Bezoek Madurodam 10-08-2017

Tijden terug had ik al eens tegen mijn zusje gezegd dat ik nog eens naar Madurodam zou willen gaan. Vroeger toen ik nog kind was gingen wij er weleens met onze ouders heen in de vakantie

Madurodam de Nederlandse miniatuurstad in Den Haag.
Het is genoemd naar George Maduro, een Curaçaose student die zich tijdens de meidagen van 1940 als cavalerieofficier onderscheidde in de slag om de residentie, en in februari 1945 in Dachau overleed; zijn ouders schonken het beginkapitaal voor het project, dat door de familie Maduro wordt beschouwd als monument voor hun enige zoon.
Het is is gevestigd aan het eveneens naar George Maduro genoemde George Maduroplein.

Nadat ik mijn zusje op het station Den Haag Centraal had ontmoet gingen we eerst in de stad koffie drinken met natuurlijk iets lekkers erbij.
Nadat we hier een poosje gezeten hadden en weer bijgekletst waren gingen we opzoek naar een tram die ons naar Madurodam zou brengen.
Zuslief liep door Den Haag alsof ze er regelmatig kwam want zij wist vlekkeloos een halte te vinden waar we konden opstappen voor een tram richting Madurodam. Terwijl we naar de tram liepen nam ik me voor om ook weer eens een bezoek aan Den Haag te brengen want we passeerden prachtige gebouwen maar ik kwam hier nu niet voor om deze uitgebreid te bewonderen.
Al snel kwam de tram en na een paar haltes waren we al bij Madurodam.
Madurodam geeft een beeld van een Nederlandse stad en de Nederlandse samenleving door middel van ruim 700 maquettes van gebouwen uit alle delen van Nederland. 
Hoewel een ziekenhuis en een begraafplaats ontbreken!
Madurodam wordt een stad genoemd, maar het omvat veel miniatuurafbeeldingen van ook wel landelijke elementen van Nederland. Er zijn gebouwen uit historische binnensteden, moderne woonwijken, havengebieden, de luchthaven, kanalen, wegen, landerijen, natuurgebieden en nog veel meer.
Het Goudkantoor in Groningen
Prinses Beatrixsluis Nieuwegein
Stadhuis van Gouda
De Dom van Utrecht (welke versierd was omdat de vrouwen Europees kampioen voetballen geworden waren)
Je voelde je werkelijk een reus als je op de paden liep. Ik vond het wel jammer dat je soms moest zoeken wat een miniatuur voorstelde. Er stonden wel bordjes bij maar die stonden maar aan één kant en door de drukte kon je daar niet altijd zo gemakkelijk bijkomen.
 De Sint-Janskathedraal in 's Hertogenbosch
De Munttoren in Amsterdam
Paleis op de Dam
Het Vredespaleis
Paleis het Loo
Paleis Huis ten Bosch
De Euromast
Wouda gemaal van Lemmer
Europoort
Molens bij Kinderdijk 
Hefbrug Rotterdam
De bollenvelden
Zuslief speelde even voor bloemenmeisje
Jachthuis Sint Hubertus in het nationale park de Hoge Veluwe
Over deze brug reden de miniatuur treinen  (ik weet niet welke spoorbrug het moest voorstellen) 
Het beeld van Bartje in een Brinkdorp waar Koningsdag gevierd wordt met een vrijmarkt
Lang Nek van de Efteling
Groninger Museum
Koppelpoort van Amersfoort
Muiderslot
Station van Groningen
Peerd van ome Loeks
Een Winkelstraat
De Walletjes
Het Rijksmuseum

Onze-Lieve-Vrouwebasiliek Maastricht 
Het Prinsenhof in Delft
Een miniatuur tramhalte
Kaasmarkt in Alkmaar
 De winkel van The Sting in Den Haag
Het Binnenhof op Prinsjesdag 
Museum Het Schip 
Het is een museum in Amsterdam-West, gevestigd in het huizenblok met dezelfde naam. Het museum is gewijd aan de Amsterdamse School. Trouwens ik had nog nooit eerder van dit museum gehoord.
Sinds dit jaar heeft Madurodam een nieuwe interactieve familie-acttractie Nieuw Amsterdam.
Het is een indoor belevenis. We waanden ons voor even in de 17de eeuw. We gingen zogenaamd aan boord van De Vergulde Bever en voerden vervolgens van Amsterdam naar Nieuw Amsterdam, wat vandaag de stad New York is.
Het leuke van deze attractie was dat je zelf aan de slag kon. Op het stadsplein moesten er kanonnen afgevuurd worden om de Engelsen op afstand te houden. Doordat er gebruik werd gemaakt van licht, geluid, bepaalde trillingen en zelfs een watereffect voelde je je min of meer een onderdeel van de attractie.

