Eindelijk is mijn tuin nu toch helemaal klaar.


Was een jaar geleden al een groot deel van mijn tuin onderhanden genomen door een hoveniersbedrijf nu was nog een hoek in het achterste gedeelte van de tuin aan de beurt. Het kan niet anders dat er een grote kersenboom verwijderd moest worden en ook wat andere kleine struiken en wat dode bomen. De wortels van de bomen maakten dat het muurtje van de zitkuil een grote scheur had en ook werd de muur opzij gedrukt. In het verleden waren er al eens stenen uitgebikt en er weer nieuwen ingemetseld maar een metselaar die ik geraadpleegd had zei dat die bomen en struiken eruit moesten wilde het muurtje op den duur niet in het water belanden. Onder die kersenboom was het intussen een soort oerwoud geworden en ook kon je niet op het terrasje onder die boom zitten i.v.m. de uitwerpsels van de vogels en de vlekken die de gevallen kersen maakten op het terrasje. Ook lieten de vogels veel pitten in de tuinen van de buren vallen (trouwens wij hebben nooit kersen van die boom gegeten maar de vogels des te meer, haha) 
Op de collage is te zien hoe de tuin er uitzag voordat zij begonnen. Ik moet zeggen dat het erop de foto nog vrij redelijk uitziet maar het had echt heel veel achterstallig onderhoud. 
De eerste een tweede dag hoorde je steeds het geluid van de kettingzaag maar aan het eind van de dag waren de struiken en bomen dan toch zou goed als verdwenen.
Aan het eind van de dag kwam de buurvrouw langs om te zeggen dat het zo lekker licht was geworden bij hun in de tuin. Dat vond ik wel fijn want door het oerwoud zaten zij altijd wel heel vrij in hun tuin maar zij vond het een echte verbetering.
De tweede dag waren zij steeds bezig om de wortels te verwijderen en aan het eind van de dag viel het me op hoe groot mijn tuin eigenlijk is.
De volgende dagen werd er gewerkt aan het plaatsen van gaaspanelen, een border en het verleggen van het terrasje.
Ook werden de coniferen gesnoeid, enkele planken vernieuwd aan de schutting, de scheur in de zitkuil gevoegd en mijn fontein geplaatst.
Voor die gevoegde scheur in de zitkuil komt een bloembak te staan met een plant zodat die scheur niet zo opvalt. Om het terrasje liggen allemaal keien, deze keien hebben een emotionele waarde voor me omdat Manlief die altijd meebracht als hij röntgenfoto's van lassen van pijpleidingen moest maken. In de loop van de tijden kwamen er steeds meer in onze tuin.   
Nu maar hopen dat de plantjes en de hedera goed gaan aanslaan. Aan de paal bij het terrasje komt nog een insectenhuis te hangen en ook plaats ik er nog net als bij het terras bij de schuifpui nog enkele voederstations voor de vogels. 

7 opmerkingen:

  1. Wat is het mooi geworden! Een hele verbetering voor zowel jou als de buren :)

    Je zusje

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Lang gewacht, niet gezwegen, echter uiteindelijk toch een fantastisch mooie tuin gekregen.
    Dit laatste zitje is ook weer geweldig, met dat mooie uitzicht over het water.
    't is te hopen dat er nog wat zonnig herfstweer komt zodat je er gelijk van kunt genieten.
    Wellicht is anders een heater iets ;-)
    Liefs GeZet

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Een boom weg is altijd spijtig, Noortje, maar wat moet, moet. 't Is mooi geworden, met veel licht. Tof, die 'keien'!
    Lie(f)s.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Tjonge.. wat een grote tuin heb jij! en nu zo mooi.. fantastisch! En de meegebrachte keien zijn prachtig geintegreerd nu hè.. misschien wat vetplantjes ertussen steken.. die hebben weinig nodig en dan wordt het ook nog een beetje groen!
    Wat ga jij zullen genieten van je tuin nu ie (bijna) helemaal klaar is.. en de vogeltjes ook! ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ja, dat heb je met een grote tuin, een hele hoop werk. Maar het is daarna ook weer mooi en het kan er weer een tijdje tegen. Jammer dat bomen altijd gekapt moeten worden.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Een grote boom zorgt voor erg veel schaduw en vallende blaadjes en zooi, daar zal je nu veel minder last van hebben! Een kleine boom of struik zijn ook leuk.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. wat een geslaagde klus Noortje

    geniet er van

    prettige avond

    BeantwoordenVerwijderen