vrijdag 13 februari 2015

4 weken Turkije 17-01 t/m 14-02-2015 Laatste week


We hebben er al weer 3 weken opzitten van onze vakantie, de tijd vliegt voorbij. Voor deze week hebben we ons voorgenomen om met het openbaar vervoer naar Antalya te gaan.
Antalya is de toeristen hoofdstad van de Turkse Riviera. De stad ligt aan de gelijknamige baai en telt bijna 700.000 inwoners. Na de jaren 80 toen het toerisme enorm opkwam in Turkije is Antalya van een kleine provinciestad enorm gegroeid naar de toeristische hub die het vandaag de dag is. Omgeven door het indrukwekkende Taurus gebergte en aan de zee gesloten door stranden of spectaculaire diepe kliffen. 

Kaleici ook bekend als oud Antalya is het kleine historische deel in het centrum van de levendige moderne stad Antalya. De stad is in bezit geweest van Romeinen, Byzantijnen, de Seljuk Turken en als laatste de Ottomaan Turken.
De grote moderne stad Antalya kwam pas op na de Tweede Wereldoorlog. Tot die tijd was Kaleici Antalya. Met de massief stenen muren, de kronkelende straatjes en de pittoreske oude huizen zo dicht op elkaar gebouwd dat er geen zon te bekennen is in de smalle straatjes.
Bij eerdere bezoeken aan Turkije bezochten we al vaker Antalya maar we gingen er nog nooit eerder met het openbaar vervoer heen. We moeten eerst met de Dolmus naar Kemer en hier nemen we de
Express bus naar Antalya. We denken dat we met deze bus in het centrum van Antalya zullen komen maar niets is minder waar. We arriveren bij een soort transferium en het is niet duidelijk waar we moeten instappen voor een bus naar het centrum. Als we bij een willekeurige bus waar een bus staat voor het centrum wordt ons gezegd dat deze bus naar het centrum gaat. Ik ben er eigenlijk niet zo gerust op vooral omdat er veel Turkse mensen met veel bagage in de bus stappen. Toch wagen we het er maar op, vooral omdat we in het totaal maar € 2,- hoeven te betalen.  Het is wel lastig dat er nauwelijks of geen Engels of Duits gesproken wordt door de chauffeurs van de bussen maar na een poosje komen we dan toch bij de oude stad. We wandelen hier wat rond en vooral de oude bazar heeft de belangstelling van manlief. Menig winkeltje wordt bezocht maar er wordt niets gekocht. Afdingen vindt hij geweldig maar hij wil niets kopen want kopieën van kleding vindt hij niets. Op straat vindt je overal schoenpoetsers en er zijn ook heel veel goudwinkeltjes. 
We slenteren wat rond en drinken ook twee maal iets op een terras en dan wordt het langzaamaan weer tijd om de terugreis aan te vangen. Nu dat gaat ook nog niet van een leien dakje. We denken dat we moeten instappen waar we ook zijn uitgestapt maar dit blijkt en eenrichtingsverkeer weg te zijn. Iedere bus die bij de halte stopt houden we aan en we vragen naar otogar maar alle chauffeurs halen hun schouders op, nu dat kan nog wat worden. Als we weer een bus aanhouden en de chauffeur zijn schouders ophaalt begint opeens een van de passagiers in het Engels ons te zeggen dat wij verderop naar de rotonde moeten gaan en daar komt wel een bus voor de otogar. Gelukkig zien we daar een halte en als een Turkse man ons hoort praten zegt hij welk nummer van de bus we moeten hebben. Als onze bus dan komt en wij ingestapt zijn vertelt hij de chauffeur waar wij heen moeten. Achteraf gelukkig dat hij dit gedaan heeft want op een gegeven moment wordt er geroepen otogar en vertellen bijna alle passagiers hoe we moeten lopen naar de otogar. Deze bus doet niet echt het transferium aan. Ook nu weer valt het ons op hoe vriendelijk en behulpzaam de bevolking is. Er staan drie gebouwen op het transferium en ook nu weer worden we door de behulpzame bevolking naar het juiste gebouw en bus gewezen. 
Deze week is het weer niet echt goed. We hebben zelfs een hele dag regen en het is ook behoorlijk fris. Toch vervelen we ons niet.  Ook deze week gaan we nog een keer naar de markt in Camyuva
waar we een apparaatje zien waar ze pinda's mee branden. Deze keer wandelen we na de markt richting de hotels van deze plaats. Dit plaatsje is groter dan Kiris waar wij zitten maar alle hotels lijken hier gesloten te zijn. Wel zijn er wat winkeltjes open maar ik vraag me af voor wie. Omdat het begint te regenen en we in de verte wat onweer horen besluiten we een Dolmus naar Kemer te nemen. Toen we uit Antalya kwamen met de bus zag ik een hotel waarop stond "Centraal Station Amsterdam"  we willen hier even kijken. Het blijkt het Orange county hotel te zijn.Het is geïnspireerd op Amsterdam inclusief het ‘red light district’ en  kopie van het vissersdorpje Volendam Het hotel is gesloten en ik vind het vreemd om hier de typische hollandse gevels te zien. De security van het hotel geeft ons een folder van het hotel mee. Ik denk niet dat ik snel voor dit hotel zou kiezen want ik zou waarschijnlijk te veel het gevoel hebben dat ik in Nederland met vakantie zou zijn maar voor lieden die snel heimwee naar Nederland hebben zou dit hotel misschien wel een optie kunnen zijn.De laatste twee dagen is het weer prima zonnig weer. Gek dat je de ene dag hier met je winterjas loopt en de andere dag in je badpak bij het zwembad kunt liggen. Manlief wil deze dagen toch wat zon meepikken, de andere dagen gingen wij niet echt zonnen. Langdurig in de zon is immers niet goed en ik vind het heel onnatuurlijk om in februari heel bruin in Nederland rond te lopen.Gelukkig is er deze week ook weer Turkse kookles maar deze keer is de opzet iets anders, er is niet iemand voor de vertaling, het is nu meer een soort activiteit. We krijgen allemaal een koksmuts op en sommigen mogen de gerechten met behulp van een kok klaarmaken. Wat wel hetzelfde is dat we de gerechten met elkaar mogen eten. Ook nu smaakt alles weer  voortreffelijk (nu heb ik wel pen en papier bij me maar in tegenstelling met vorige keer werden de ingrediënten helaas niet genoemd)

