maandag 2 januari 2017

Stadswandeling Deventer 18-12-2016


Na onze lunch in café restaurant "Lokaal Lokaal" gaan we aan onze stadswandeling beginnen. Mizzd heeft thuis op internet een stadswandeling opgezocht en het is een mooie gelegenheid om deze vandaag te doen na ons bezoek aan de Dickens Festival. 
Natuurlijk kijken we ook eerst nog even op de kerstmarkt op de Brink rond.


We zien het beeld "Het Landbouwertje". 
Het beeld  werd in 1969 door studenten van het Deventer Landbouwer Corps Nji Sri, studerend aan de “Hogere school voor tropische en subtropische landbouw”, aangeboden aan de gemeente Deventer. Het Landbouwertje draagt een corpspet en rust met zijn voet op een ploeg. Zoals toen der tijd gebruikelijk heeft het Landbouwertje zijn dictaten onder de arm. Het originele beeld van keramiek heeft de vele ontberingen uiteindelijk niet overleefd.
In 2005 is door RDLV Nji Sri een nieuw bronzen Landbouwertje op de Brink in Deventer geplaatst. In dat jaar verliet de Landbouwschool na vele jaren de geliefde stad om verder te gaan in Wageningen.
 bron: internet

Ik wil een foto van een gaper maken maar dat heeft wel heel wat voeten in aarde. Iedere keer staat de gaper er niet goed op. Ik beef veel te veel met mijn fototoestel maar eindelijk is het dan toch gelukt.Wanneer we de ingang van het festivalterrein passeren zien we dat er nu wel een heel wat grotere rij staat te wachten. Wat hadden wij een geluk dat wij er bijna direct door konden.


Deze dag is het ook koopzondag in Deventer maar je zou eigenlijk steeds naar boven moeten kijken. De ene gevel van de winkel is nog mooier dan de ander.


We passeren de voormalige synagoge en boven de voordeur bevindt zich een snijraam met daarin een Davidster.


We zien ook een mooi reclamebord aan een gevel hangen. Terwijl we richting een poortje in de Sandrasteeg gaan.


In de boog van de poort bevindt zich een cartouche met wapenschild. Dit wapenschild is geen familie wapen.We komen bij het Proosdij, dit is het oudste (nog staande) stenen huis in Nederland. Het is van 1130. Het was oorspronkelijk het huis van de poost van de kapittel van Sint Lebuïnus en plaatselijke vertegenwoordiger  van bisschop en keizer.We vervolgen onze wandeling richting Botermarkt. Dit opvallende gebouw van ijzer en hout is in 1889 door Mr. H. W. J. van Marle aan de stad geschonken. Eerder werd de botermarkt in de openlucht gehouden.
Verder gaan we weer en Mizzd kijkt regelmatig op de route beschrijving. Toch voorkomt dit niet dat we fout lopen. De volgende bezienswaardigheid is de Mariakerk die we moeten tegenkomen. Maar omdat dit gebouw niet echt op een kerk lijkt gaan we de verkeerde kant op. Niet dat dit zo erg is maar we volgen toch wel graag de routebeschrijving. Maar zo heel erg is het niet want er is genoeg moois te zien.

Het stadhuis, de laatste foto die ik deze dag met mijn camera kan maken
Opeens geeft mijn camera batterij leeg aan. Ik vind dit wel balen maar gelukkig knipt Mizzd altijd veel foto's en mag ik foto's van haar gebruiken.
De Mariakerk is waarschijnlijk aan de eind van de dertiende begin veertiende eeuw ontstaan. Het was een parochiekerk. Zij was bestemd voor de burgerij en werd beheerd door het bestuur van de stad.

foto Mizzd
We gaan de Kranensteeg door, een smal steegje richting de IJsel. In deze buurt waren vroeger smalle stegen, veelal met krotwoningen.

