maandag 4 juni 2018

Drents Friese Woud Wandelvierdaagse Diever 24-05 t/m 27-05-2018

Ook dit jaar liepen Heleen en ik weer in Diever maar nu maar drie dagen bij de Wandel 4daagse. We liepen er de zaterdag niet omdat er die dag een speciale wandeltocht in Heiligerlee was die we niet wilden missen (van deze tocht volgt later nog een verslag)
Ook nu weer was ik dinsdag al met manlief naar de camping in Wapse vertrokken waar we al jaren staan tijdens de wandelvierdaagse. Op de camping staan dan veel wandelaars die er ieder jaar komen.
Op woensdag gingen manlief en ik nadat we wat boodschappen gekocht hadden, mij alvast inschrijven bij "Het Kasteel" om daar drie dagen te gaan wandelen. Bij het inschrijven kreeg ik een leuk potje met dropjes.
Donderdag 24 mei
Manlief bracht me naar de startlocatie waar Heleen al op me zat te wachten en waar zij zich ook al had ingeschreven om er drie dagen te gaan wandelen. Na een kop koffie vertrokken we om aan onze 30 km tocht voor die dag te gaan beginnen. De voorspelling voor het weer was voor mij niet ideaal omdat ik niet zo goed tegen de warmte kan maar bij deze vierdaagse is er altijd om de 5 km een rustpost zodat je wanneer nodig steeds even kan rusten.
Al snel liepen we Diever uit richting de mobiele rustpost die op 5,2 km zat. Het leuke bij deze vierdaagse is dat je altijd iets krijgt bij de eerste rustpost en dit was nu een banaan. We stempelde onze startkaart af en namen een banaan uit de doos met bananen.
Het viel ons op dat er veel pioenrozen gekweekt worden in de omgeving van Diever dit was mij andere jaren niet opgevallen. Het was een prachtig gezicht om te zien vooral omdat de mobiele post er als het ware middenin stond. Ook waren er gele pioenrozen maar die zaten bijna allemaal nog dicht.
Ik vond het langzamerhand flink warm worden en was blij als we in de weinige schaduw die er was liepen of als er een beetje wind was. Bij de vierdaagse in Diever zijn er altijd veel onverharde paden en ik moet dan altijd goed opletten dat ik niet val want ik til mijn voeten niet altijd goed op
Vlak voor de tweede rust zag ik natuurvarkens lopen (ik had er eigenlijk nog nooit van gehoord) die er zeer schattig uitzagen.
Bij rust en stempelpost Blauwebessenkwekkerij "Zeldenrust" zagen we twee stoeltjes lekker in de schaduw staan en we namen hier plaats op. Heleen ging kijken of er ook appelgebak was maar dat hadden ze er niet wel een bosbessen muffin. Toen deze maar genomen en ondanks dat we dachten dat deze niet zo lekker zou zijn kwamen we tot de conclusie dat deze toch wel heel lekker was. Ondanks dat we er heerlijk zaten moesten we toch verder want we hadden nog maar 1/3 van onze tocht afgelegd.
We gingen nu naar Wapserveen waar in het Dorpshuis de volgende rust was. De tocht voerden ons over zandwegen en door weilanden en omdat het open veld was was er geen schaduw.
Bij de rust in Wapserveen lieten we alleen onze startkaart afstempelen.
We kwamen langs de huidige Hervormde kerk die uit 1803 stamt. Naast de kerk staat de enige nog authentieke , losstaande klokkenstoel in Drenthe, uit de 16e eeuw. De klok zelf is van na de tweede Wereldoorlog, omdat de oude koperen klok door de Duitse bezetter is geconfisqueerd. 
De volgende twee rustposten waren weer dezelfde als de eerste twee. Ook deze keer gingen we weer even zitten en dronken iets bij de bosbessenkwekerij. Ook nu hadden we weer een plekje in de schaduw gevonden. We bleven er niet al te lang zitten want we hadden nog 10 km te gaan. Van de laatste 10 km heb ik geen foto's meer gemaakt want ik deed er alles aan om mijn hoofd koel te houden en om te proberen om Heleen enigszins bij te houden want haar wandeltempo is vele malen hoger dan dat van mij. 
We melden ons af in "Het Kasteel" en het pilsje maakte dat mijn vochtgehalte weer iets werd aangevuld. Die dag hadden we 30,1 km gelopen. 
Vrijdag 25-05-2018
We waren ruim op tijd bij de startlocatie (Heleen was bij me in de caravan gebleven en manlief was naar huis gegaan) Na een kop koffie en ons ontbijt daar genuttigd te hebben begonnen we aan onze tocht voor die dag. In tegenstelling tot de dag ervoor zou deze tocht veel meer door bosrijk gebied gaan.
Ik vond dat we aan snel de mobiele rustpost bereikten waar we deze keer een appel konden krijgen. We stempelden hier alleen onze startkaarten want we hadden al eerder besloten om bij restaurant "Grenzeloos en Zo" een rust te houden.
Ze hadden er heerlijk appelgebak en de koffie smaakte er ook prima. Het was deze dag wel erg warm maar niet echt heel zonnig en soms waren er wel wat donkere wolken aan de lucht.
We gingen het Doldersummerveld op. Het is een uitgestrekt vochtig heidereservaat. Het veld maakt deel uit van het Nationaal Park Drents-Friese Wold. Het natte heideveld gaat aan de noordzijde over in een hobbelig, voormalig stuifzandgebied, waardoor er veel variatie is in bodemsa­men­stelling, water­huis­hou­ding en hoogtelig­ging. Dit blijkt ook uit de rijke afwis­seling van flora en fauna.

