dinsdag 26 juni 2018

Avondvierdaagse Veendam 11-06 t/m 15-06-2018

Dit jaar ging ik voor het eerst in mijn woonplaats de avondvierdaagse lopen. Ik had al veel vaker een avondvierdaagse gelopen maar omdat ik niet meer precies wist hoe vaak ik in totaal al een avondvierdaagse gelopen had had ik bij de voorinschrijving gezegd geef me maar een medaille met het cijfer 1 erop.
Trouwens het werd voor mij geen avondvierdaagse maar een avondvijfdaagse! Ik had besloten om ook op de inhaaldag te lopen.
Omdat er alleen maar 5 of 10 km gelopen kon worden schreef ik me uiteraard in voor de 10 km.
Maandag 11 juni:
Om 18 uur kon er gestart worden maar ik zorgde ervoor om ruim van tevoren aanwezig te zijn zodat ik voor de (school)groepen kon vertrekken. Precies om 18 uur mochten we starten.
De eerste dag gingen we richting de wijk Sorghvliet, door het Borgerswoldpark en langs het Golfterrein weer richting de Parkhal.
Ondanks dat ik in mijn eigen gemeente liep was het wel leuk om door de wijk Sorghvliet te komen. Ik kwam daar door straten waar ik nog nooit geweest was.
Het Borgerswold was natuurlijk niet onbekend voor me want ik was hier al vaker o.a. ook met de Borgerswoldtochten die ik ieder jaar wandel.
Op onderstaande foto is de B&B "De Pleisterplaats" te zien die gevestigd is in een monumentale boerderij. Deze boerderij zie ik ook als ik bij mezelf in de tuin zit. 
Volgens de routebeschrijving was de tocht de eerste dag precies 10 km.

Dinsdag 12 juni:
We gingen deze avond naar Muntendam en ook deze avond stonden er weer, net als de dag ervoor, veel toeschouwers langs de weg.
We gingen al snel de buurgemeente Muntendam in en ik kwam langs de oude AE waar ik al vaker langs gewandeld had. We gingen het Hoogholtje niet over.
In het kanaaltje zwom een familie Nijlgans. Ik vind het altijd zo leuk om de watervogels in deze tijd van het jaar met hun jongen te zien. Toen ik ze op de foto zette zagen de andere wandelaars ze ook pas.
Al snel waren we in het centrum van Muntendam en kregen we bij de COOP een appel en een flesje Spa rood of blauw. 
Nadat we eerst nog door een vrij nieuwe wijk in Muntendam moesten waar ik het bestaan niet van wist kwam ik later weer op voor mij bekend terrein.
Ik kwam op het fietspad wat ik vaak fiets als ik naar of van Muntendam kom. Ook kwam ik langs een veld waar vezelhennep planten staan. Trouwens zulke velden zie je hier wel vaker in het Noorden.
Nog even een klein stukje door mijn eigen woonwijk en ik kon me afmelden. 
De lengte van de tocht was deze dag 10,5 km.

Woensdag 13 juni:
Vandaag stonden er maar weinig wandelaars te wachten tot we mochten starten. De woensdag is altijd de inhaaldag en veel wandelaars vinden het denk ik heerlijk om een rustdag te hebben na twee dagen te hebben gewandeld vooral als je niet gewend bent om veel te wandelen. 
Deze dag gingen we richting Wildervank en ook nu kwam ik weer door een wijk in mijn woonplaats waar ik eigenlijk nooit kom.
Via het Borgerswold gingen we weer richting de Parkstadhal waar ik me afmeldde.
Deze dag was de afstand 9,3 km.

Donderdag 14 juni:
Deze dag had ik wat plekken op mijn voeten preventief afgeplakt.
Deze dag ging de route naar de Ommelanderwijk. We waren nog geen kilometer op weg of de regen-poncho moest al aan. En ik zou deze de heel tocht aanhouden want het werd niet echt droog meer.
Omdat het op donderdag koopavond in Veendam is stonden er heel wat toeschouwers in de winkelstraat. Onder de overkapping konden zij lekker droog staan.
Nadat ik het gemeentehuis op de foto gezet had heb ik snel mijn camera opgeborgen omdat het toch wel aardig was gaan regenen.
Toen ik bijna aan het eind van mijn tocht was zette ik nog wel het Kunstkot op de foto.
Het is een groot speelparadijs van een kunstenaarsechtpaar voor kinderfeestjes, workshops, los bezoek, schoolreisjes, bedrijfsuitjes, kunstverkoop en veel meer... geschikt voor de leeftijd van 2 tot 99 jaar staat er op hun site.
Het duurde toen niet lang meer of ik was weer bij de Parkstadhal. De route was vandaag 9,6 km.