foto Mizzd

We passeren de resten van de oude stadsmuur. De meesten muren zijn aan het eind van de negentiende eeuw afgebroken. Men wilden meer ruimte om de stad in en uit te komen.

foto Mizzd

De Latijnse school staat ook op onze lijst met bezienswaardigheden. Op het snijraam staat de beroemdste leerling van de school afgebeeld, namelijk Erasmus.

foto Mizzd

foto Mizzd

Wanneer we op de Brink zijn zien we twee voormalige spaarbanken. Op de hoek de voormalige Gemeente Spaarbank en het andere maakte deel uit van de spaarinstelling.
foto Mizzd

Nu gaan we richting de Munttoren. Hier werd ooit gezamelijk met de steden Zwolle en Kampen een munt geslagen. Dit wel tegen de wil van de landelijke regering die haar eigen munt wilde invoeren.

foto Mizzd

foto Mizzd

foto Mizzd

We passeren een voormalig pakhuis, wat in Gelderse Overijselse bouwstijl is gebouwd. Opvallend is de zogenaamde muizentandlijst (schuin uitstekende bakstenen)

foto Mizzd

Omdat het Dickens Festijn ook op een stukje van onze stadswandeling plaats vond konden we niet verder en gingen we terug naar een zaakje op de Brink. Mizzd had een tegoedbon voor een chocolademelk bij een bepaalde zaak. Nu het was intussen wel tijd geworden om weer eens van de voeten af te zijn. Het is heerlijk om even te zitten.


Mizzd had thuis op internet een restaurant uitgezocht waar we nog wat konden eten voordat we onze thuisreis weer zouden gaan aanvangen. 
Het was restaurant De Expeditie en ik moet zeggen dat was een goede keus want zowel zij als ik kunnen er gemakkelijk een keus maken en het eten was er heel goed.

foto van internet
Na het eten gaan we richting het station en hoeven we niet lang te wachten op onze treinen. De trein van Mizzd vertrekt een paar minuten voordat mijn trein vertrekt. 

Ik kijk terug op een hele fijne dag. Heerlijk om zo'n lieve blogvriendin te hebben.Ik dank Mizzd voor haar voorbereiding die ze thuis al gedaan heeft om deze dag tot een succes te maken. Ook ben ik blij dat haar fotocamera altijd overuren maakt zodat ik toch nog foto's heb kunnen plaatsen van het tweede deel van onze stadswandeling (dank dat ik deze mocht gebruiken)

Het Dickens Festijn is zeker een aanrader om eens te bezoeken. Deventer is ook een hele leuke stad om een stadswandeling te doen en dit zal ik hoogst waarschijnlijk in de toekomst nog weleens overgaan doen. 

Ik besluit met de foto van D' SWARTE CAT die Mizzd speciaal voor mijn , als kattenliefhebster maakte.

Wil je van onze stadswandeling ook een uitgebreider verslag lezen klik dan op Mizzd 1 en Mizzd 2


4 opmerkingen:

 1. Toch (niettegenstaande een lege batterij) een heel mooi logje, Noortje, van een prachtige stad !
  Lie(f)s.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja je kijkt je ogen uit in Deventer. En een slimme meid is nu goed voorbereid want ik heb 2 reserve batterijen gekocht.

   Verwijderen
 2. Och, dat was natuurlijk supergraag gedaan hè.. en al die 'foto mizzD'-tekstjes hadden ook helemaal niet gehoeven hoor! Is toch fijn als jij ook alles over deze mooie uitstap volledig kon laten zien op je blog hè.. ook al lag je camera-batterij dwars! Nu met je extra accu's zal dát je niet meer overkomen denk ik! :-)
  Tot gauw nog es hè meid.. het nieuwe jaar is nog jong maar biedt weer volop mogelijkheden! :-)
  Groetjesss!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vond toch wel dat ik erbij moest zetten dat het jouw foto's waren.
   Ja ik hou me aanbevolen voor leuke stadswandelingen want het was weer top hé?

   Verwijderen