donderdag 7 juni 2018

Wandeltocht De Slag bij Heiligerlee 26-05-2018


Atletiekvereniging Aquilo organiseerde 26 mei een wandel en loopevenement omdat het dit jaar 450 jaar geleden is dat de slag bij Heiligerlee heeft plaatsgevonden en er geschiedenis werd geschreven. Het standbeeld van Graaf Adolf in Heiligerlee herinnert aan deze historische slag. Tijdens de slag in 1568 werden de Spanjaarden door de Staatsen in de pan gehakt. Het was het begin van de 80-jarige oorlog, dat leidde tot een onafhankelijk Holland. Door een list werden de Spanjaarden een moeras ingelokt, waarna ze van alle zijden werden aangevallen.
Op De slag bij Heiligerlee is meer info te lezen over deze Slag.

Omdat dit slechts een eenmalig tocht zou zijn hadden Heleen en ik besloten om hier een dag van de vierdaagse in Diever voor te laten vallen en hier te gaan wandelen.
Er waren tochten vanaf Appingendam en vanaf Bourtange uitgezet. Het was mogelijk om 40-25-10 of 5 km te wandelen. Er was busvervoer geregeld om naar de bijbehorende opstapplaats te kunnen komen.
Toen Janny, mijn wandelmaatje voor die dag, en ik in Slochteren met de bus aankwamen zat Heleen er al met haar wandelmaatjes voor die dag. Zij hadden er al 15 km opzitten want zij liepen de 40 km en waren al om 6 uur uit Appingedam vertrokken.
Janny en ik zouden die dag 25 km wandelen en na een kopje koffie vertrokken Janny en ik dan. 
Het zouden lange landwegen worden waar ik normaliter niet van houd maar nu had ik me er op ingesteld. We liepen immers zoals de soldaten in die tijd ook naar Heiligerlee getrokken waren.
Toen we ongeveer 10 km gewandeld hadden zagen we de A7 en kwamen we in de buurt van restaurant Van der Valk in Zuidbroek. In de nieuwsbrief, die we een dag ervoor nog gekregen hadden, stond dat je bij Van der Valk naar binnen mocht ook al wilde je er niets gebruiken.
Natuurlijk besloten wij er wel wat te gaan gebruiken en mochten daarom ook gewoon op het terras in de schaduw zitten. Natuurlijk namen Janny en ik weer koffie met het geijkte appelgebak. Terwijl we net op het terras zaten zagen we Heleen met haar wandelmaatjes aankomen. Ik had eigenlijk verwacht dat ze ons eerder zouden hebben ingehaald. Zij namen soep wat ik best begreep want ze waren vanmorgen al met de bus om 5 uur uit Heiligerlee vertrokken naar hun opstapplaats Appingedam.
Ondanks dat we er heerlijk zaten stelde ik Janny voor dat wij alvast weer verder zouden gaan want ik was bang dat wanneer we tegelijk zouden vertrekken ik me opgejaagd zou gaan voelen omdat hun tempo vele malen hoger is dan dat van mij.
Het was nu echt flink warm geworden en het schelpenpad dat langs de spoorlijn liep was lang.
Eindelijk konden we dan links afslaan. Er was een rustpost waar ook drinken te krijgen was. Hier hadden ze heerlijk verfrissende citroenwater wat ik nam. Met dit hele warme weer vond ik dit ideaal. 
Er lag nu weer een hele lange landweg voor ons en we zagen wel waar de doorgaande weg was waar we heen moesten. Maar die weg kwam maar heel langzaam dichterbij en het was er heel erg warm.
Uiteindelijk waren we aan het eind van die weg en er stond een ijskar. We zagen dat ze er ijs met verse aardbeien hadden en we vonden beiden dat we wel zo'n ijsje verdiend hadden.

Janny stuurde een app naar Heleen en haar wandelmaatjes om te laten weten dat er aan het eind van de weg een ijsje te koop was. Wij kregen van hun onderstaande foto gestuurd. Gek dat je toch niet altijd dezelfde dingen ziet want zowel Janny als ik hadden deze tractorband niet gezien.
We kwamen nu op de doorgaande weg van Meeden naar Heiligerlee en het was er in tegenstelling tot anders behoorlijk druk. Velen waren op weg naar Heiligerlee waar de Slag zou worden nagespeeld. Aangezien ik niet graag op het trottoir loop maar op de weg was dit wel erg oppassen geblazen voor mij.  
Zonder problemen kwamen we in Heiligerlee aan en kwamen natuurlijk ook langs het standbeeld van Graaf Adolf.