Vrijdag 14 juni:
Vandaag werd het de laatste dag van mijn "Avondvijfdaagse". Ik stond ook deze keer weer vrij vooraan wat achteraf niet zo slim was want ik moest heel lang op het veld wachten voordat we aan de intocht mochten beginnen.
Ook deze keer gingen we weer een stukje door het mooie Borgerswold.
 Ik kwam deze week voor de derde keer langs de Amigo Ranch met zijn fleurige totempaal.
En tot mijn verrassing zag ik ook nog een zwanengezinnetje. Vorig jaar waren er heel veel zwanen met pullen in onze gemeente (ook in de vijver achter ons huis) Dit jaar was dit pas het tweede zwanenpaar wat ik zag met pullen. Waarom er dit jaar zo weinig zijn weet ik niet.
Terwijl ik wachtte tot het muziekkorps voorbij was hoorde ik opeens mijn naam roepen en zag ik mijn schoonzusje en zwager staan. Hoewel daar geen toeschouwers stonden zou ik ze zo voorbij gelopen zijn als ze niet geroepen hadden. Ik kreeg bloemen van hen.
Ik was hierna snel op het sportveld waar de wandelaars zich moesten verzamelen voor de intocht. Terwijl ik daar stond te wachten begon het ook nog iets te regenen. 
Maar eindelijk begon de triomftocht dan toch. Ik had eigenlijk niet gedacht dat er zo veel mensen langs de kant van de weg zouden staan. Gelukkig regende het ook niet meer. Manlief stond direct bij de poort van het sportveld met zijn bloemen. Opeens hoorde ik mijn naam roepen het was Irma met haar vriendin die langs de kant stonden en ik kreeg van ieder een presentje, wat een verrassing!
De stoet van wandelaars ging erg langzaam want er waren steeds opstoppingen. Maar uiteindelijk kwam ik dan toch weer bij de Parkstadhal.
Ik moet zeggen dat ik van de vijf avonden wandelen genoten heb. Ik kwam in wijken waar ik eigenlijk nooit kom. Ik had niet verwacht dat ik het zo leuk zou vinden om in Veendam de avondvierdaagse te wandelen. Ik heb heel vaak in Winschoten de avondvierdaagse gelopen en die is heel bekend bij ons in de omgeving, er lopen daar heel veel wandelaars mee en op de slotavond hebben ze ook altijd heel veel muziekkorpsen.
Ik vond het een hele verrassing dat mijn schoonzusje met mijn zwager en Irma met haar vriendin bij de intocht langs de route stonden.
Natuurlijk vond ik het ook fijn dat manlief er met bloemen stond.

Omdat er bij een avondvierdaagse niet veel een wandelboekje hebben hoeven ze er ook niet veel af te stempelen vandaar dat ze mijn boekje denk ik zo leuk opgepimpt hebben.

10 opmerkingen:

 1. Toch fijn, Noortje, je dichtbij-plekjes leren kennen.
  Kunstkot -> leuk.
  Heel knap van je zóveel km. ! Fijn als je onverwachts bloemen en presentjes krijgt.
  Je deed het weer ! Proficat !
  Lie(f)s.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Gek hé dat je zo dicht bij huis nog plekjes tegenkomt die je niet eerder zag? Ik had eigenlijk niemand, behalve manlief dan, bij de intocht verwacht.

   Verwijderen
 2. at heb je mooie wandeling gemaakt. Leuke omgeving hebben daar. Je ziet ook van alles. Zoveel km heb je gelopen. Knap gedaan. Mooie foto's geworden. Proficiat van deze mooie wandeling. Wat lief zwager en Irma met haar vriendin stonden wachten op jou.Fijne zonnige dag gewenst.✿♥✿░B░E░A░U░T░I░F░U░L ░✿♥✿

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vind wandelen een goede manier om heel veel van de omgeving te zien.

   Verwijderen

 3. ook in eigen streek, zie je altijd wat anders Noortje

  en die bloemen heb je wel verdiend

  fijne dag

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Inderdaad je hoeft niet ver van huis om mooie dingen te zien.

   Verwijderen
 4. Liep altijd met de kinderen, maar vond het altijd erg druk.
  Verstandig om voor de scholen te starten.
  Hier stond de Jumbo uit te delen.
  Ook weer gedoe over, het telen van vezelhennep planten.
  Je hebt er een feestje van gemaakt. Hans

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Inderdaad is het erg druk maar als je vierdaagse van Nijmegen al een paar keer gelopen hebt valt een avondvierdaagse reuze mee wat de drukte betreft.
   Overal is tegenwoordig bijna een gedoe om.

   Verwijderen
 5. leuke omgeving, je gaat precies een beetje terug in de tijd

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Een inhaaldag? In déze contreien mag je juist een dag missen.. wat ik eigenlijk ook altijd wel vreemd gevonden heb! :-) Altijd leuk om ook eens door je eigen woonomgeving te wandelen.. vooral als het er zo mooi is! :-)
  Ben zélf ooit eens verrast met een bloemetje toen ik de avondvierdaagse in Papendrecht meeliep.. met de kleuterschool waar ik toen stage liep. Een zus van een klasgenootje waar ik veel mee omging woonde er.. en ik kreeg van haar een bosje fresia's.. zal het nooit vergeten, want het was echt lastig.. hoe wandel je een beetje leuk met zo'n ielig bosje bloemen..?? hahahahaha! wél heel lief natuurlijk! :-)

  BeantwoordenVerwijderen