Voor ons doemde de Uitkijktoren Doldersumse Veld op, beter bekend als de "Poolse" uitkijktoren. Vanaf de uitkijktoren heb je een schitterend uitzicht over het heidegebied. Begin juli zijn de velden geel door de bloeiende beenbreek. En in het najaar zie je vooral struikheide, waardoor de vlakte veelal paars kleurt. 
Heleen stelde voor om de uitkijktoren op te gaan en wat foto's te nemen zodat ik ook kon zien wat er vanaf de toren allemaal te zien was. Ik zag het namelijk niet zitten om die trappen op te klauteren.
Intussen was het ook een beetje gaan regenen wat ook te zien is op een paar foto's want je ziet daar een waterdruppel zitten.

Af en toe waren de paadjes erg smal hoe wel het paadje op bovenstaande foto nog meeviel. Gelukkig was het weer droog geworden. Het was eigenlijk alleen maar wat gespetter geweest hoewel sommige wandelaars nog wel regenkleding aan gedaan hadden of een paraplu hadden opgezet. 
Onderweg naar de volgende rustpost hoorden we dat ze daar lekkere zelfgemaakte kippensoep zouden hebben dus het leek ons dan wel wat om daar een rust te houden. Het was een zorgboerderij en er was werk van gemaakt om er een gezellige rustlocatie van te maken. We waren blij dat we besloten hadden om hier de kippensoep te gaan nemen want deze was werkelijk heerlijk.
We waren nu op de helft van onze tocht voor vandaag en na hier de soep genuttigd te hebben gingen we al snel weer verder.
Toen we weer bij restaurant "Grenzeloos en Zo" kwamen lieten we hier alleen onze kaarten stempelen en gingen gelijk weer verder.
We moesten een heel stuk over een maaipad wat ik verschrikkelijk vond want je kunt niet goed zien of er kuilen zitten. Ik liep dan ook als een schildpad en zag toch nog kans om mijn voet te verzwikken maar gelukkig trok de pijn er al snel weer uit. Ik was dan ook blij dat ik weer op een stuk verharde weg kwam.
Toen we bij onze laatste rustpost kwamen besloten we om een beker karnemelk te nemen voordat we aan de laatste 5 km van onze tocht voor die dag begonnen.
Deze dag hebben we 29,5 km gelopen.
Zaterdag 26-05-2018
Deze dag liepen we een wandeltocht in Heiligerlee omdat het 450 geleden is dat de slag bij Heiligerlee heeft plaatsgevonden en er geschiedenis werd geschreven (verslag van deze tocht volgt na dit verslag)
Zondag 27-05-2018
We hadden besloten om de laatste dag 20 km te gaan lopen. Heleen had gisteren bij de tocht van Heiligerlee meer dan 40 km gelopen en ik ruim 25 km en daar kwam nog bij dat ik een flinke blaar tussen mijn linker grote teen en de teen ernaast had. 
In eerste instantie leek de 20 km me al te veel maar Heleen had mijn voeten preventief afgeplakt en bij de blaar die al open was ook afgeplakt en er vette watten tussen gedaan. 
Ook vandaag was het weer behoorlijk warm. Deze keer was de eerste rust geen mobiele post maar het Buurthuis in Geeuwenbrug.
Hier kregen we deze keer een rol vruchten Mentos. Wij namen er koffie met een stuk gebak en gingen al snel weer verder. 
