woensdag 29 maart 2017

Bouwactiviteiten bij ons huis


Sinds een aantal weken is er een zwanenpaartje aan de overkant van onze zitkuil druk bezig met het bouwen van een nest.


Het is leuk om te zien hoe het mannetje steeds allerlei takjes en dergelijke bij het vrouwtje brengt en langzaamaan zien wij en de andere omwonenden van de vijver het nest steeds hoger worden.
De laatste dagen zien we het vrouwtje bijna de hele tijd op het nest zitten. Nu maar hopen dat alles goed blijft gaan en dat er t.z.t. jonge zwaantjes bij ons in de vijver rondzwemmen.Het mannetje is de meeste tijd in de buurt van het vrouwtje. Andere jaren waren er ook wel vaak jonge zwanen bij ons in de buurt maar nog nooit was er een nest zo dicht bij ons huis.
Bij ons in de gemeente zijn er wel meer zwanen en op een vrij drukke weg staat er zelfs dit jaar een bord met Let op: Zwanen.
Het heeft wel even wat voeten in aarde gehad voordat de gemeente dit bord wilde plaatsen maar het is de mensen die zich hier voor hard maakten dan uiteindelijk toch gelukt. Al 2x schijnt er op deze weg een zwaan te zijn doodgereden om dat ze hier van de ene vijver naar de andere oversteken.

Voorlopig kijken en genieten manlief, ik en de andere omwonenden van dit geweldig schouwspel en kijken we iedere dag of ze er nog zijn.

6 opmerkingen:

 1. Leuk, zo dichtbij huis.. kun je het inderdaad mooi volgen.. het zal wel niet lang meer duren voor er kleintjes zijn! Bij de singel ging er altijd een paartje zwanen bij mensen in de tuin nestelen.. maar dit jaar hebben ze een nest gemaakt in de grasstrook bij de school.. is beter, want daar hoeven ze de straat niet over naar het water, bij die tuin wél.. ik hield altijd mijn hart vast als het hele spul die straat over moest, want hoewel het maar een smal straatje is, rijden de automobilisten daar met een rotgang!
  Ik kijk al uit naar je foto's van de kuikens! :-)
  Groetjess!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ieder dag ga ik in de zitkuil kijken of ze er nog zijn. Vorig jaar was er bij een klein slootje hier in de buurt ook een nest wat niet goed te zien was en toen kwam er de zo'n grasmaaier van de gemeente en later was het nest verlaten. Dit nest zit vlak bij een bruggetje waar de jeugd nogal de gewoonte heeft om stoeptegels uit het trottoir in het water te gooien.

   Verwijderen
 2. Zo mooi, Noortje !
  Hier is er nog steeds ophokplicht... Geen zwaan in de buurt...
  Lie(f)s.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat jammer van die ophokplicht. Het is zo mooi hé die zwanen? Vooral als er jongen bij zijn.

   Verwijderen
 3. Prachtig om de bedrijvigheid zo van dichtbij mee te maken. Hopelijk wordt dit prille geluk niet door de hang jongeren verpest. Dat is namelijk vorig jaar wel bij ons gebeurd.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is niet te hopen. Gelukkig zijn alle omwonenden van de vijver erg gesteld om het zwanenpaar.
   Ze worden zelfs gefilmd. Ik denk dat we allemaal extra alert zijn dat de jeugd ze niet verjaagt.

   Verwijderen