zaterdag 10 juni 2017

Bezoek Alpaca Ranch Meeden 07-06-2017


Afgelopen woensdag hadden we een excursie van de CNV naar de Alpaca-Ranch van Gert en Margreet Joling in Meeden (Groningen). Zij zijn in 2006 begonnen met het houden van alpaca's met de verbazend zachte wol. Hun bedrijf is gehuisvest in een origineel Oldambster boerderij uit 1835. De boerderij is naast dat zij alpaca's houden ook nog volop in gebruik als akkerbouwbedrijf en boomkwekerij. 
Voordat we naar de alpaca's gingen kregen we eerst een film te zien over o.a. hun wol, hun voortplanting, hun voeding etc. Ook het verschil tussen een alpaca en een lama werd ons verteld.
Alpaca's lijken op lama's. Maar er zijn duidelijke verschillen. Alpaca's hebben een veel zachtaardiger karakter dan lama's. Er zijn twee belangrijke verschillen waaraan je aan het uiterlijk ziet of je met een alpaca of lama te maken heeft: de oren en de vacht. Een alpaca heeft rechte, spitse oren. Een lama heeft daarentegen duidelijk herkenbare bananenoren. 
Lama’s hebben geen vacht, maar haar. Dit lamahaar kun je niet spinnen en valt jaarlijks uit, zodat lama's niet geschoren hoeven te worden.

Lama’s staan bekend als het 'Schip van de Andes'. Hun rug is zeer geschikt om vracht te dragen. Dat geldt niet voor alpaca's. De alpaca is geen lastdier. Hun rug kan eigenlijk niets dragen, ook niet een klein kind.


Gelukkig regende het minder hard toen we naar buiten gingen maar het bleef wel miezerig weer wat het maken foto's wat lastig maakte.
Ook vond ik het jammer dat ze pas geschoren waren, sommigen zagen er hierdoor wat zielig uit.
Margreet vertelde dat alpaca's van nature nieuwsgierig waren, nu dat was te merken want ze kwamen gelijk naar ons toe.


Margreet liet ons zien dat je bij alpaca’s eigenlijk niet zozeer over hoeven maar meer over tenen spreekt. Ze tilde een poot van een alpaca op en bij het bekijken ervan zagen we dat het grotendeels een zachte kussen is met maar een kleine nagel. Ook liet ze ons in de bek kijken. De bovenkaak heeft geen snijtanden, maar een hard “bot”. De alpaca graast door het gras af te snijden met een zijwaartse beweging van de snijtanden (onderkaak) over het bot.Bij thuiskomst heb ik mijn foto's bekeken van mijn reis in 2006 naar Peru en Bolivia maar ik vind het toch lastig om te zien wat nu een lama of een alpaca is.
Maar die zwarte oren zijn duidelijk banaanvorming dus is dit het zonder twijfel een lama volgens mij.

Peru 2006

Peru 2006
Volgens mij is het ook een lama op de onderstaande foto.
Peru 2006
Ik meende dat het een alpaca is op de onderstaande foto. Dit dier hoorde bij een van onze hotels die we tijdens onze rondreis bezochten.

Peru 2006
Door die kwastjes met wol in de oren etc. kunnen de bewoners van de Andes zien wie de eigenaar van het dier is.

Het was een leuke excursie naar de alpaca-ranch. Jammer dat ze, doordat ze net geschoren waren, er niet zo mooi wollig uitzagen. Door ons bezoek aan de ranch heb ik weer eens mijn foto's bekeken van mijn rondreis door Peru en Bolivia in 2006.

8 opmerkingen:

 1. Nóg zo'n dier met van die lieve zachte ogen.. dat vind ik toch zo mooi!
  Leuk dat je door je bezoek aan die ranch je oude foto's nog eens bekeek.. konden wij er ook wat van zien! :-) Ik denk dat je gelijk hebt.. maar ik vind die lama's sowieso een andere kop hebben dan die alpaca's.. de koppen van die lama's op je foto's zijn zowat net zo breed als hun nek, terwijl die van de alpaca's toch veel meer uitsteken, meer driehoekig zijn. Maar dat kan natuurlijk ook komen omdat hun nekken geschoren waren.
  Leuk uitstapje!
  Groetjesss!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vond het echt een heel leuk uitstapje en je smelt gewoon als ze je aankijken met hun lieve ogen.
   Ik vond het jammer dat ze geschoren waren want het was nu best moeilijk om ze te vergelijken met de foto's van mijn rondreis door Peru en Bolivia.
   Trouwens door mijn bezoeken aan Wildlands Adventure Zoo en de Panda's in Rhenen heb ik mijn foto's van Zuid-Afrika en China ook weer eens bekeken. Doe ik eigenlijk nooit.

   Verwijderen
 2. Wat een leuk log, Noortje ! 't Verschil zou ik ook niet weten/zien. Heel fijne herinnering, Peru.
  Lie(f)s.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het was leuk om mijn foto's van Bolivia en Peru hierdoor weer eens te bekijken.

   Verwijderen
 3. Leuk verslag Noortje, ook mooi die herinnering aan Peru, 11 jaar geleden alweer :-) De tijd vliegt. De alpaca's hebben wel ontzettend lieve gezichtjes, ze lijken in vergelijking met lama's wat ielig, echter dat kan ook zijn omdat ze geschoren zijn. Wel hebben lama's een groffere kop, en zijn alpaca's fijner gebouwd lijkt het.
  Liefs GeZet

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het was leuk om de foto's van onze reis weer eens te bekijken. Op de foto is duidelijk te zien dat het elf jaar geleden is want ik zie er nu wel een stuk ouder uit. Trouwens jij ziet er nu ook ouder uit dan toen hoor zag ik op de foto's ����☺

   Verwijderen
 4. leuke kopjes hebben die Noortje..

  bij ons worden die ook voor hun wol gekweekt, maar grootschalig gebeurt dit gelukkig niet

  groeten

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De video die we eerst kregen te zien was van een Alpaca boederij in Kaulille (B) Ze lieten deze zien omdat in deze video heel veel over de alpaca's werd verteld en zij het op dezelfde manier doen, vandaar dat ze deze video gebruiken.

   Verwijderen