zondag 14 april 2019

Bloesemtocht Geldermalsen 13-04-2019

Dit jaar ging ik, nadat ik vorig jaar verhinderd was, voor de zesde keer de Rode Kruis Bloesemtocht in Geldermalsen lopen. Deze keer gingen mijn wandelvriendinnen Heleen, Janny, Cora en Conni mee. Aangezien we ook weer enigszins op tijd thuis wilden zijn hield het wel in dat we al vroeg met de trein moesten vertrekken.
Om 8 uur 20 kwamen we in Geldermalsen aan en nadat we eerst koffie gedronken hadden in de veilinghal waar vanuit de start was begonnen we aan de 20 km Oost waarvoor we ons hadden ingeschreven.
Het was me in de trein al opgevallen dat er beneveld werd in de boomgaarden waar we langs reden. De nacht en trouwens voorgaande nachten was er ook steeds nachtvorst geweest.
Voor fruittelers met bomen is vorst een groot probleem want als de knoppen en/of bloesem kapotvriezen, zal dat immers niet meer herstellen. Daarom zetten fruittelers bij vorst hun beregeningsinstallaties aan. Hierdoor ontstaan een laagje ijs rondom de kwetsbare delen van de fruitbomen.
Deze ijslaag voorkomt dat de vruchten in wording zelf bevriezen.
Bij de overgang van water in vloeibare vorm naar de vaste vorm (ijs) komt energie vrij. Deze energie komt in de vorm van warmte ten goede aan het voorwerp waar het ijs op ontstaat. Het ontstaan van een ijslaagje rondom bloesem of een knop op een plant, zorgt er dus voor dat deze bloesem of knop zelf, in tegenstelling tot het vocht er omheen, niet bevriest. Op deze manier kunnen fruittelers voorkomen dat hun oogst door vorst verloren gaat. Daarbij is het overigens noodzakelijk dat telers blijven sproeien tot de temperatuur boven nul uitkomt, anders stopt immers het bevriezingsproces en komt er geen warmte meer vrij.
Zodra we in een boomgaard liepen genoot ik ervan om de bloesem te zien met het ijslaagje erom. Ik had dit nog nooit in het echt gezien.
Doordat de fruitbomen beregend werden waren de paden waar wij over mochten soms erg drassig en soms werd je zelf ook een beetje beregend. 
Het was best koud in het begin maar gelukkig waren we er op voorbereid geweest. Ik had zelfs mijn binnenjas in mijn wandeljas geritst.
We hadden deze keer voor een Oost route gekozen omdat een tante van Conni in Buurmalsen woont. Toen we dan ook in Buurmalsen waren namen we daar een rust hoewel we er toen nog maar 6,3 km op hadden zitten. Meestal doen we bij een tocht van 20 km een rust op de helft. Hoewel de rust wat vroeg was smaakten de kersen/appelflappen ons prima.

Toen we nog maar net vertrokken waren bij de rust schrok ik enigzins van een vrouw die zei dat ik over een matje moest om mijn voeten te vegen. Het bleek dat ze ook al bij iemand de schoenen had gepoetst, hahaha.
Toen we bij de rust op de 11,1 km waren wilden Heleen, Cora en Conni gebruik maken van de dixis waar een hele lange rij voor stond. Omdat ik niet bepaald een haas ben stelde ik aan Janny voor dat wij alvast verder zou lopen.
Maar goed misschien dat wij alvast vooruit gelopen waren want het werden wat gras en onverharde paden en dan is mijn tempo helemaal aan de lage kant.
In het Dorpshuis in Tricht ontmoetten we elkaar weer en we begonnen aan onze laatste kilometers.
Op de paden stonden nog flinke plassen van het beregenen en het duurde niet lang meer of we zagen de wandelaars aan de overkant van de Linge lopen die een van West routes gelopen hadden.
Nog een klein stukje toen we de Linge overgestoken waren en we konden ons afmelden. Ik kreeg een pin met een peer erop en nummer 6.
We namen nog een broodje kroket en dronken nog iets waarna we ons naar het station begaven om de terug reis weer aan te vangen.
Ik zag dat het bloemenschilderij intussen af was. Ik had er 's morgens bij het arriveren ook een bloem ingestoken (deze werden uitgedeeld door de NS)
Het duurde nog wel even voordat de trein kwam en het was erg fris op het station we waren bang dat we misschien wel moesten staan maar gelukkig was dit niet zo. 
Na een voorspoedige treinreis was ik tegen 18 uur 30 weer in huis. Het was een fijne wandeling en ik vond de bloesem die onder een laagje ijs zat geweldig mooi. 
Fijn dat mijn wandelmaatjes zo goed aan mijn denken. Er is steeds wel iemand die met mij oploopt. Het was weer gezellig hoor meiden.

