zondag 12 augustus 2018

Een boottochtje van Elburg naar Urk (vice versa) 30-07-2018

De maandag na de Vierdaagse gingen we naar de camping op de Veluwe waar we altijd heen gaan na de Vierdaagse. Het was erg warm weer en eigenlijk te warm om echt iets te gaan ondernemen maar zo'n week na de Vierdaagse heb ik echt een herstelweek nodig. We deden dan ook niet echt veel bijzondere uitstapjes maar toen manlief met het idee kwam om een tocht je vanuit Elburg naar Urk te gaan maken over de Randmeren was ik natuurlijk gelijk in.
Een randmeer is een water rondom een polder dat als doel heeft de waterhuishouding van de polder te isoleren van het omliggende land. Door de inrichting van een randmeer van voldoende grootte blijft de waterdruk naar het oude land op het oude peil. De polder heeft zijn eigen waterhuishouding.
Ik had gedacht dat het niet al te warm op het water zou zijn maar dat viel toch wel een beetje tegen want er stond eigenlijk geen wind.
Als we de haven van Elburg uit varen komen we als eerste in het Drontermeer het meest oostelijke van de Veluwerandmeren van het IJsselmeer. Het omvat 476 hectare en is buiten de vaargeul erg ondiep. Wat goed te zien is aan de watervogels die gewoon in het water staan.
Het meer grenst in het zuiden bij de brug van Elburg aan het Veluwemeer. Noordelijk, ligt de Roggebotsluis, waar het Drontermeer overgaat in het Vossemeer.
Ook wij moesten net als de kleine pleziervaartuigjes in de sluis geschut worden. Omdat wij het grootste schip waren veronderstelde ik dat dat de reden was dat wij er als eerste in mochten. 
In het totaal hoefde het water in de sluis maar een beetje te zakken zoals op de foto te zien is, dus het schudden in de sluis duurde maar even.
We waren nu in het Vossemeer gekomen. 
Het Vossemeer is 400 hectare groot en maakt onderdeel uit van de Randmeren Noord. Het heeft een gemiddelde diepte van circa 2,4 meter. Het Vossemeer dateert van 1956, ten tijde van de droogmakerij van het toenmalige Oostelijk Flevoland.


Af en toe was het wel erg heet in de zon op het dek en ik was blij dat ik mijn zonnehoedje bij me had.


Vanuit het Vossemeer komen we in het Ketelmeer.
Het Ketelmeer is 3500 hectare groot en maakt ook onderdeel uit van de Randmeren Noord van het IJsselmeer De gemiddelde diepte bedraagt ongeveer 2,4 meter.

Het Ketelmeer ligt voor het grootste deel in de provincie Flevoland en voor een kleiner deel in de provincie Overijssel.
Naar het westen toe staat het in verbinding met het eigenlijke IJsselmeer (de grens wordt gevormd door de Ketelbrug)
Het Ketelmeer ontstond in 1956 toen Oostelijk Flevoland werd drooggemaakt.

De bodem van het Ketelmeer was ernstig vervuild met een 50 centimeter dikke laag slib afkomstig van fabrieken aangevoerd vanuit de IJssel. Dit slib bevatte paks, pcb's en zware metalen. Het verplaatste zich langzaam richting het IJsselmeer. In het Ketelmeer is daarom een slibdepot aangelegd, IJsseloog waar 20 miljoen m3 verontreinigd slib in is opgeslagen. De bodem van het IJsseloog is van klei en de dijken zijn met folie bekleed tegen lekkage.
Ik vond het heel leuk dat ik een afbeelding van een ketel op de oever van het Ketelmeer zag staan.
Na een poosje vaarden we de haven van Urk binnen en kregen we gelegenheid om Urk te gaan bekijken. 


Manlief en ik hadden de dag tevoren al besloten dat we er een vis zouden gaan eten wat we dan ook deden. Helaas vergeten een foto van te maken maar het was zo druk in de viszaak dat we blij waren dat we uiteindelijk onze bestelling geplaatst hadden en een tafeltje bemachtigd hadden. Ik had buiten ook een foto van een mooi bord, wat voor de zaak stond, willen maken maar daar hadden verschillende klanten helaas hun fiets voor gezet. 
Tegen 15 uur gingen we weer terug naar de boot die ons in ongeveer twee en een half uur weer terug naar Elburg bracht.
Toen we uit Urk wegvaarden zagen we in de verte de Ketelbrug waar we al vaak met de auto over gereden hebben maar nog nooit onderdoor gevaren hebben.
Op de terugweg gingen we binnen zitten want het was daar minder warm dan buiten. 
Op de terugweg kwamen er mensen aan ons tafeltje zitten waar we gezellig mee hebben zitten praten. Zij kwamen uit de omgeving van Hardenberg en voordat we het wisten was er een eind gekomen aan deze geslaagde dag. 

17 opmerkingen:

 1. Een heel tof 'recup'dagje, Noortje ! Meer dan verdiend... !
  Lie(f)s.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Een boottochtje van Elburg naar Urk ken ik nog van vroeger, was toen ook Harderwijk.
  Boten in de sluis geschut worden levert plaatjes op.
  Urk is helaas geen eiland meer. Hans

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vind het altijd leuk om in een sluis geschut te worden ondanks dat hier het waterniveau niet erg groot was.

   Verwijderen
  2. Inderdaad, het water staat nog steeds laag.

   Verwijderen
 3. Je dénkt altijd dat het op het water wat koeler zal zijn, maar dat kan dus tegenvallen? het zag er in ieder geval uit als een heel leuk boottochtje en je kon lekker uitrusten van de wandelprestatie hè! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Misschien was het aan de wal die dag helemaal erg warm geweest.

   Verwijderen
 4. Ik vond aan de water heerlijk om te zitten. En om te kijken naar bootjes varen. Wat mooie foto's heb je gemaakt. Het was te warm geweest. Elburg naar Urk zijn wij nooit geweest. Daar is ook gezellig. Je hebt ieder genoten. Boottochtje was moeite waard om te varen. Je had het warm. Nu is het koeler geworden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is echt een aanrader om dit boottochtje te maken als je tenminste van varen houdt.

   Verwijderen
 5. Ik heb vroeger wat meegemaakt met de speedboot. Vergeet nooit meer. Ik heb daardoor beetje angst gekregen. Het is ook heel mooie gezicht van omgeving te genieten op de boot.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik begrijp dat je na een nare ervaring angst gekregen hebt op een boot.

   Verwijderen
 6. zo een uitstap zou ik ook wel eens willen maken Noortje

  knappe foto's en met interessante weetjes

  groeten

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ja, dat is even een fijn uitje, heerlijk genieten van de zomer en van het leven!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ooit lang geleden eens geweest geloof ik. Wat een heerlijke dag op het water heb jij gehad zeg. Die ketel zou prima in keigrote kunst kunnen, het is een leuk ding.

  BeantwoordenVerwijderen