donderdag 4 april 2019

Wandeling naar en in natuurpark Tussen de Venen 01-04-2019

Ik besloot om maandag 1 april een wandelingetje te gaan maken van ongeveer 10 km. Ik stelde de Samsung Health app op mijn smartphone in op 10 km. (ik heb trouwens geen idee of die app wel nauwkeurig is) Het was die dag prachtig weer.
Ik had gehoopt dat het zwanenpaar bij ons in de vijver zou zitten en dat ik ze op de foto zou kunnen zetten. Ik had ze er al een paar dagen zien zwemmen maar deze dag waren ze er niet. Ik zou het zo leuk vinden dat er weer een nest gebouwd zou worden net als twee jaar geleden maar ik ben bang dat ze dit dit jaar niet zullen doen want de laatste dagen heb ik ze ook niet meer gezien.
Onderweg kwam ik verschillende tulpenbomen in tuinen tegen en ik keek er jaloers naar. Manlief heeft die bij ons nogal terug gesnoeid en ik vind het nu maar een iel boompje. 
Het bankje wat ik altijd tegenkom op het fietspad naar Muntendam  vind ik altijd een nogal vreemd uitziend bankje. Ik ken het niet anders dan hoe het er nu uitziet. Ik begrijp het nut niet van die bovenste plank.
Ik hoopte dat ik onderweg wat voorjaarsbloemen zou tegenkomen maar dat waren er helaas niet veel. Trouwens ik zie hier bij ons nog nauwelijks voorjaarsbloemen wat ik eigenlijk wel erg vreemd vind.
Het natuurpark Tussen de Venen is een park dat dateert van 2005 en een oppervlakte van 40 hectare heeft. Het is in beheer van Staatsbosbeheer. Dit gebied was voormalig landbouwgrond en is afgegraven en verschraald. Het is spiegelbeeldig aan het natuurontwikkelingsgebied ingericht met vijvers en reliëf. Er wordt wel ingegrepen aan de natuur. een deel wordt begraasd door geiten en schapen om het open te houden.  
Ik kwam over het Henk Faberpad, volgens mij het enige pad met een naam in het Natuurgebied. Het pad dankt zijn naam aan deze natuurvriend. Hij heeft duizenden kinderen en volwassenen naar de natuur leren kijken en leren ontdekken.
Ik kwam in de buurt van de Heemtuin waar het Natuurpark aan grenst maar ik ging hier niet heen. Vanuit de heemtuin zijn er verschillende wandelroutes zoals de route Geschiedenis, de route Bijzondere Bomen, de route Natte Neuzen en het Mammoetpad zag ik toen ik thuis was. Ik denk dat deze routes zeker de moeite waard zullen zijn.
Ik kwam nu meer in een gebied met wat bomen.
Het was er heerlijk stil op het geluid van vogels na en ik genoot van de stilte, het zingen van de vogels en het heerlijke weer.
Het verwonderde me dat ik opeens allerlei bloemen tegen kwam. Het was eigenlijk in een vrij dicht bebost stukje van het park.
Ik zag op mijn smartphone dat ik er al aardig wat kilometers van de 10 op had zitten en ik ging het park uit. Door het dorp Muntendam ging ik weer naar mijn woonplaats. Nadat ik onderweg bij een supermarkt nog een boodschap gedaan had. 
Ik zal zeker binnenkort nog eens een route daar gaan lopen vanuit de Heemtuin want het is niet ver van mijn huis en zeker de moeite waard om daar te wandelen.
De app gaf aan dat ik 10,86 km gewandeld had. Ik moet zeggen dat mijn conditie nog lang niet top is dus er zal nog veel getraind moeten worden.

14 opmerkingen:

 1. Inderdaad een raar bankje, Noortje. Bloemen vind je op de vreemdste plaatsen... Top-conditie -> een dagje met een keer.
  Lie(f)s.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Een mooi verslag van je wandeling Noortje, ik vind 10 kilometer toch een flinke afstand hoor.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Voor mij is 10 km niet echt een flinke afstand als ik in goede conditie ben.

   Verwijderen
 3. Het is in het noorden kouder geweest dan in het zuiden.. en dan met weinig regen.. dan blijft de natuur wat achter. Zéker dus nog eens teruggaan op een volgende mooie voorjaarsdag.. dan zullen er al wat meer bloemen te zien zijn denk ik. Maar die stinsenplantjes op je laatste foto's waren toch al de moeite.. en het uitkijken over dat water.. mooi hoor!
  Ps.. ga je de Bloesemtocht doen de 13e? ik ga met mijn zussies weer eens de 15.. in westelijke richting dus. Vind de rusten aan die kant leuker.. de route is wel net zo mooi naar oost hoor.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. In Friesland zie je bij de Stinsen veel stinsenplantjes. Toen ik vroeger kennis ging maken met de noordelijke provincies toen ik Manlief had leren kennen heb ik heel wat Stinsen en Borgen in het Noorden bezocht en er veel van die planten gezien. ik vind deze altijd heel mooi.
   Ik heb wel het plan om ook de bloesemtocht te gaan doen maar dit jaar doen we de 20 km Oost. Van een van mijn wandelvriendinnen woont er familie op deze route. Trouwens of ik de tocht gaat lopen hangt af hoe het dinsdag gaat want dan wandel ik de vriendinnenwandeltocht en ik loop tegenwoordig nogal eens een blaar en mijn conditie is pet.

   Verwijderen
  2. Daar komt het woord stinsenplantje vandaan hè.. maar ik denk niet dat ik ooit zo'n Stinse bezocht heb!
   Ach meid.. ik ben ook heel benieuwd of wíj die 15km gaan halen hoor.. we wíllen het weer eens, die andere kant op, maar de 11 naar oost is eigenlijk meer míjn afstand. Gewoon maar de ene voet voor de andere blijven zetten hè hahaha! Hopelijk heb je vandaag een mooie (én goede) wandeldag.. het weer zit al mee!

   Verwijderen
  3. Ik heb vandaag 15 km gewandeld samen met Karin, een van mijn wandelvriendinnen. Drie anderen liepen 20 km. Karin had zich voor de 15 km ingeschreven en omdat mijn tempo niet zo snel is als dat van de anderen besloot ik maar om met Karin de 15 km te lopen.
   Gelukkig zonder problemen dus Geldermalsen moet zaterdag wel lukken denk ik.
   Het was vandaag mooi wandelweer hoewel er op sommige stukken wel een koude wind stond.

   Verwijderen
 4. Dat was een fijne wandeling, het was me een genoegen om zo al lezend met je mee te lopen!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. terug in Nederland

  en je trekt meteen je wandelschoenen aan Noortje

  een knap verslag !

  prettig weekend gewenst  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jat moet wel als ik de 4daagse van Nijmijgen waarschijnlijk dit jaar ook weer ga doen.

   Verwijderen
 6. Wat ziet daar mooie omgeving uit. Je ziet overal bloeien. Mangola's ziet prachtig uit op de foto. Mooie foto's geworden. Fijne avond.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is daar een mooie omgeving en ik neem me steeds voor om er vaker heen te gaan maar dat schiet er steeds weer bij in.

   Verwijderen