettend leuke aanleiding voor een stadsbezoekje! Ik heb meteen zin om ook eens naar Zaltbommel af te reizen om te gaan zoeken hehe! Speurtochten doen het bij mij altijd goed en dit is echt een hele leuke! Ik wil wedden dat je nu in je woonplaats ook nog steeds omhoog loopt te turen of er daar ook van die gootbeeldjes te vinden zijn..! :-) Ik heb dat na elke fotospeurtocht in Dordt namelijk! hahahahaa!
  Mjammm.. die salade ziet er heerlijk uit.. doet me terugdenken aan míjn bezoekje aan Oudenbosch vorige maand.. ik had toen ook zo'n heerlijke met geitenkaas! Is een mooi besluit aan een fijne dag hè! :-)
  Groetjesss!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is beslist een aanrader om eens een bezoek aan Zaltbommel te brengen. Jij zou er helemaal veel foto's nemen want het is echt een heel leuk oud vestingstadje. Er staan ook prachtige oude panden maar ik had deze keer alleen maar oog voor de gootspoken.

   Verwijderen