donderdag 22 december 2016

Kerstmarkt Valkenburg 16 en 17 december 2016


Een flink aantal weken geleden bestond de mogelijkheid om voor een bedrag van € 25,- je aan te melden voor een hotelovernachting in Limburg tijdens de Kerstmarkt. Dat we er voor zo'n klein bedrag met zijn tweeën konden overnachten hebben we te danken aan het feit dat manlief, hoewel al gepensioneerd toch lid kan blijven van de personeelsvereniging van het bedrijf waar hij gewerkt heeft.  Natuurlijk melde manlief zich hiervoor aan.

Het beloofd een mooie dag te worden als we onze woonplaats uitrijden. Wanneer wij naar Limburg gaan gaan we heen altijd over Duitsland. Ik vind dit altijd wel saaie autowegen en ook vind ik dat er heel hard gereden wordt, voordat je het weet heeft een auto je al in gehaald en zoeft je voorbij.
Omdat wij vandaag een bezoek aan het Outlet Centrum in Roermond op ons programma hebben staan gaan we in de buurt de grens over naar Nederland. Als je iets van een bepaald merk wilt hebben bestaat er soms een kans dat je dit hier voordelig op de kop kan tikken.


Het Outlet Centrum is ook in kerstsfeer. Natuurlijk zie je hier ook de houten notenkrakers, die je in Duitsland veel als kerstdecoratie ziet. Hier staan wel een erge grootte. Manlief is er maar een kleintje bij.


Ook bevindt zich op een plein een grote versierde kerstboom met allerlei grote pakjes er onder een er ligt zelfs een groot boek met een kerstverhaal er bij.


Wij houden ons geld in onze zakken want er is niets wat wij iets vinden. In het verleden heeft manlief er eens schoenen gekocht voor een prikkie en deze zijn helemaal af en hij kan er geen afstand van doen, zo lekker lopen ze.

Wanner we richting Doenrade rijden horen we op de autoradio dat er een grote brand in Roermond is, in een kunststoffabriek. In heel Roermond wordt geadviseerd om ramen en deuren gesloten te houden. Ik vind het wel prettig dat we Roermond inmiddels verlaten hebben.
Wanneer we bij het hotel komen ziet dit er mede door de kerstversieringen er mooi uit.
Het kasteel werd gebouwd rond 1117. Het is een van de oudste kastelen van Limburg. In vroegere jaren was dit kasteel een slot met grachten eromheen. Het kasteel werd bewoond door belangrijke adellijke families. Vanaf 1925 heeft  het kasteel dienstgedaan als nonnenklooster waar oude mannen werden verpleegd. Van Hotel Kasteel Doenrade ligt aan de rand van het gelijknamige dorp Doenrade. 1960 tot 1969 is het kasteel in gebruik geweest als politieschool. Van 1978 tot 1985 was er een meubelzaak in gevestigd met de naam Elite Meubel. Vanaf 1985 heeft het kasteel nog twee jaar dienstgedaan als restaurant. Van 1987 tot 1991 heeft het leeggestaan. In 1991 is men begonnen met de verbouwing en renovatie van het kasteel. Op 1 mei 1993 is het kasteel geopend als Hotel & Restaurant Kasteel Doenrade.
Hoewel de kamer niet erg groot is is deze wel van alle gemakken voorzien.Wanneer we 's avonds het hotel verlaten om naar Margraten te gaan om bij een wok-restaurant te gaan eten ziet de buitenkant van het hotel er helemaal sfeervol uit.Er zijn mooie glas in lood ramen die in het donker mooi afsteken


Als we richting Valkenburg rijden zijn er aan de lantaarnpalen in Valkenburg overal kerstbomen opgehangen. Een hele mooie kerstversiering vind ik, ik zou er wel een voor mijn huis aan de buitenkant willen hebben.


Wanneer we de dag erop na een heerlijke nachtrust en een heerlijk ontbijt het hotel verlaten zie ik dat er rond het hotel ook verschillende wandelroutes zijn. Het is dat we naar de kerstmarkt gaan want manlief die geen wandelaar is zal hier toch zeker ook wel een wandelingetje kunnen doen, b.v. het Kasteel Ommetje van 10 minuten.


Omdat we redelijk vroeg zijn kunnen we nog makkelijk een parkeerplaats in Valkenburg vinden. Als we door de straten richting de Gemeentegrot wandelen zien we dat ze in Valkenburg ook gastvrij zijn voor honden.