Helaas komt er een eind aan deze vakantie en wordt het tijd dat we de koffers gaan inpakken om weer terug naar huis te gaan. We hebben ons geen minuut verveeld en dan te bedenken dat we nauwelijks deel hebben genomen aan de activiteiten die door het hotel georganiseerd werden. Zelfs manlief heeft van de vakantie genoten en dat wil heel wat zeggen want anders is hij altijd blij dat we weer naar huis gaan maar nu vindt hij ook dat deze vakantie omgevlogen is.Een Nazar is een amulet in de vorm van een oog, die volgens het oriëntaalse volksgeloof zou beschermen tegen het boze oog. Deze amulet komt in het hele Midden-Oosten voor.
Elektriciteitshuisjes etc. zijn overal prachtig beschilderd We hebben enorm genoten van onze vakantie in het hotel waar we van alle kanten verwend werden. We zijn al vaak in Turkije geweest maar dit hotel was helemaal top!10 opmerkingen:

 1. Blij te lezen dat het eigenlijk allemaal goed was, Noortje. 'k Kijk met belangstelling uit naar je foto's.
  Fijne terugreis !
  Lie(f)s.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Oh oh.. als het zó goed bevallen is wordt het volgend jaar misschien toch wel langer overwinteren! :-)))
  Maar des te leuker natuurlijk dat het allemaal zo fijn was dat het omgevlogen is.. leuker dan dat je na anderhalve week alweer naar huis had gewild eigenlijk hè!
  Inderdaad wél moeilijk dat er maar zo weinig mensen Engels of zo kunnen.. maar in dat ene hotel had je misschien wel Nederlands kunnen praten..! hahahahaa! dáár zou ik dus echt ook noooooit in zijn gaan zitten..! :-)
  Allee meid.. kom veilig thuis hè.. goede reis!
  Groetjesss!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja misschien dat we volgend jaar toch wel ietsje langer zullen gaan. Ik ben blij dat manlief het ook zo goed bevallen is, ik had dit eigenlijk niet zo verwacht.

   Verwijderen
 3. Leuke verslagen, ook al viel het weer soms wat tegen. Als ik dit lees kijk ik uit naar mijn pensioen eind volgende maand. Bedoeling is dat wij volgend jaar de maanden januari t/m maart in Spanje gaan zitten. Ben je die winter hier kwijt. Lijkt me best lekker.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Moet je zeker gaan doen dat overwinteren. Geniet van je pensioen. Sinds een jaar heb ik pas echt het gevoel dat ik met pensioen ben. Waarschijnlijk kwam dit doordat ik af en toe nog bereikbaarheidsdiensten deed op oproepbasis. Ik heb n.l. nog een poosje een nul-uren contract gehad.

   Verwijderen
 4. Welkom terug, je hebt wel een avontuurlijke vakantie gehad. Mooi dat het jullie zo goed is bevallen. Tot binnenkort, groetjes Janny

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mooie foto's Noortje.. allemaal! Heb even mee zitten genieten nu van die toch zo heel andere cultuur dan hier.
  Hoe is het jullie kat eigenlijk bevallen, z'n logeerpartij tijdens jullie afwezigheid? alles goed gegaan? :-)
  Groetjesss!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De logeerpartij is hem gelukkig wel goed bevallen maar we zullen hem niet erg lang meer hebben. Hij is al op leeftijd en eet nauwelijks meer en slaapt de hele dag. Ik was blij voor mijn schoonzusje dat hij niet bij haar is doodgegaan.

   Verwijderen
 6. Voor jullie ook wel hè.. gelukkig dat ie niet gegaan is toen jullie er zelf niet bij waren. Nu zal het afscheid ook erg zijn, maar is ie tenminste bij z'n eigen baasjes. Och wie weet.. miste ie jullie gewoon en gaat ie van lieverlee weer wat meer eten.. je weet maar nooit.

  BeantwoordenVerwijderen