Op de open stukken heide was het behoorlijk warm en op de smalle paadjes voelde ik soms de hete adem van mijn achtervolgers in mijn nek. Ik loop niet zo snel en ben dan altijd bang dat ik de andere wandelaars hinder maar niemand leek problemen met mijn langzame tempo te hebben uitgezonderd ik zelf dan.
Op 10 km zat de mobiele rustpost en hier bleven we even zitten en aten we ons brood op. 
Hierna gingen we weer richting het Buurthuis en ook hier dronken we nog wat. Trouwens ik heb nog nooit zoveel gedronken bij een wandeltocht dan de afgelopen dagen. Ik moet me er altijd toe aanzetten om te drinken maar deze dagen in het geheel niet.
We kwamen weer in de buurt van Diever en het duurde niet zo lang of we zagen de kerktoren al en niet veel later liepen we onder de finishboog door het terrein van "Het Kasteel" op. Gelukkig had ik niet al te veel last gehad van de open blaar die tussen mijn tenen zat.
Ieder jaar krijg je bij binnenkomst een roos. We meldden ons af, lieten ons wandelboekje stempelen en de vier dagen wandelen zaten er op. Deze dag hebben we 20,3 km gewandeld.
Heleen heeft in deze vier dagen ruim 120 km gewandeld en ik 105 km. 
Bij terugkomst op de camping inspecteerde Heleen mijn blaar. Heerlijk toch om een privé EHBO'er tot je beschikking te hebben!
Ik vind het altijd erg gezellig dat Heleen bij mij in de caravan logeert. Ondanks dat ik dit jaren blaren had heb ik er toch van genoten. Wel denk ik dat 30 km voor mij wat te veel wordt om te lopen want 30 km met een wandelmaatje blijkt al een hele opgave voor me te zijn.
Heleen bedankt voor de gezelligheid en dat je je tempo zo goed wist aan te passen aan dat langzame van mij!  

17 opmerkingen:

 1. Zeker handig, zo'n privé verpleegster hahahaa! wij gebruikten ook altijd vette watten voor dat soort dingen.. dan voel je het niet meer zo erg als je loopt hè.
  Leuk om mee te kunnen genieten.. die 4-daagse is voor mij veel te ver, dus die zal ik nooit doen. Maar het is er wel prachtig hoor.. je zag heel veel en je maakte er mooie foto's van. Gezellig zo met een wandelmaatje op stap.. wél jammer dat jullie tempo's zo verschillen.. dan moet er altijd eentje inhouden of eentje boven haar macht gaan lopen.. maar ja, dat is nu eenmaal zo. Ik had dat met m'n grote zus ook als we samen wandelden.. zij neemt hele kleine stapjes en ik juist vrij grote ( nu ook niet meer zo heel erg, dat verandert! haha).. dan heb je ook een ander tempo. Gelukkig was ik de fotografe.. dan ga je vanzelf wat minder snel.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk dat ik in het vervolg daar ook geen 30 km meer per dag zal kunnen wandelen maar het is daar ook mogelijk om 20 of 10 km te doen. Je mag daar ook per dag wisselen.
   Ik heb het geluk dat Heleen zich vrij goed kan aanpassen aan mijn tempo. Zij maakt dat ook nogal eens de foto's want anders moet ze helemaal inhouden.