We gingen ons afmelden en namen onze medaille, bij deze tocht Soldij genoemd, in ontvangst. Ook was er soep wat we krijgen en dat ging er echt wel in ondanks dat het zo warm was.
We wachtten Heleen met haar wandelmaatjes op hoewel het toch nog wel even duurde voordat we ze zagen aankomen.
Ook zij namen nadat ze hun "Soldij" in ontvangst hadden genomen een kom soep.
Janny en ik gingen alvast naar het terrein waar De Slag zou nagespeeld gaan worden. Ik maakte alvast wel een afspraak met Heleen want we zouden die avond weer terug gaan naar de camping in Diever om daar de dag erop de laatste dag van de vierdaagse te gaan lopen.
Wij mochten, omdat wij de tocht gelopen hadden, gratis op het terrein waar de slag werd nagespeeld door honderden acteurs, reenactors genoemd. Soldaten compleet in de kleding van toen, met ruiters te paard zoals toen, tentenkampen, gaarkeukens etc. waren op het terrein te zien.
Tijdens het naspelen waren de knallen etc. bijzonder hard door de kanonschoten en was er soms ook heel weinig te zien door de rook die er hing.
Ondanks dat de wandeling over lange rechte landwegen ging heb ik van de tocht genoten. Het was ook gezellig om met Janny weer eens te wandelen. Het was omdat het een eenmalig tocht was anders had ik deze niet gedaan want die lange rechte landwegen daar hou ik beslist niet van.
Bij thuiskomst zag ik dat ik een flinke blaar tussen mijn linker grote teen had en de teen er naast. Hopelijk zou dat bij de laatste dag van de vierdaagse in Diever niet al te veel problemen geven.


13 opmerkingen:

 1. Leuk dat jullie mekaar weer vonden bij Van der Valk. Zalig, Noortje, een onverwacht ijsje !
  Tussendoor dus ook en flinke tocht !
  Lie(f)s.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De twee dagen ervoor hadden we iedere dag 30 km gelopen dus het was deze dag een "makkie" maar niet heus.

   Verwijderen
 2. Wel leuk hè, zo'n tocht die maar één keer gehouden wordt en dat je die dan meegelopen hebt! Ik herinner me nog de wandeltocht onder de Drechttunnel door, vlak voor die echt voor het verkeer geopend werd. We kregen toen ook een mooie herinneringspenning.
  Lange rechte wegen zijn alleen maar te doen als je met iemand samen loopt.. gelukkig was dat zo hè. En leuk dat je steeds Heleen en haar wandelmaatjes ook nog tegenkwam! :-) Mooie tocht.. en we weten dus al dat die blaar je niet tegenhield om die laatste dag in Diever te lopen hehe.. gelukkig maar! Ik ga zaterdagochtend een jubileumtocht lopen.. de R.W.V. bestaat 90 jaar.. dat soort tochten vind ik dus ook altijd leuk, want die zijn ook maar eenmalig. En vaak is er iets extra's bij.. lekkers onderweg of een presentje.. ben al eens benieuwd. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja zulke eenmalige tochten zijn leuk ook al waren het deze keer lange rechte wegen. Ik heb het plan om morgen de derde lustrum tocht van de FLAL te gaan wandelen, ze bestaan dit jaar 45 jaar. Helaas is bij deze organisatie 25 km altijd de minste afstand die je kunt lopen. Ze heten dus niet voor niets De Friese Lange Afstand Lopers. Ik heb deze keer geen wandelmaatje en heb manlief gevraagd of hij eventueel als mijn bezemwagen wil fungeren mocht het nodig zijn.

   Verwijderen
 3. Leuk om te lezen, en om te zien dat er veel meer mensen op af komen. Ik heb de slag gelaten voor wat het is, maar las er veel over op internet, en nu dus ook weer.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik had eigenlijk wel gedacht dat jij er iets over gepost zou hebben.

   Verwijderen
 4. Het standbeeld ziet er mooi uit.
  De dames hebben er zin in.
  Niet elk restaurant zit te wachten op niets verterende bezoekers, netjes van ze.
  De medaille is zeker verdiend, na een warme dag. Hans

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Voor het eerst heb ik het standbeeld van dichtbij gezien. Ik ben er al heel vaak langs gekomen, ook gewandeld maar nog nooit het paadje dat naar het standbeeld gaat opgegaan. Wij hebben ook al een keer een Van der Valk hotel/restaurant gehad als startlocatie en het was toen geen goed weer, gevolg veel modder in het restaurant maar het scheen hun niet te deren.

   Verwijderen
 5. Jullie hebben genoten met deze wandeling. Wat is daar heel mooi om te zien. Jullie hebben wel verdiend om ijsje te nemen. Jullie hadden zeker prachtig weer. Mooie mediale hebt je gehaald. Kunstbeeld staat mooi erop. Restaurant was gelukkig in de buurt. Gelijk wat gegeten met gebakje. Het was warme dag geweest. Wat leuk dat de soldaten met kledingdrachten aan om vroeger om te vechten. Het was heel vroeger tijd geweest. Leuke foto's geworden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het was eigenlijk wel wat te warm om te wandelen op de rechte open wegen maar we vonden het allemaal wel een bijzondere tocht.

   Verwijderen
 6. lange rechte stukken.. weinig stappers houden daarvan ..Noortje

  die soldij hadden jullie beslist verdiend..

  en "de slag " lijkt me wel heel spectaculair

  groeten

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het was echt leuk om het naspelen van "de Slag" te zien. Er speelden heel veel acteurs mee en dat maakte het met de knallen heel spectaculair.

   Verwijderen
 7. Amai, wat super dat ze daar ook effectief die slag nadeden.
  Moet een beetje lachen met de medaille, lijkt mij een beetje kinderachtig. Maar goed, kan geen kwaad, denk ik.

  BeantwoordenVerwijderen