vrijdag 1 april 2016

Een enkeltje Veendam-Zuidlaren 31-03-2016


Voor vandaag heb ik met Heleen afgesproken om een stuk te gaan wandelen. Heleen komt vanaf haar woonplaats naar mijn huis gewandeld want zij wil een tocht van minstens 30 km wandelen want zij moet de 40 km bij de 4daagse van Nijmegen wandelen en dan moet er natuurlijk flink geoefend worden. Ik zelf hoef de 30 km maar te doen (het is trouwens nog maar de vraag of ik de vierdaagse zal kunnen doen want ik moet binnenkort aan mijn schouder geopereerd worden en er is me in het ziekenhuis gezegd dat het lopen van de 4daagse me niet zal lukken) Toch blijf ik nog steeds oefentochten doen want wie weet lukt het me toch, we geven niet zomaar op!

Wanneer Heleen bij mijn huis aankomt heeft ze er al 15 km opzitten een mooi moment om een rust te houden. We besluiten om naar Zuidlaren te wandelen en ik spreek met manlief af dat hij ons hier zal komen ophalen na een belletje.We gaan richting het golfterrein en via een fietspad naar Borgercompagnie. We komen langs een kunstwerk wat me nog nooit eerder is opgevallen.


Nu volgt een stuk over een fietspad langs een vrij drukke weg die richting Hoogezand Sappemeer gaat.

Gelukkig komen we weer op een weg waar geen auto's over mogen en we komen in Kiel Windeweer.

Kiel-Windeweer is ongeveer 100 meter breed en acht kilometer lang. Het is een voorbeeld van de duidelijke lintvorm zoals Groninger veenkolonies die kennen. Alleen waar de Zuidlaarderweg het diep kruist is het dorp iets breder. Het Kiel(ster)diep was oorspronkelijk de belangrijkste transportroute van en naar het dorp. Nu is dat de Kielsterachterweg (de provinciale weg N385). Nadat de beroepsvaart in 1973 stopte werden enkele bruggen vervangen door dammen. In 2008 is ten behoeve van de pleziervaart de doorvaart hersteld met deels nieuwe bruggen en sluizen. De schepen maken gebruik van de schutsluis te Kiel-Windeweer uit 1908, die zijn huidige vorm kreeg in 1927.
Ondanks dat het een wandeling in open veld is genieten we toch van de omgeving.


Als we Kiel-Windeweer uitlopen zien we in de verte Zuidlaren al liggen maar toch is het dan nog wel bijna 5 km. De weg die we dan volgen is duidelijk een sluiproute want er passeren ons heel wat auto's


Dan bereiken we de grens van Zuidlaren en het duurt niet lang meer of we bereiken de Brink waar we in een restaurant iets drinken en ik manlief bel dat we er zijn.


Heleen weet een viszaak waar ze lekkere vis verkopen en we vinden dat we wel een visje verdiend hebben en ook manlief verdient wel een vis omdat hij zo lief is om ons op te halen.


Heleen heeft ruim 30 km gewandeld en ik 15 km. Het was heerlijk weer om te wandelen.

6 opmerkingen:

 1. Geweldig leuk versje en leuke tekening, met mooie foto's en tekstjes.
  Ik heb hiervan genoten.
  Groetjes,

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuke tocht met z'n tweetjes, Noortje !
  'k Wens je alle goeds voor de operatie, en misschien kan de 4-daagse toch... !?
  Lie(f)s.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik hoop dat ik snel een oproep voor de operatie krijg want het wordt nu wel kort dag.

   Verwijderen
 3. Leuk zo zelf eens wat verzinnen om te wandelen hè.. en je zag genoeg leuks ook nog onderweg! Al die info, heb je die er later bij gezocht? heel leuk voor ons om te lezen, want Groningen is me toch wel behoorlijk onbekend.
  Die vis ziet er superlekker uit.. volgens mij zitten er heel goede viszaken daar in het hoge noorden! :-)))
  Hoop net als Lies dat die operatie een beetje mee gaat vallen.. en de revalidatie helemáál.
  Groetjess!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja ik zoek vaak wat info op maar deze keer wist ik dit wel van die lintvormige dorpen. die zie je hier trouwens veel. Ja er zijn hier aardig wat goede viszaken en dat hoor ik dan via mond tot mond reclame.
   Het is wel balen hoor dat ik nog steeds niet aan een van de twee schouders geopereerd ben. Van de week heeft de cardioloog na wat onderzoeken zijn fiat voor de narcose gegeven. Moet je geopereerd worden en dan blijkt bij een pre-operatief door de narcotiseur dat er extra onderzoek door een cardioloog nodig is. Ik ga er al vanuit dat de 4daagse dit jaar er voor mij niet inzit dan valt het niet zo tegen.

   Verwijderen