zondag 1 januari 2017

Dickens Festijn Deventer 18-12-2016

foto van internet

Vandaag slaan Mizzd en ik twee vliegen in één klap. Een stadswandeling in de Hanzestad Deventer staat al even op ons programma en laat zij nu net in de Kampioen gelezen hebben dat daar op 17 en 18 december Het Dickens Festijn zal plaats vindt. Een mooie reden om daar dus deze dag heen te gaan.
Wanneer ik in de trein zit hoor ik dat er veel werk aan het spoor is maar zowel Mizzd en ik hebben hebben daar helemaal geen last van op onze trajecten. Ik hoef dan ook maar een paar minuten op het station te wachten of haar trein is er ook al.
Direct zien we al een pijl die ons naar het evenemententrein wijst.


Het Dickens Festijn is een jaarlijkse (kerst)activiteit in Deventer.
Dit tweedaagse evenement wordt op initiatief van buurtbewoners en middenstanders al sinds 1991 gehouden in het weekend voor Kerstmis in het middeleeuwse Bergkwartier, deel van de oude binnenstad van Deventer. Hier herleeft de 19e eeuwse Engelse stad van Charles Dickens in volle glorie. Vrijwilligers spelen honderden personages uit de boeken van Charles Dickens (1807-1870) na, zoals Scrooge, Oliver Twist, Mr. Pickwick, Christmas Carol-zangers, weeskinderen, dronkaards, ambachtslieden en vele andere arme en rijke lieden. Het totale aantal acteurs bedraagt ongeveer 950, waaronder honderden buurtbewoners, maar ook gezelschappen en individuen uit Deventer en ver daarbuiten. 

Buiten het station bestaat de gelegenheid om er wat te drinken maar wij besluiten om toch maar direct door te lopen naar het evenemententerrein.  We zijn nog wel een uur te vroeg maar dan staan we misschien aardig voorin de rij.


Wanneer we naar het terrein lopen zien we eersten acteurs al en ze hebben er ook duidelijk zin in, net als wij.


We treffen het want er is nog nauwelijks een wachtrij en we mogen er al in.


De acteurs poseren geduldig voor iedereen die een foto wil maken (dat is het voordeel dat we vroeg zijn en het nog niet zo heel erg druk is)Ook zijn er taferelen en stukjes uit zijn boeken op verschillende dingen geschreven. We komen nu al ogen te kort zoveel is er te zien.

Omdat we nog voor elven zijn is er bij sommige kraampjes nog weinig bedrijvigheid. Dat maakt dat we alles mooi op de foto kunnen zetten zonder dat er bezoekers in kleding van deze tijd erbij opstaan.
Vlak voor de Labuinuskerk staan een jong stel en en wat ouder met een babytweeling te poseren. Natuurlijk wil iedereen ze op de foto hebben. Bij het hele Festijn is te zien dat men meeedoet van heel jong tot oud.

We zien een reliëf aan de muur die Nicolaas van Myra voorstelt. 
Na de Tweede Wereldoorlog was het Bergkwartier een verpauperde buurt. Onder verantwoordelijkheid van minister Marga Klompé werd op 5 december 1967 besloten anderhalf miljoen gulden voor renovatie vrij te maken. In 1969 was de restauratie grotendeels voltooid, Claus von Amsberg onthulde omdat te memoreren een reliëf aan de muur van Bergstraat 37. Het stelt Nicolaas van Myra voor die een zak subsidiegeld in het Bergkwartier uitstort. De speculaaspop (vrijer) duidt op Minister van CRM , Marga Klompé.Veel panden in het Bergkwartier zijn door de overheid aangewezen als rijksmonument. Tegenwoordig trekt de buurt door zijn pittoreske uitstraling toeristen naar de stad. 
bron: internet


Natuurlijk ontgaat er niets aan Mizzd's oog. Haar camera maakt weer overuren. Prachtige bovenlichten, muurschilderingen, gevels etc. niets ontgaat haar.

foto van MizzdDe kraam met de gepofte kastanjes heeft ook nog geen klanten maar dat zal later op de dag vast wel anders worden.


Voor dit weekend hebben ze Charlens Dickens ook maar bij de kerk begraven of misschien ligt die steen er wel altijd omdat het Dickens Festival hier al voor de 26ste keer wordt gehouden.


Mizzd laat me (voor de zoveelste keer) zien hoe ik een selfie moet maken maar ik gebruik toch maar de foto van haar want die van mijzelf zijn weer niet veel zaaks. Misschien kan ik in het vervolg beter mijn smartphone gebruiken dan zie je tenminste wat je op de foto zet.

foto van Mizzd


Deventer staat ook bekend om zijn vele bovenlichten. De stad heeft ook een opleiding tot houtsnijder, wat vast wel een bijdrage levert aan het verfraaien van de stad. Er is daarom tegenwoordig ook veel modern werk bij. Helaas is de onderstaande foto niet zo scherp maar zo staat Mizzd nogal eens kijkend en zoekend of ze nog een mooie foto kan schieten.
Het begint nu toch wel drukker te worden en de acteurs beginnen hun rollen te spelen. Overal houden we even halt om het schouwspel te aanschouwen.