   Verwijderen
  2. Ik bedoelde eigenlijk dat Drenthe me te ver is hehe.. maar 30km is mij ook wel veel te veel ja. Ik had afgelopen zondag trouwens ook voor het eerst sinds tijden weer eens blaren.. echte nieuwe-inlegzooltjes-blaren.. op de plaatsen waar die welven hehe. En dat was maar 10km.. of nou ja.. ik maakte er zelf bijna 12 van denk ik, want heb nogal lopen dwalen.. de pijlen waren erg summier aangebracht. :-/

   Btw.. 'natuurvarkens'..?? zijn álle varkens dat niet dan? :-)

   Verwijderen
  3. Ik heb vandaag toevallig ook mijn nieuwe inlegzolen gekregen maar er is me geadviseerd om ze nog niet bij tochten te gaan dragen. Wel voor kleinere afstanden.
   Zo is de afstand voor mij altijd te ver voor de tochten die jij loopt.
   Natuurvarkens schijnen varkens te zijn die buiten geboren worden en er ook leven. Ze worden alleen bijgevoerd als er te weinig voedsel voor hen te vinden is. Ze zijn ook donkerder dan de gewone varkens die b.v. in de megastallen leven en daar worden vetgemest.

   Verwijderen
  4. Goed advies! Maar ik had ze al een tijdje.. en nóg niet gewend blijkbaar! :-)

   Verwijderen
 2. Wow wat hebben jullie heel veel gewandeld. WAt is daar hele mooie omgeving. Af en toe moeten jullie rusten. Wat hebben jullie lol gehad. Vierdaagse had ik vroeger gedaan toen ik kind was van school. Het was ook toen heel erg leuk gehad. Jullie ziet ook van alles van onderweg.Kuilen op de grond van de natuur zeker oppassen geblazen. Zwikken met je voet is niet leuk. Gelukkig begon beetje weg te trekken.Diever is zeker mooie plaatst. Jullie hebben finish gehaald. Echt top van jullie.Blaren horen erbij. Brrr... Lekker zeer doen. Het was hele opgave geweest voor jullie. TOP!!! Fijne dag verder. Groetjes,❤

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben het eigenlijk niet gewend om blaren te hebben maar tegenwoordig gaat alles met wat meer problemen bij het wandelen. Ook zwik ik nogal eens vooral op onverharde paden. Het was inderdaad een hele opgave en we waren dan ook heel trots op onszelf dat we het weer volbracht hadden.

   Verwijderen
 3. blaren... dan wordt het wel minder leuk

  30 km per dag, zit er voor mij niet meer in

  wel een gevarieerde wandeltocht waarop heel wat te zien was

  groeten

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Blaren heb ik eigenlijk nog nooit gehad en 30 km wordt me tegenwoordig ook eigenlijk te veel

   Verwijderen
 4. Nou Diever is me niet onbekend, ooit nog een aantal weken voor mijn werk geweest.
  Een heel verslag, zou haast zeggen toren hoog.
  Maar het was veel inspanning en ook ontspanning. Hans

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. In de omgeving van Diever is het mooi om te wandelen, trouwens ik vind Drenthe helemaal een mooie provincie om te wandelen.

   Verwijderen
 5. Het zal aan de hitte liggen, want als het zo heet is is wandelen in open vlakte niet zo fijn, dan is het bos beter, met al die schaduw.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik kan zo wie zo niet zo goed tegen de warmte dus dat maakte het extra lastig.

   Verwijderen
 6. Je hebt het toch maar weer gedaan, top. Hoe is het nu met de blaren?

  Groetjes,
  Janny

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Blaren zijn nagenoeg ingedroogd en als het niet te benauwd weer zaterdag is wil ik toch een tocht van de FLAL doen bij Meerwijck. Manlief fungeert eventueel als bezemwagen.

   Verwijderen
 7. Zelden gezien, Noortje, gele pioenen. Natuurvarkens…, nog nooit van gehoord, 'k laat staan gezien. Bessenmuffin, misschien niet zo mooi van kleur, maar superlekker. Ai, een blaar maakt het moeilijker... Suppertoffe meiden, die het weer gedaan hebben ! Proficiat !
  Lie(f)s.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vond die gele pioenrozen ook wel heel apart. Ik denk dat er niet zo heel veel mensen van die natuurvarkens wisten want velen maakten er foto's van en lazen het infobord.
   Die blaren waren echt niet lekker, ik heb ze anders nooit.

   Verwijderen