Als we door de Grendelpoort richting de Gemeentegrot gaan zie ik een mooie bronzen plaquette aan de muur met 4 poortwachters uit vroegere tijden.
Bovenaan de bronzen plaquette ziet men VALKEN **** staan.
De 4 sterren op de plaquette verwijzen naar geboortejaren. "Schutter" komt van "beschutten" en de 4 figuren in de plaquette verwijzen naar 4 belangrijke beschutters van Valkenburg. Door de figuren in de juiste volgorde in de tijd te plaatsen wordt uiteindelijk het woord VALKENBURG gevormd. De wapenuitrustingen geven duidelijk hints wie het oudste en wie het jongste is.
De grote schutter ("de Sjotter") is gehuld in het uniform van een schutter der Oude en Jonge Nobele.
bron: internet


In de Gemeentegrot welke de is de grootste, oudste en meest bezochte ondergrondse kerstmarkt van Europa is wordt voor de  31ste keer een kerstmarkt gehouden.
Van mijn zusje heb ik gehoord dat de wachttijd wel anderhalf uur kan zijn maar wij zijn vroeg en hoeven maar een half uur te wachten.


Natuurlijk neem ik ook een kijkje bij de kerststal, ik ben gek op kerststalletjes en heb er zelf ook één in de hal staan al is die natuurlijk veel en veel kleiner dan deze.


In de grot, tussen de eeuwenoude wandtekeningen staan knusse kraampjes vol mooie kerstspullen, kunstwerken, kleding en allerlei andere dingen die eigenlijk niets met kerst te maken hebben. Ook is de grot prachtig versierd en krijgen we toch het echte kerstgevoel.De wandtekeningen in de grot zijn ook zeker het bekijken waard en het is jammer dat er voor sommigen bankjes staan waar mensen opzitten zodat ik er geen foto's van kan nemen.Natuurlijk zijn er heel veel kerstmannen te zien de een met een nog liever gezicht dan de andere.

Als we de grot uit gaan zien we dat de wachtrij nu wel heel erg lang is en ik schat dat de mensen nu zeker meer dan een uur moeten wachten voordat ze de grot in mogen. Wij gaan op een terras in het centrum van Valkenburg zitten en drinken er een warme chocolademelk (natuurlijk met slagroom).
Op weg naar de kerstkraampjes op het plein bij de VVV passeren we het Museum Land van Valkenburg.
Dit was het voormalige stadhuis en postkantoor. De entree is in de frontgevel met bordes met hardstenen balustrade en toegangstrap. Hierboven in de tweede bouwlaag is een balkon in mergel rustend op twee hardstenen kommen. Balkon, eveneens met balustrade in mergel, met hierop aan weerszijden een leeuw in natuursteen met het wapen van de stad in zijn klauwen. Dit geveldeel uitlopend in achtzijdig torentje met rondboogvormige Louvreluiken en een puntdak gedekt met leien en bekroond met een valk. In dit torentje een uurwerk met vierkanten wijzerplaat. 
Wanneer we door de Geulpoort naar het plein bij het VVV kantoor gaan zie ik een citaat van de Belgisch filosoof Karel Boullard en ik moet gelijk aan Lies denken.


We kijken nog even wat rond maar omdat manlief nogal last van zijn voet heeft en zich niet helemaal fit voelt besluiten we om langzaam aan naar de auto te gaan en onze reis naar het Hoge Noorden aan te vangen.

We hebben genoten van deze twee dagen hoewel het wel vervelend was dat we bij Cuijk op een recht stuk snelweg aangereden werden door een dame die ons inhaalde. Ze verloor de macht over het stuur en schampte de deur en voorspatbord aan de bestuurderszijde behoorlijk. Gelukkig had niemand lichamelijk letsel. Het mocht een wonder heette dat zij haar auto nog op de vluchtstrook tot stilstand kon brengen.


4 opmerkingen:

 1. Ziet er wel heel erg gezellig uit ook daar.. maar ik denk dat ik het in die grotten wel erg benauwd zou hebben gekregen als het zo druk was!
  Valkenburg is ook een mooi stadje.. daar ben ik heel lang geleden wel al eens een paar keer geweest, zal ondertussen wel al wat veranderd zijn hehe.
  Echt wel vreemd hè, dat ze op een recht stuk weg de macht over het stuur verloor..? al maar goed dat het alleen blikschade was!
  Groetjesss!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk inderdaad dat jij het in die grotten wel benauwd zou vinden. Omdat de gangen vrij breed zijnheb ik daar geen last van ondanks de drukte.
   Haar dochterzat op haar telefoon op facebook te kijken misschien keek zij daar ook wel even op. Want haar dochter zei dat haar moeder door het licht van haar telefoon werd afgeleid. Manlief zei dat ze dat maar beter niet op het schadeformulier kon zetten hoewel we wel van eerlijkheid houden. Schade hadwe toch al.

   Verwijderen
 2. Wat een heerlijke twee dagen, Noortje, ondergedompeld in de Kerstsfeer !
  Spijtig van de blikschade, altijd vervelend...
  Lie(f)s.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja gelukkig alleen maar blikschade daar is overheen te komen. De verzekering dekt de schade.

   Verwijderen