We gaan door een mooie poort naar de Prinsenplaats en zien daar “De Gebroken Schoorsteen” Een overblijfsel van De Deventer Capsulefabriek, later DAIM genaamd, het was een fabriek te Deventer waar onder meer capsules voor wijnflessen vervaardigd werden.Wanneer we weer vlakbij de kerk zijn komt er opeens een schaapskudde met schaapherders door de straten.
Ze zijn nog maar net voorbij of er komt ons al een schoolklasje voorbij. Vlak bij ons blijven ze staan en moeten ze naar de toeschouwers zwaaien. Ook de toeschouwers krijgen opdracht om terug te zwaaien. Een toeschouwer wordt door de onderwijzer terecht gewezen want hij zwaait te vroeg terug.

We krijgen wel zin om wat te drinken maar overal moet je buiten staan maar wij willen eigenlijk ook wel even van de voeten af en gaan toch even op zoek of er iets is.


Opeens komt mij een toch wel bijzonder figuur tegemoet. Ik weet niet wat hij moet voorstellen en ik wil hem op de foto zetten. De acteurs staan allemaal stil wanneer je een foto wil maken maar dit figuur gaat geen stap opzij en blijft gewoon doorlopen. Ik vind hem eigenlijk wel een beetje griezelig.


Dan zien we opeens een gelegenheid waar je binnen kunt zitten om iets te drinken en hoewel er bijna niemand binnen zit gaan wij er toch naar binnen. Bijna alles in Deventer is omgedoopt in Charles Dickens. We nemen er warme chocolademelk met slagroom en krijgen er natuurlijk een stukje Deventer koek bij (hoe kan het ook anders in Deventer)Wanneer wij weer naar buiten gaan is het behoorlijk druk geworden in de straten.We komen langs het huis waar Queen Victoria binnen met haar gezelschap thee zit te drinken.Af en toe komen heren op een vélocipède langs, het is wel zaak om af en toe opzij te springen want niet iedereen rijdt even goed op deze dingen.

Wanneer ik Mizzd even niet zie kijk ik uit naar een rugzak met schoentjes en allerlei andere dingetjes eraan.

De acteurs wensen ons vaak een "Merry Christmas" Gelukkig is het prima weer voor zo'n evenement want bij regen zou het toch veel minder leuk en gezellig zijn lijkt me.
Op eens komt er een hele optocht van de acteurs langs. We schieten de ene foto na de andere. Weesmeisjes die de straat moeten vegen. Queen Victoria in haar draagstoel en veel deftig geklede mensen.

Wanneer we verder gaan passeren we een levend standbeeld. Ik vind het altijd knap dat zij zo lang doodstil kunnen staan.We komen door een straatje waar weeskinderen zitten te bedelen.


We kijken nog steeds onze ogen uit. Het ene tafereel is nog leuker dan het andere. Ook het kakhuisje vind ik erg leuk vooral omdat degene die er opzit steeds met zijn benen zit te zwaaien.


foto Mizzd
We gaan het festivalterrein af want Mizzd heeft in een restaurantje gereserveerd voor de lunch en omdat wij zo vroeg waren hebben we alles goed kunnen bekijken.


We willen een geitenkaassalade bestelen maar omdat het Het Dickens Festijn is hebben is een aangepaste kaart. We gaan dan maar voor een broodje geitenkaas en dat smaakt ook heerlijk.Mijn verslag is heel summier vergeleken bij dat van Mizzd. 
Wil je een uitgebreider verslag van ons uit stapje klik dan op  MizzdMizzd 1Mizzd 2Mizzd 3 en Mizzd4

5 opmerkingen:

 1. Het mooie aan fotograferen is ook dat elke fotograaf het anders ziet, Noortje. En een selfie, met een cameraatje, zou mij ook niet lukken hoor ! Een supermooi dagje maakten jullie ervan. En wij maar (mee)genieten..., op afstand...
  Lie(f)s.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik begrijp niet dat Mizzd totaal geen moeite heeft met een selfie met haar camera. Ze zegt dat het op oefenen aankomt maar ik denk dat het bij mij nooit iets wordt. Ik denk dat ik het maar met mijn smartphone moet doen wanneer ik dit wil.

   Verwijderen
 2. Sjeetje.. heb ik tot 2x toe een hele tekst geschreven.. krijg in in plaats van die melding dat je moet bewijzen geen robot te zijn ineens weer een leeg reactievenster..! oef oef.. nu weet ik niet meer wat ik allemaal schreef.. maar sowieso dat ik dit een heel leuk en helemaal geen summier verslag vind, dat ook nog eens een prachtige aanvulling is op de mijne, omdat jij heel wat informatie erbij hebt staan die ík niet had! Én omdat (zoals Lies ook al schrijft) een ieder toch altijd weer net andere foto's maakt hè! Ik vond het een superleuke dag en ik geniet hier er weer van na! :-)
  Groetjesss!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja het is leuk om ieders verslag te lezen. Maar jij hebt toch wel een heel uitgebreid verlag geschreven waar ik heel veel van opgestoken heb.
   Ja zo'n dag is voor herhaling vatbaar.

   Verwijderen