vrijdag 16 september 2016

WandelRun 10-09-2016 Winschoten

De RUN is Nederlands oudste ultraloop. Het is een 100 km wegwedstrijd. De wedstrijd wordt sinds 1976 in principe op de tweede zaterdag van september gehouden. De sololoop staat sinds 1995 ook in het teken van het officiële Nederlands Kampioenschap 100 km.
 Voor de derde keer wordt er tijdens de RUN de WandelRUN gehouden. Dit is een wandeltocht door de mooiste gebieden van het Oldambt. Er zijn 3 wandelingen van ca. 28, 17 en 10 km. 
In juni heb ik al met Marina afgesproken om hier de 10 km tocht te gaan wandelen. Het is de eerste keer dat ik deze WandelRUN ga wandelen en voor Marina is het de eerste keer dat ze een georganiseerde wandeltocht gaat wandelen.

Manlief brengt me naar Winschoten waar ik al snel Marina ontmoet. In het gebouw van Aquilo halen we ons startbewijs op en drink ik nog een kop koffie. Voordat we vertrekken lijkt Marina nog even na te checken of ze alles wel bij zich heeft in haar rugzakje. 

Omdat het van punt tot punt wandelingen zijn worden de wandelaars met een bus weggebracht uit Winschoten en lopen zelf terug. De wandelaars komen vanzelfsprekend niet op het parcours van de hardlopers. Om 10 uur vertrekken de bussen voor de 10 km wandelaars.


Wij worden naar Finsterwolde gebracht met de bus en nadat we ons eerste stempel op onze startkaart hebben gekregen beginnen we aan onze tocht.
Al direct zie ik aan een gebouw, ik meen dat het een school is, heel veel kleurige vogelhuisjes hangen.


Het is al behoorlijk warm en het is daarom wel fijn om over een fietspad te lopen waar nogal veel schaduw is. We passeren en grappige picknick tafel maar we laten deze links liggen want we zijn nog maar net op weg.We gaan nu langs het Beersterdiep richting Speeltuin "'t Speulparadies". Hier is een controle en ook een rust. Wanneer ik mijn startkaart wil pakken heb ik deze niet meer. Ik zeg dit tegen de man die er zit te stempelen en hij geeft me een stempel op een los papier.
Als ik naar een tafeltje loop voor de rust voel ik de kaart toch opeens in mijn broekzak zitten. Marina neemt mijn kaart en gaat er gewoon weer mee in de rij staan. Zou misschien wat opvallerder zijn als ik weer ging.


Bij deze stempelpost is er koffie met appelgebak te koop voor € 2,00 nu dat is natuurlijk iets wat ik zeker neem. Appelgebak hoort voor mij bij een wandeltocht.


Ik had weleens van de speeltuin 't Speulparadies gehoord maar het is werkelijk een pracht speeltuin die niet voor niets uitgeroepen is tot mooiste speeltuin van Oost-Groningen.


We komen langs het jachthaventje van Beerta en lopen Beerta uit richting Winschoten. Op de routebeschrijving zien we dat we naar het Museum Stoomgemaal gaan. Bij de oprijlaan staat de bezemwagen al te wachten grap ik maar dat is natuurlijk niet zo want het is ook open Monumentendag en deze rijdt vanaf de parkeerplaats naar het Stoomgemaal.Aan het begin van de oprijlaan staan twee oude sluisdeuren. Bij het stoomgemaal kunnen de wandelaars gratis koffie of thee krijgen. Hier gaan we ook even lekker in de schaduw zitten want het is nu tocht wel flink warm geworden.
Het Stoomgemaal te Winschoten is een van de negen stoomgemalen die er nog over zijn in Nederland. Het is het enige vijzelstoomgemaal ter wereld. De stoommachine stamt uit 1895. De ketel is gebouwd in 1935 door de firma Ten Horn.


We gaan de brug over over het Winschoterdiep en lopen nog een stuk langs de dijk en draaien dan Plan Noord in en niet veel later komen we op Bovenburen waar de ultralopers ons op de weg in tegengestelde richting tegemoet komen.Wanneer we bijna bij het gebouw van Aquilo zijn komt Marina haar zoon ons tegemoet en geeft haar een pracht boeket bloemen.We hebben de tocht volbracht. Marina zoals gewoonlijk weer op haar sandalen met blote voeten en ik gewoon op mijn wandelschoenen met mijn Falke wandelsokken. Het was wel erg warm om te wandelen maar gelukkig was er regelmatig wel wat bomen en dus schaduw.
Het wandelen ging mij gelukkig ook weer een stuk makkelijker af. Ik ben blij dat ik toch weer met medicatie tegen de spierreuma begonnen ben. Ik ben de laatste dagen al heel wat minder stijf. Ondanks dat prednison heel veel nadelen heeft heb ik nu niet het gevoel dat ik een negentigjarige meer ben. Ook heb ik er wat meer vertrouwen in dat ik 18 september De Dam Tot Dam wandeltocht van 20 km kan volbrengen.
Marina stelt voor om in Winschoten nog ergens samen te gaan lunchen als afsluiting van de dag. Op weg naar haar auto komen we langs de stadskudde die altijd op verschillende plaatsen in Winschoten aan het grazen is.
Na de lunch nemen we afscheid van elkaar en kijk ik terug op een gezellige en fijne dag.


4 opmerkingen:

 1. Allereerst: hartstikke fijn dat je nu toch al weer wat soepeler geworden bent!! Het is de vervelende bijwerkingen van je medicatie (bijna) waard! ;-) Het leek me een hele leuke afwisselende wandeltocht. Ik zag het al op de foto's dat Marina weer op haar sandalen was hehe.. maar zo te zien zijn het ook Teva's en daar kun je echt wel een stukkie op wandelen hoor! Heb er zelf ook wel de nodige 10km-tochten op gelopen.. maar toen had ik nog geen steunzooltjes hehe.

  Heyy leukkk, die foto's van de stadskudde.. je weet, daar ben ik gek op! :-)))

  En nu alvast enorm veel wandelplezier voor die Dam tot Dam zondag!!
  Groetjess!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja Marina heeft wel wandelsandalen aan. Ik geloof niet dat het Teva's zijn maar ze werkt er wel altijd op.
   Ja toen ik die stadskudde zag dacht ik gelijk aan jou. Je plaatst er ook nogal eens foto's van de schaapskudde bij jullie op. Ik kon daarom niet achterblijven hé?

   Verwijderen
 2. Fijn, Noortje, dat het weer beter gaat. 't Bewijs is (weer) geleverd. Heel veel moois langs de weg, zelfs mooie vogelhuisjes en een originele picknicktafel !
  Lie(f)s.

  BeantwoordenVerwijderen