Ook bezochten we de mini-replika van het Dordtse Hof, waar de Statenvergadering zich afspeelde in 1572. Waar destijds de opstand tegen de Spanjaarden begon en waar de basis werd gelegd voor Nederland. We moesten plaats nemen aan een tafel en in ongeveer 5 minuten werd dit een soort belevenis met  geluid, visuele effecten en wind.
Zo hadden we in een paar uur bijna heel Nederland in notendop gezien. 
Hierna besloten we om naar Scheveningen te gaan. We keken bij de winkeltjes op de boulevard en kochten beiden een heel fleurig gekleurd jasje. Het viel op dat er wel heel veel buitenlanders waren op de boulevard want er werd meer een andere taal gesproken dan Nederlands.
 Onze fleurige jasjes bij elkaar 
Natuurlijk gingen we ook wat drinken bij een strandpaviljoen. Ik kom zelf niet zo vaak aan de kust maar zuslief komt regelmatig in een kustplaats en vooral zomers gaat zij er ook vaak een hapje eten.
Hierna gingen we richting SprookjesBeelden aan Zee.
Op de boulevard is in 2004, op initiatief van Theo en Lida Scholten, de stichters van museum Beelden aan Zee, een groot buitenterras aangelegd met drieëntwintig sprookjesbeelden van de beeldhouwer Tom Otterness (1952). Deze sprookjesbeelden worden graag gezien, beklommen en gefotografeerd en mogen zich rekenen tot de hoogtepunten van Scheveningen. Tussen bekende sprookjes als Hans en Grietje, Pinocchio, Gulliver en het tinnen soldaatje verwijst de metershoge Haringeter liefdevol naar het mooie Scheveningen.

Ook wij beiden gingen natuurlijk met een beeld op de foto. Zuslief was duidelijk nog in de miniatuur sferen van Madurodam want zij koos voor een klein beeld om mee op de foto te gaan.
Hierna gingen we op zoek naar een restaurant om te gaan eten. Nu het was niet echt zoeken want op de boulevard zitten heel veel restaurant alleen wilden we graag ergens mosselen eten want dat vinden we beiden heerlijk. Toen we een gezellig restaurant zagen leek het erop dat er eerst geen tafeltje vrij was maar gelukkig gingen er net gasten weg en werd dit tafeltje ons gewezen. 
Het was een fijne en gezellig dag geweest ondanks dat er veel uit mijn kinderjaren verdwenen was. Zo ook de suikerfabriek uit Puttershoek waar mijn vader gewerkt heeft.Natuurlijk waren er weer nieuwere gebouwen bijgekomen. Ik zou het prettiger gevonden hebben als het in Madurodam minder druk geweest zou zijn maar dan hadden we er waarschijnlijk niet in de zomervakantie heen moeten gaan. Ook was het niet eenvoudig om foto's te maken zonder dat er benen van bezoekers bij opstonden of mensen als reuzen.
Ook vond ik het fijn om weer eens in Scheveningenop de boulevard geweest te zijn. Heel vroeger kwam ik er heel vaak toen ik nog in Den Haag woonde.

9 opmerkingen:

  1. Nee, niet eenvoudig om mooie foto's te maken als het ergens erg druk is.. maar jij hebt dat prima gedaan! Gooh.. ik zei het je al in Garderen hè, dat ik met hetzelfde idee liep, om eens naar Madurodam te gaan.. voor mij is het echt al 50 jaar geleden dat ik er nog eens was en ik weet er niks meer van.. maar als ik zo jouw foto's zie lijkt het me echt de moeite!
    Leuk ook die nieuwe attracties.. vooral dat van Dordt ook.. dat lijkt in het verlengde te zitten van het nieuwe museum in het Hof, waar ik eens ben geweest tijdens een open monumentendag.. dan mocht je het gratis bezoeken.
    Jullie zullen toch wel versleten zijn geweest zeg.. wat een volle dag! Maar vast ook héél gezellig, zo met je zus op stap. Benieuwd of ik dat leuke kleurige jasje nog eens te zien ga krijgen binnenkort hahahaa!
    Groetjesss!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het is zeker de moeite waard om het te bezoeken maar ga niet in vakantietijd. Ik vond het eigenlijk veel te druk.
      Het viel mee met het versleten zijn.
      Dat kleurige jasje zal je denk ik nog niet zo snel te zien krijgen. Ik houd het nog even voor netjes

      Verwijderen
    2. Je hebt een betere conditie dan ik! :-)
      Ah, het is een net jasje.. dat had ik zo even niet gezien hehe.

      Btw.. enorm bedankt voor je donatie aan mijn familie voor hun actie voor Pink Ribbon hè!xxx

      Verwijderen
    3. Hoezo een betere conditie als jij?
      Ik wil het jasje nog even voor bijzondere gelegenheden houden daarom noem ik het een net jasje.

      Met liefde gedaan hoor die donatie aan jouw familie voor hun actie voor Pink Ribbon. Ik had je al laten weten dat ik het zo lief van je neef vind dat hij dit georganiseerd heeft.

      Verwijderen
    4. Ik zou versleten zijn geweest! :-)))

      Verwijderen
  2. Mooie reeks, Noortje ! Wahw.., alles 'mini' !
    Lie(f)s.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Het was wel jammer dat Madurodam niet geheel meer in het teken stond van onze jeugd herinneringen. Maar het was wel een leuke dag.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. We vonden er inderdaad niet veel meer terug van toen we er in onze jeugd waren. Nederland heeft natuurlijk veel nieuwe dingen gekregen dus het beeld verandert natuurlijk.
      De suikerfabriek in Puttershoek is ook niet meer in bedrijf.

      Verwijderen