zondag 22 februari 2015

Westerwolde-wandeltocht 21-02-2015

In de 'staart' van Groningen ligt een ander Groningen. Westerwolde lijkt meer op Drenthe, maar is misschien nog wel mooier. Hier kun je eindeloos wandelen door een intiem landschap van bossen, vennetjes en beken. Westerwolde betekent Woud in het westen.

De wandeltocht start in het recreatie gebouw van de vakantiepark De Barkhoorn te Sellingen. Sellingen is een esdorp en het heeft een voor deze dorpen kenmerkende brink. Het dorp ontstond  al in de Middeleeuwen.

De wandeltocht wordt georganiseerd door de Flal en er kan gestart worden voor 25, 40 of 50 km.

Heleen had mij enkele weken geleden al gevraagd of ik deze tocht met haar wilde lopen. Nu dat was niet tegen dovenmans oren gezegd. Ook haar collega Karin gaat met ons mee. Ik ben wel benieuwd hoe het zal gaan. Ik heb al lang niet echt meer een georganiseerde tocht gewandeld en dan gelijk 25 km, we zullen zien. Karin heeft nog nooit een tocht van 25 km gewandeld en voor haar is het dus ook een uitdaging. 

Wanneer we naar Sellingen rijden regent het en we hopen dat dit niet de hele dag zal duren. Als we ons hebben ingeschreven gaan we op weg.
Wanneer ik mijn GPS wil aanzetten blijkt dat deze het niet doet, de batterijen zijn w.s. leeg hoewel manlief er vanmorgen nog anderen in heeft gedaan. We besluiten om nog niet onze regenkleding aan te trekken. Het zal wel een echte Flal tocht worden verwachten we. De Flal staat bekend om zijn tochten waar veel onverharde paden in zitten en daarom zijn de paden vaak ook erg modderig. Vooral als het de laatste tijd ook nogal geregend heeft.
Op hun site had ik ook al gezien dat de tocht door bos, heide en moerassig gebied zou gaan en over kronkelpaden en heel veel onverharde paden.

Ook stond erop hun site dat we tijdens de wandeling vooral bedachtzaam moeten zijn op de rondzwevende heks Hasje. Want al jaren vliegt de heks Hasje vanaf de Hasseberg op haar bezem door de omgeving om al het gespuis en de wandelaars in de gaten te houden. Deze heks maakte deel uit van een grotere groep heksen welke in het veengebied rond Ter Apel woonden. Deze barre en vochtige omgeving veroorzaakte een regelmatige verkoudheid bij de kleine heks. Door haar voortdurende genies, kreeg zij de bijnaam "hatsjoe" wat zich in de loop van de tijd verbasterde tot "Hasje". Zij werd uit de groep verstoten en vond een nieuw plekje boven op de "droge" Hasjeberg........Hasseberg. In het verleden bestond het gebied rond de Hasseberg uit moeras. Heks Hasje had, om zich warm te houden, doorlopend een vuurtje branden op de Hasseberg. Het gebied rond de Hasseberg werd regelmatig doorkruist door handelslieden, maar ook smokkelaars en rovers, welke de Hasseberg gebruikten als "veilige haven" in het verraderlijke moerasgebied. Als heks Hasje merkte dat lieden met kwade bedoelingen richting de Hasseberg trokken, doofde zij haar vuurtje. Hierop verdwaalden de boeven in het moeras en werden nooit meer gezien. 
Alleen hierom ben ik al blij dat ik niet alleen in het gebied de wandeltocht loopt want je zal die heks maar tegen komen☺Omdat mijn GPS het niet doet weten we ook niet precies waar we zijn maar op de routebeschrijving staat dat we op ruim 8 km een wagenrust hebben bij een BB. Hier nemen we een bekertje bouillon en gaan niet veel later weer verder.


De paden blijven modderig en het is oppassen om niet uit te glijden. Heleen hoopt dat er bij de volgende rust een broodje kroket zal zijn maar ik betwijfel dit omdat het een rust is in een restaurant van een camping en het is nu nog niet bepaald het campingseizoen. We treffen het tot nu toe nog met het weer, af en toe valt er een spatje regen maar het is eigenlijk niet noemenswaardig.
De rust is op 18,5 km dus het duurt nog wel even voor dat wij daar zijn en dan maar hopen dat ze er broodjes kroket hebben. In de verte zien we de camping De Papaver al liggen maar we moeten eerst nog rond een plas.


Als we het restaurant van de camping binnen gaan ziet Heleen direct al dat ze er broodjes kroket hebben dus is de keuze snel gemaakt. Alle drie nemen we zo'n broodje en het is fijn om even van de benen te zijn.

Ja dat broodje kroket smaakt wel!

Ondanks dat het er lekker zit moeten we toch weer verder want we moeten nog ongeveer 6 km afleggen voordat we bij de finish zijn.
We passeren een grote vogelvoliëre waar we een uil zien en volgens mij kraanvogels.Ondertussen begin ik mijn heupen wel te voelen en ik ben blij dat ik deze tocht niet alleen loop want dan zou het wel een hele zware tocht voor me geworden zijn. We komen over een stuk heide waar ook schapen grazen.En over een betonfietspad, wat even wel lekker loopt na al die modder en onverharde paden. Dan gaan we fout want opeens zien we geen pijlen meer. Gelukkig is dit niet zo erg want de finish komt in zicht en we besluiten om niet terug te gaan. Het zal niet veel uitmaken voor de afstand.


Niet veel later komt de startlocatie in zicht en kunnen we ons afmelden. Na nog iets gedronken te hebben gaan we weer op huis aan.

Ik straal omdat ik de finish gehaald heb

 Ik heb genoten van deze tocht met Karin en Heleen. Ik ben trots op mijzelf dat ik na tijden van wandelen toch de 25 km heb kunnen volbrengen. Ik zal morgen wel erg stijf zijn en misschien was het beter geweest om met een minder lange afstand te beginnen maar die is er niet bij de Flal. Ook van Karin vond ik het een prestatie, zij had nog nooit een tocht van meer dan 15 km gelopen.
Van Heleen had ik wel verwacht dat zij het gemakkelijk kon doen want zij liep zelfs eens een dag van de 4 daagse met migraine.

8 opmerkingen:

 1. Oooh.. goed van je Noortje! 25km weer.. geweldig zeg!
  En een machtig mooie tocht ook nog zo te zien. Wel drassige paden.. die hadden wij vanmiddag ook, toen vriendlief en ik een rondje wandelden in het Voornse Duin.. 't was nog net niet survivallen hè! :-)
  Morgen een beetje rustig aan.. en een goed hete douche zal ook wel lekker zijn denk ik.. maar je deed het toch maar weer hè! :-)
  Groetjesss!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het was dat er geen mindere afstand was anders had ik echt geen 25 km gedaan hoor!

   Verwijderen
 2. Verdorie, en dan was 25 km nog de kortste afstand. Chapeau!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoedje af, Noortje, voor alle drie ! Behoorlijk zwaar, als ik de drassige paden zie... En toch had je tussendoor weer tijd voor leuke fotootjes !
  Lie(f)s.
  @'t Is heel fijn als je naar de blogfotootjes komt kijken, Noortje, maar weet dat het niet 'moet' !

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vind het leuk om je blogfoto's te bekijken en daarom kom ik regelmatig op je blog.

   Verwijderen
 4. Wauw Noortje, 25km, dat is een hele prestatie, dat doe ik je niet na hoor. Gefeliciteerd. Je ziet er nog zo fit uit achteraf.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mijn spieren waren na afloop niet meer zo fit hoor maar dat zie je natuurlijk niet op de foto.

   Verwijderen