donderdag 5 januari 2017

Amsterdam Light Walk 27-12-2016


Vandaag vertrek ik met alle drie mijn wandelmaatjes naar Amsterdam om daar de Amsterdam Light Walk te gaan wandelen die door Le Champion georganiseerd wordt. In september hebben we al besloten om deze te gaan doen toen we op de terugreis waren nadat we de Dam tot Dam Wandeltocht gewandeld hadden die ook altijd door hen georganiseerd wordt.  We hebben ons toen al direct bij thuiskomst ingeschreven want er konden maximaal 6500 wandelaas meedoen.
We kunnen mooi voor een koopje eerste klas reizen, Janny kon door haar abonnement aan kaartjes komen  waarvoor maar € 12,50 per persoon betaald moest worden voor een retour.


Het is een avondwandeling die je meeneemt door het historische Amsterdam, dat zich tijdens de donkere wintermaanden ontpopt tot een waar lichtjesparadijs. Het is een 15 km lange wandeling die de wandelaars de prachtig met licht versierde straten en grachten van Amsterdam laten zien.
We zijn ruim op tijd in Amsterdam en besluiten eerst wat te gaan eten in De Grasshopper. 
Op weg er naartoe zie ik  bij de Beurs van Berlage dit grappige kunstwerk aan de muur hangen.

Het eten smaakt er goed maar dat wisten we eigenlijk al wel want in september hadden we daar na de Dam tot Dam wandeltocht ook gegeten.
Na het eten gaan we naar de Passenger Terminal Amsterdam waar de start en finishlocatie is.
Er wordt gestart in groepen, Heleen mag pas later starten dan wij maar toch lukt het haar om gelijk met ons in het startvak te komen. Een gelukje want er wordt nogal streng gecontroleerd.Wanneer we aan onze wandeling beginnen is het al donker buiten. We lopen eerst een stukje langs het IJ.


Bij de Herengracht zijn deze verlichte fietsen te bewonderen. Het is heel druk met wandelaars en ook is het gewone verkeer er nog bij. Heleen zegt dit is mooi voor één keer want het is toch wel heel erg druk.
The Lace van Choi + Shine Architects bestaat uit 18 panelen die handmatig door 9 man zijn geweven. In totaal is er 33000 meter licht reflecterend draad gebruikt en het kunstwerk weegt 650 kilogram.
Het indrukwekkende kunstwerk symboliseert de verwevenheid van Amsterdam; de verwevenheid tussen verschillende mensen en culturen, stadse (infra)structuren en de verwevenheid tussen het historische en het hedendaagse Amsterdam.

The Lace verbeeldt het traditionele Hollandse kanten kapje. Tegelijkertijd zijn er Koreaanse vouwtechnieken toegepast waardoor dit kunstwerk net zo’n culturele mengelmoes is als Amsterdam.


We komen bij de Negen straatje en gelukkig is het hier wat minder druk hoewel je toch moet uitkijken voor brommers die je tegemoet komen of passeren.
Via de Leidsestraat gaan we naar het Leidseplein. Ook passeren we een kerk waar op de gevel een verlichte vogel te zien is die soms wegvliegt en waar dan op de muur "Fijne wandeling" verschijnt.
We komen in het Vondelpark bij 't Blauwe Theehuis waar een stempelpost is. Hier krijgen we een oliebol. We komen bij het Museumplein waar een kunstijsbaan is een ook een kerstmarkt. Het is er gezellig druk.


We genieten van al het moois wat we zien. Het valt niet mee om van alles mooie foto's te maken.


We komen in het Wertheimpark.
Het Wertheimpark is een klein park in de Plantagebuurt in Amsterdam. Het is gelegen aan de Plantage Middenlaan, de Plantage Parklaan en de Nieuwe Herengracht, tegenover de Amsterdamse Hortus Botanicus.
We komen bij de tweede stempelpost De Stopera en hier krijgen we een beker warme chocolademelk. Het is nu nog maar 3,5 km naar de finish.


We komen over de Dam, Langs de Bijenkorf en langs het Oosterdok gaan we weer terug naar de Passenger Terminal waar we ons afmelden.Karin en ik proosten met het glas Glühwein wat we na afloop krijgen. Niet lang hierna vertrekken we naar het station want wij hebben nog een  lange reis voor de boeg voordat we weer thuis zijn.
Het was een mooie tocht met prima wandelweer. In het begin was het wel heel druk op het parcours maar later weer dit wat minder.
De tocht was prima georganiseerd maar dat is trouwens altijd bij tochten van Le Champion.

Heleen, Janny en Karin bedankt voor jullie gezelligheid, ik heb er echt van genoten.

5 opmerkingen:

 1. Een hele speciale sfeer, Noortje ! Ook tof om uit m'n luie stoel met jullie mee te wandelen, te genieten.
  Lie(f)s.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja het was echt de moeite waard om er een lange heen en terugreis voor te moeten maken. Het was wel heel erg druk want Amsterdam is normaliter altijd al heel druk door de vele toeristen natuurlijk.

   Verwijderen
 2. Was het zo koud dat jullie zulke dikke jassen aan hadden? ik dacht dat het die dag hiér ( én in Ouddorp) niet echt koud was.. maar het was natuurlijk wel al avond toen jullie van start gingen.. na zo'n heldere dag zal het dan wel flink afgekoeld zijn?
  Ik vind dat je echt prachtige foto's van de lichtobjecten gemaakt hebt.. dat lukt míj nou weer eens nooit. Het ziet er allemaal heel mooi uit.. speciale tocht! En gezellig zo met z'n viertjes hè.. je ziet de lol aan de foto's af. Alleen kijk je nogal verschrikt met die oliebol hahahaa!
  Heel leuk zo eens meegewandeld te kunnen hebben hoor!
  Groetjesss!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. psje.. Zit jij daarginder ook in de sneeuw? ik zie alarmerende beelden op tv..! :-)

  (en oh ja.. die tulpen uit Amsterdam was natuurlijk mijn favoriete foto hahaha)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. De jas die ik aan had was niet zo erg dik hoor. De jassen leken dikker dan ze in werkelijkheid waren. Ja ik was ook nogal tevreden met mijn foto's. Sinds kort weet ik dat er ook een stand nachtlandschap op mijn toestel zit. Bij die tulpen moest ik natuurlijk aan jou denken.
  Ja een tocht met alle vier mijn wandelmaatjes is uniek. Komt zelden voor dat we allemaal kunnen maar dit hadden we al vroeg gepland.
  Die foto waarop we een oliebol eten was nog de beste van de vier maar ik sta er bepaald niet voordelig op.
  Hier hebben we geen sneeuw hoor hoewel je niet in badkleding bij het zwembad kunt liggen maar een stukje wandelen gaat prima en we hebben net nog op het terras van het hotel buiten koffie gedronken.

  BeantwoordenVerwijderen