11 opmerkingen:

 1. Amai, da's vroeg opstaan, Noortje. Bloesems met een ijslaagje heb ik nooit gezien, mooi !
  Hele toffe meiden, en heel fijn dat ze, als 't moet, even voor jou zorgen !
  Lie(f)s.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vond het echt bijzonder om de bloesem met het ijslaagje te zien.
   Mijn wandelvriendinnen zijn stuk voor stuk heel zorgzaam voor me.

   Verwijderen
 2. Een prachtig verslag hoor, toch wel bijzonder om de bloesem met een laagje ijs te zien.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Aha! je hebt je verslag er al opstaan! Ik heb m'n foto's nog niet eens gedownload haha! Komt omdat vriendlief zondag een motorrit ging doen.. met Jaxon kan ik maar weinig doen op de pc boven hoor.. nog steeds vindt ie dat niet leuk! Dus ik weet niet of mijn verslag nog vóór m'n vakantie erop komt.. misschien wél.
  Ik vond die beijsde bloesems ook zo mooi.. maar wij startten pas om kwart over 9, toen was het niet zo dik beijsd meer als toen jullie er langs kwamen. De paden waren wel modderiger nog..! Maar wij hoefden die op de terugweg niet over.. toen liepen wij dus op die Lingedijk hè. Vind het laatste stuk door die dorpjes van de westroutes wel leuker.. en de rusten. Maar de oostroutes gaan meer midden door boomgaarden, wat ook wel mooi is hè.
  Ik zie wat nieuwere gezichten bij de wandelvriendinnen.. wordt de groep groter? :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ps.. wij zagen die band aankomen op de dijk toen wij op weg terug naar de auto gingen.. ik heb 'm nog even gefilmd met m'n fotocamera! Als het dezelfde keer was dat die band daar liep, sta je er misschien ook wel op hahahahahaa zou wel héél erg toevallig zijn hè! ;-)

   Verwijderen
  2. Ik ben natuurlijk heel benieuwd naar jouw verslag van de tocht. Ik vond het heel leuk om de tocht gelopen te hebben terwijl de bloesem beregend werd. Doordat wij deze keer de Oostroute deden kwamen wij inderdaad door veel boomgaarden en dit was nu wel extra leuk met dat ijslaagje om de bloesem. De westroute is wat betreft de rusten en de dorpjes veel leuker maar wij rusten meestal niet vaak. Ook vonden we het weleens wat anders om niet eerst aan de ene kant van de Linge te lopen en later weer aan de andere kant.

   Ik denk niet dat je me op het filmpje van die band zal zien want Heleen heeft deze foto genomen en was perse voor het maken van de foto vooruitgelopen. Trouwens ik heb nog wel rond gekeken bij de veilinghal of ik je zag maar dat zou wel een wonder geweest zijn met zoveel deelnemers.

   In totaal bestaat de groep uit 8 personen en dit zijn nog steeds dezelfden maar niet altijd is iedereen in de gelegenheid om mee te gaan.

   Verwijderen
  3. Ooh, nee dan zul je er wel niet opstaan nee.. zou ook wel héél toevallig geweest zijn hè hahahaa! Ruim 34.500 deelnemers..!!!

   Verwijderen
 4. Wat een mooie en goed bestede dag lijkt me dat. Ik ga dagelijks hardlopen maar zo'n lange wandeling lijkt me ook fijn!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik wandel regelmatig wat langere afstanden. Hardlopen zou niets voor mij zijn ik moet al oppassen dat ik bij het wandelen niet val. Ik struikel soms zelfs over een stoeptegel die een halve centimeter hoger ligt dan de anderen

   Verwijderen
 5. je moest wel heel vroeg uit de veren Noortje

  bloesems met een laagje ijs heb ik zelf nog niet gezien

  een knap en interessant verslag

  groeten  BeantwoordenVerwijderen