donderdag 30 augustus 2018

Een weekje Veluwe van 17-08 tot 24-08-2018

Omdat we deze week 25 jaar getrouwd waren en ik ook tevens jarig was hadden manlief en ik besloten om samen een weekje naar onze geliefde Veluwe te gaan. We vinden het daar altijd heerlijk. Vooral het spotten van wilde dieren (herten en everzwijnen) vinden we geweldig. 
Omdat we de caravan nog op de Veluwe hadden staan konden we op de heenreis binnen door en we hadden geluk want we zagen op de weg, vlak voor de auto, vijf herten oversteken, vier grootte en een kleinere.
Wij vinden het altijd geweldig als we herten of wilde zwijnen zien maar door het gebrek aan water was het ons een paar weken geleden al opgevallen dat je ze nu haast niet ziet. Ik had ook al op radio Gelderland gehoord dat de dieren het hierdoor erg moeilijk hebben.

Daarom moesten we het maar met de kunstwerken die uit hout gesneden zijn door houtcarver Sander Boom doen. De beelden stellen ”typisch Veluwse” dieren voor. De beelden staan door heel Garderen.

Maar natuurlijk is er niets mooier dan de dieren in het echt te zien. We besloten om een keer in het begin van de avond naar het dorp radio Kootwijk te gaan. Wij wisten van vorige jaren dat de kans hier groot is om zwijnen te zien.
Radio Kootwijk is een voormalig zenderpark dat in de eerste helft van de 20ste eeuw een belangrijke communicatieverbinding vormde tussen Nederland en zijn toenmalige koloniën, met name Nederlands-Indië. Het werd gebouwd vanaf 1918. Ook werden er voor werknemers woningen gebouwd, die samen het gelijknamige dorp gingen vormen. Om verstoring van de radiosignalen te voorkomen, werd het ver buiten de bewoonde wereld opgetrokken. Tegenwoordig gebruikt Staatsbosbeheer het voor evenementen.
De mensen die er in de huizen wonen hebben bijna allemaal schrikdraad op hun hekken om de tuin zitten dus dat is wel een bewijs dat er zwijnen komen en ook het bord wat langs de kant staat dat je ze niet mag voeren. En we hadden geluk want we zagen opeens een een gezinnetje zwijnen in de struiken en later de weg overstekken. er waren zeker zeven jongen bij. Wij vonden het geweldig maar we spraken nog even met iemand die er woonde en die vind ze natuurlijk niet zo geweldig, begrijpelijk als ze je tuin omwoelen.
Veel foto's genomen van de zwijnen maar allemaal helaas bewogen.
Wel een tip als je ze wil zien: Let goed op de windrichting; zwijnen zien niet goed, maar ruiken als de beste.
Verder brachten we ook nog een bezoek aan safaripark Beekse Bergen.
In 1968 werd het "Leeuwenpark Beekse Bergen" geopend. Dit bestond toen nog uitsluitend uit een viertal afdelingen waarin men leeuwen vanuit de auto kon observeren. Safaripark Beekse Bergen is nu een commercieel dierenpark dat ligt tussen Tilburg en Hilvarenbeek. Het is qua oppervlakte het grootste dierenpark van de Benelux. Er worden meer dan 150 diersoorten gehouden, variërend van kleine zoogdieren tot grote vogels. Op uitgestrekte open vlaktes bevinden zich zebra's, giraffen en struisvogels. Voorts zijn er leeuwen, neushoorns, olifanten en jachtluipaarden.


En bezoek aan dit park stond al heel lang op mijn verlanglijstje (heel vroeger was ik er al weleens geweest toen het nog een Leeuwenpark was)
Vlak voor de ingang bij de kassa's had je een echt zebrapad maar wij zouden met de auto het park ingaan en hadden al e-tickets. Mijn schoonzusje had kaartjes gewonnen en pikte ons die week een dag op om er heen te gaan.
We genoten erg van de dieren die we al rijdend vanuit de auto zagen. Ik vond vooral de kamelen en giraffen erg grappig omdat deze erg nieuwsgierig waren en met hun koppen bij de portierramen van de auto's binnen keken, Velen hadden ook de ramen van de auto naar beneden gedraaid hoewel er bij de ingang van de autoroute stond dat je ramen en deuren gesloten moest houden. 
Halverwege  de de autosafari kwamen we op het Kongoplein waar je een bootsafari kan doen en daar was ook een groot restaurant waar je wat kon gebruiken. Natuurlijk deden we dit ook en het mooie is dan ook dat er een gids is, een ranger genoemd, die veel vertelt over de dieren die je onderweg ziet.We hebben erg genoten van dit bezoek aan het park en ik vond het jammer dat ik er ook niet doorheen gewandeld heb want dan zie je nog heel veel meer dieren. Ook heb ik niet alle foto's die ik van de dieren gemaakt heb geplaatst.

Ook brachten we deze week een bezoek aan de Zomermarkt in Nunspeet, vroeger bekend als Eibertjesmarkt.
De oorsprong van deze jaarmarkt ligt bij "Eibertje". Zij leefde omstreeks 1850 in Vierhouten. Zij liep elke week naar Nunspeet om daar eieren te verkopen. 
Terwijl manlief  op een bankje zat te wachten bekeek ik de beeldengroep Bokspringen van kunstenares Suzan Ollebek en las het gedicht wat naast het bankje stond op een bord met een plattegrond.


