donderdag 21 september 2017

Bezoek Bevrijdingsmuseum Groningen 16-09-2017


Het Museum Canadian Allied Forces, ook wel Bevrijdingsmuseum of Oorlogsmuseum genoemd, is een museum over de Tweede Wereldoorlog en is specifiek gefocust op de Canadese troepen die Groningen hebben bevrijd. Het is gevestigd in de stad Groningen.

Manlief vroeg of ik zaterdag 16 september geen geplande wandeltocht had staan want nadat hij op onze regionale radiozender over dit museum gehoord had wilde hij er weleens een bezoek brengen en hij doet zulke uitstapjes liever met mij. Hoewel ik zelf niet zo snel voor zo'n museum zou kiezen stemde ik er wel mee in om met hem mee te gaan. Hij doet al zo vaak dingen die ik leuk vind.
Ik had gelijk bij aankomst al spijt dat ik mijn camera niet bij me had want de muur aan de buitenkant was prachtig beschilderd. Gelukkig kan ik met mijn smartphone wel foto's maken hoewel die nooit zo mooi worden.
Het museum is voortgekomen uit de verzameling van een particulier, die vanaf 1980 oude legervoertuigen begon te herstellen. In de loop der tijd namen deze ook deel aan verschillende parades. In 1995 volgde een semi-permanente opstelling in een daarvoor gebouwde loods. Daarop groeide de verzameling met uniformen, wapens en andersoortige gebruiksvoorwerpen uit het leger. Ook zijn er gevechtsvoertuigen ondergebracht die in geen enkel ander museum in Nederland te zien zijn: onder andere vliegtuigen, tanks en diverse soorten vrachtwagens.

In 2002 werd de verzameling vanwege de historische waarde ondergebracht in de Stichting Museum Canadian Allied Forces 1940-1945. Omdat de behuizing in de loods te klein werd liet de stichting in 2008 haar oog vallen op een al jaren leegstaand gemeentelijk pand, dat na onderhandelingen met de gemeente ter beschikking werd gesteld.
Manlief genoot duidelijk van alles wat er te zien was en ik moet zeggen dat ik het ook wel heel erg interessant vond. Ik had niet gedacht dat alles er zo mooi en mooi opgesteld zou zijn.
We waanden ons werkelijk terug in de tijd. Er was ook muziek te horen van Vera Lynn. Ook waren er geluiden te horen van tanks etc..
Diorama's gaven een bijzonder realistisch beeld van scènes zoals die zich destijds hebben afgespeeld.

Het museum is daarom ook opgedragen aan hen die hebben gestreden voor een vrije natie.
Jammer dat ik mijn camera niet bij me had. Nu zijn het helemaal geen mooie foto's geworden. Ik denk dat ik net als Mizzd er een gewoonte van moet maken om altijd mijn cameraatje bij mij te hebben want je weet nooit van te voren wat voor moois je op je pad kunt tegenkomen.
Wil je meer over dit museum weten bekijk dan hun website.

7 opmerkingen:

 1. Maar die gewoonte héb ik helemaal niet! je moest eens weten hoe vaak ik me heb lopen verbijten omdat ik het ding niet bij me had..! :-) En ik heb dan ook nog es géén smartphone.. die toch heus wel héél aardige foto's maakt hoor.. ik heb tenminste heel erg van dit postje genoten! Sommige van je foto's zijn niet helemaal scherp.. maar dat kan je met een cameraatje ook hebben hè!
  Ik ben een pacifiste, maar dit is ook een stukje geschiedenis en daar hou ik heel erg van. Het is zoals je zegt heel mooi opgezet, dat museum, zodat je je echt in die tijd waant.. dát vind ik hartstikke leuk gedaan.
  Leek me een heel gezellig tripje zo samen met je man! :-)
  Groetjesss!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik dacht toch echt dat jij altijd je camera bij je had.

   Ik vind het altijd jammer dat manlief niet ver kan lopen dus museums zijn dan de dingen die we o.a. samen kunnen doen.

   Ik heb de laatste tijd steeds meer onscherpe foto's, ik heb soms dagen dat ik nogal beef en dan gaat het maken van foto's helemaal slecht.

   Ik vind zulke museums belangrijk en het viel me op dat er ook veel jeugdige bezoekers waren. Dat vind ik wel goed wat het is inderdaad een stuk geschiedenis van Nederland en hierdoor sta je er weer even bij stil dat in Vrijheid leven niet altijd vanzelfsprekend is.

   Verwijderen
  2. Nou, zo'n museumbezoek saampjes is toch ook leuk hè.. je moet je soms een beetje aanpassen om samen dingen te kunnen doen, vriendlief loopt beter dan ik, maar wil absoluut geen georganiseerde tochten wandelen, dat vindt ie helemaal niks. Dan kan ik 'm ook niet dwingen, hoewel ik denk dat ie er een verkeerd idee van heeft hoor.. hij denkt aan in optocht lopen.. terwijl je vaak gewoon alleen loopt hè, met af en toe een medewandelaar die je inhaalt of zo. :-)
   Gelukkig hebben we nog onze vriendinnen en zussen om een tocht of een stadsbezoek mee te doen hè! :-)

   Ik heb ook vaak onscherpe foto's.. ik denk dat m'n cameraatje weer eens vervangen moet gaan worden.. dat ding zal wel tegen een burn-out aan zitten hahahaha!

   Verwijderen
 2. Hey, Noortje, wat lief van je dat je mij een gelukkige verjaardag komt wensen. Raakt mij, echt!
  Heb ik het juist dat jij van de omgeving van Groningen bent?
  Wij brachten onze vakantie door in het Landal vakantiepark in Lauwersoog afgelopen zomer en genoten er van de rust en de natuur.
  Dit museum lijkt mij wel iets heel bijzonders, ik zou mij er ook kunnen uitleven met mijn fototoestel.
  Blij dat je mij een uitvlucht gaf om naar jouw blog te komen, ik neem nota van het adres, en probeer hier wel vaker te komen.
  Neem het mij vooral niet kwalijk als ik daar in de komende weken niet in slaag, ik ben mijn leven aan het veranderen en dat kost mij veel tijd.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je hebt het goed hoor! Ik woon in de provincie Groningen.
   In de omgeving van Lauwersoog is het echt genieten van de rust en de natuur. En als je van vis houdt dan ben je daar ook wel op de juiste plaats.
   Jij zou er denk ik inderdaad hele mooie foto's gemaakt hebben want wat ik zo op je blog zag maak je hele mooie foto's.
   Ik heb me voorgenomen eens wat vaker op je blog langs te komen.

   Verwijderen
 3. een bezoek meer dan waard, lijkt me Noortje..

  die muurschildering vind ik trouwens heel bijzonder..

  geen mooie foto's ??

  dat zou ik hier niet van zeggen

  groeten

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die muurschildering vond ik ook zo mooi.
   Ondanks dat ik van tevoren dacht dat het niet zo leuk museum zou zijn heb ik er echt heel erg van genoten en kennissen ook geadviseerd om er eens een bezoek te brengen.

   Verwijderen