vrijdag 15 april 2016

Vriendinnenwandeldag Wezuperbrug12-04-2016Dit jaar wordt de Vriendinnenwandeldag al voor de dertiende keer georganiseerd.
De Vriendinnenwandeldag is natuurlijk een dag voor dames. Wandelen in de Drentse natuur en door pitoreske dorpjes. Ik heb deze tocht nog nooit gewandeld maar toen Heleen vroeg of ik mee wilde hoefde ik hier niet over na te denken. 
De dresscode van de Vriendinnenwandeldag is ook dit jaar weer roze. Dit heeft natuurlijk alles te maken met het gekozen goede doel.  De organisatie draagt namelijk weer € 1,50 per deelnemer af aan de Stichting Pink Ribbon.

Even voor acht uur halen Heleen en Karin me op.
De startlocatie is Molecaten Park Kuierpad in Wezuperbrug. Bij het inschrijfgeld zit ook een kop koffie of thee en een plak cake of koek voor de start.


Voordat we starten krijgen we eerst nog een rose lintje en een rose zonnebril. Karin helpt Heleen met het opspelden van haar lintje. Daarna laten we onze startkaart scannen en beginnen wij aan onze tocht van 20 km.


Bussen van het busmuseum uit Hoogezand zullen later de kortere afstanden halverwege de route afzetten en ook later ergens weer oppikken.


Al snel komen we langs een kunstwerk uit 2003 van Joost Barbiers.Le Pont Perdu. Een brug, die de andere oever nooit bereikt: een pont perdu.
Het kanaal waaraan Wezuperbrug ligt, werd gegraven in de tijd dat het vervenen van Zuidoost Drenthe in vol bedrijf was. Sinds er niemand in Nederland meer op een turfje zit te wachten, ligt het kanaal er verloren bij. In het Le plat pays zingt Jacques Brel over Le canal perdu en wie zijn Vlaanderen kent weet hoe desolaat een verlaten kanaal er daar in een opgedoekte industrie streek uit kan zien. Zo niet het Oranjekanaal bij Wezuperbrug. Hier veeleer de ontspannen schoonheid van het nutteloze. Een passende brug bij een verloren kanaal. Een brug, die de andere oever nooit bereikt: een pont perdu.  
bron: internet


 Ondanks dat we op de heenreis nogal regen hadden is het gelukkig droog. we moeten een aardig stuk over een schouwpad en daar is mijn tempo helemaal niet hoog want ik moet daar altijd er goed naar de grond kijken want ik verzwik mijn voet nogal makkelijk op zulke graspaden.


Het eerste stuk dat we lopen zien we niet veel andere wandelaars maar dat verandert als de 15 km erbij komt.
Deze keer is de ooievaar beter te zien dan bij onze tocht in Assen.


We lopen Aalden binnen een gaan daar door 125 jarige korenmolen Jantina Helling.


We komen door Oud Aalden, een oude esdorp dat volledig bestaat uit Saksische boerderijen en is aangewezen als beschermd dorpsgezicht.

We passeren de Oud Saksische Koffie- &Pannenkoekboerderij "t Hoes van Hol-An en we besluiten om hier een rust te nemen. Het gebakje Vriendinnetje lijkt ons wel wat. Maar helaas de bediening lijkt het daar niet aan te kunnen en na een poosje vertrekken we maar zonder dat we er iiets genomen hebben. Wel hebben we er gebruik kunnen maken van het toilet en dat is ook altijd wel belangrijk bij een wandeltocht van 20 km.Als we buiten zijn vraagt Karin of we een appelkoek willen hebben nu die smaakt heerlijk en is nog veel goedkoper ook.

Aalden staat ook bekend om zijn kunstenaars en er kan ook overal een kijkje genomen worden.We gaan nu richting Zweeloo en zien al snel het kerkje van Zweeloo. In de 19e eeuw schilderde Vincent van Gogh zijn beroemde schilderij "De herder en de schapen komen het dorp weer in"met op de achtergrond het 13e eeuwse kerkje.


In de kerk worden de wandelaars gezonde voeding aangeboden door TastyBasics. Ik neem een stukje gevulde pannenkoek en het smaakt best lekker.In het dorp is ook een ruim 100 jaar oude smederij te bezichtigen die nog steeds in gebruik schijnt te zijn.Toch kan ik me dit nauwelijks voorstellen als ik de chaos binnen zie.We komen langs de  Meditatieboom, een beeld van hout van de kunstenaar Francois Geissmann.


Karin laat ons zien hoe je in Zen houding hier even zou kunnen mediteren maar wij wagen ons er niet aan. Ik omdat ik zeker niet zo lenig meer ben om zo op een steen te gaan zitten en zeker niet als ik al zoveel kilometers gelopen heb.

We beginnen nu aan onze laatste deel van de tocht. De tocht die ons op het eind over zandwegen en door bossen leidt.

Heleen in gesprek met twee bekenden van haar


We komen weer bij het startbureau waar we ons startbewijs weer laten scannen. Voordat we nog iets gaan drinken lopen we nog even over de lentefair op het Molecaten Park Kuierpad en bekijken we de diverse kraampjes.


Het was een hele leuke tocht. Ik heb weer erg genoten van het gezelschap van mijn wandelmaatjes. ook was het een mooie omgeving om te wandelen. Ondanks dat de weersverwachtingen niet al te best waren hebben we alleen regen gehad toen we naar Wezuperbrug reden.

De organisatie van de vriendinnenwandeldag heeft het mooi bedrag van €1500,- over kunnen maken naar de stichting Pink Ribbon.12 opmerkingen:

 1. Op Vriendinnentocht met 'vriendinnen', dat alleen al is super, Noortje. Zo zien wij stukjes Nederland die we nooit zouden zien, dan nog met een roze tintje. Mooi !
  Lie(f)s.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Maar wat een vreemde wandeldag.. dinsdag? ze willen het duidelijk niet te grootschalig maken. 't Ziet er in ieder geval hartstikke leuk uit allemaal. Voor een goed doel lopen is altijd extra leuk vind ik. En Heleen had zich goed aan de dresscode gehouden.. en die bekenden die ze tegenkwam nog veel meer hahahaa!
  Groetjesss!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja het is inderdaad een vreemde dag maar toch kwamen er bijna 1000 wandelaars op af. Ze gaan er zeker vanuit dat vrouwen elke dag wel kunnen wandelen.
   Ik dacht dat ik geen rose kleding had maar later zag ik thuis dat ik ook wel iets gehad had.
   Je zag sommigen die zich heel erg in rose hadden uitgedost, er was ook een prijs aan verbonden wie het mooist of meest orgineelst gekleed was.

   Verwijderen
 3. Ziet er uit als een mooie wandeling!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. wat een leuke wandeling, je komt er een beetje van alles tegen

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Heel origineel en een interessante streek die ik helaas nog niet ken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is inderdaad een leuke streek om te wandelen. Jij kent mijn streek niet en ik die van jou niet. Te ver van elkaar af, helaas.

   Verwijderen
 6. De Drentse natuurgebieden. Misschien een idee voor een midweek met de natuurvrienden. Inderdaad helaas een beetje ver, maar wie weet?...
  Hoe dan ook, met uw foto's kan ik er ook al wat van genieten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja Drenthe is een mooi gebied om te fietsen en/of te wandelen. Ik kan me voorstellen dat je het wat ver vindt. Ik vind Belgiƫ ook niet naast de deur liggen.

   Verwijderen