Ook was er deze week in Barneveld het Ballonfiësta en natuurlijk gingen wij ook een kijkje nemen bij de prachtig hete luchtballonen die de lucht ingingen. Natuurlijk heb ik er maar een paar foto's geplaatst
Rocky
Priscilla
Calimero
Vincent van Gogh
Baby Lente
De volgende dag gingen de ballonnen weer de lucht in en toen kwamen ze niet ver van onze camping over zodat we ze nog eens konden bewonderen.

Wij hebben een heerlijk weekje op de Veluwe gehad. Natuurlijk zijn we op onze trouwdag, wat tevens mijn verjaardag is, uit eten geweest. 
Dit weekje hebben we meer kunnen ondernemen dan toen we er veertien dagen geleden waren en het zo extreem warm was.

14 opmerkingen:

 1. Ooooh.. een Jaxon-rund!!! :-)
  Machtig mooi als je wild in hun eigen habitat kunt zien.. vind ik ook altijd hoor! Maar als alternatief is zo'n safaripark toch ook wel heel leuk! Wij waren er een aantal jaren geleden in het kader van m'n pa's verjaardag en hadden toen zo'n bus afgehuurd voor de hele club. Maar aan het einde van de dag zijn we ook nog een stukje gaan wandelen.. en dan zie je inderdaad bijna nog meer. Maar zo'n boottochtje hebben wij dan weer niét gedaan.. daar was geen tijd voor! :-)
  Grappig dat gedicht.. maar het is wél zo.. als je vrolijk bent,klinkt je eigen gezang altijd geweldig mooi hahahaa!
  Nogmaals van harte gefeliciteerd met jullie zilveren huwelijk hè.. óp naar het robijn! ;-)
  xxx

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk dat Jaxon niets van dat rund had moeten hebben maar ze waren prachtig om te zien.
   Ik weet nog dat jullie daar met de hele familie geweest zijn en dat je erover gepost heb. Ik had toen helemaal zin om er eens heen te gaan. Jammer dat manlief niet zo goed kan wandelen want dat had me ook heel leuk geleken en dan had je alle dieren kunnen zien en dat hebben we nu niet.
   Dat gedicht vond ik ook zo grappig vandaar dat ik de foto plaatse.
   Nogmaals bedankt voor je felicitaties.

   Verwijderen
 2. Eerst nog 'geluk' wensen, Noortje !
  Wat een prachtige plekken waar je was !
  Lie(f)s.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Een goed excuus om een weekje op stap te gaan.
  De Veluwe is erg mooi, vaak gewandeld.
  Mooi hoor de houtenbeelden.
  Radio Kootwijk was zeker belangrijk, maar nu rest alleen nog de kathedraal.
  Safaripark Beekse Bergen is inderdaad groot geworden.
  De dieren hebben wel een ruim leefgebied.
  Je hebt de dagen goed besteed, leuk altijd de ballonnen, komen hier vaak over. Hans

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die ballonnen zien we ook heel vaak als we op de Veluwe zijn en ik kan me voorstellen dat ze ook bij jou vaak overkomen.
   Helaas wonen wij te ver om zomaar eens een dag naar de Veluwe te gaan maar we zijn er graag. Vroeger als kind zijnde ging ik er al met mijn ouders heen op vakantie.

   Verwijderen
 4. Alsnog gefeliciteerd met je 25 jarige huwelijk. Wat heerlijk dat jullie weekje naar Veluwe geweest zijn. Veluwe is zeker daar heel mooi. Prachtig omgeving. Kunstwerkjes ziet prachtig uit. Wat mooi!!Dat jullie naar Beekse Bergen geweest zijn. Dat is zeker voor mij heel lang geleden. JE ziet veel dieren. Mooie foto's heb je gemaakt. Kameel is zeker apart dat je ook gezien heeft. Luchtballonen echt super om te zien. Prachtig grote dingen in de lucht gaan. Nooit zijn wij nooit meegemaakt om te kijken. Jullie hebben ieder geval genoten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank voor de felicitatie.
   Jij zou helemaal prachtige foto's gemaakt hebben van de dieren, ik heb maar een eenvoudig cameraatje.

   Verwijderen
  2. Ik heb ook compact camera. Heel kleintje. Alleen Ferry heeft duurder grote camera met lange en kleine lens. het klopt wel wat je zegt. Maar jou foto's zijn ook prachtig om te zien. Juist heel erg leuk!!

   Verwijderen
  3. Ik heb niet echt oog voor mooie foto's. Ferry zijn hobby is vast fotograferen neem ik aan.

   Verwijderen
 5. Leuk verslag Noortje. Ook fijn dat het wild spotten af en toe nog iets oplevert. Het was inderdaad een mooie dag in Beekse Bergen. Wil je daar alles zien moet je vroeg aanwezig zijn. Iets voor een volgende keer.... Gezet

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je moet daar inderdaad vroeg heen gaan wil je alles zien.

   Verwijderen
 6. mijn hartelijke felicitaties voor jullie Noortje...

  een interessant en zeer gevarieerd logje..

  de Veluwe zou ik graag eens terugzien

  knappe foto's uit het dierenpark

  en ballonnen krijg je bij mij binnenkort ook te zien
  prettige dag

  BeantwoordenVerwijderen