vrijdag 12 mei 2017

De zwanen hebben jongen!Iedere dag keken we met spanning naar het zwanennest, benieuwd of er al jongen te zien waren. Eergisteren riep manlief me omdat hij jongen in het nest zag zitten.


We waren benieuwd hoeveel het er zouden zijn. Toen we het beter konden zien bleken het er zes te zijn en er lag nog één ei in het nest wat niet was uitgekomen.
Grappig om te zien dat ze al zo snel met moeder zwaan mee zwemmen, hoe wel ze soms ook op haar rug klimmen om zo mee te "varen"


Moeder zwaan beschermt haar jongen erg goed want als we te dicht bij haar met haar jongen komen dan sist ze luid naar alles ons.
We zijn benieuwd hoeveel er van de zes jongen overblijven.

Update 13-05-2017: vader zwaan is vanmorgen naar de vogelopvang in Ureterp gebracht. Het was ons al opgevallen dat hij al meer dan een week vaak apart zat en veel leek te slapen. Meerdere buren was dit ook al opgevallen en vanmorgen had de buurvrouw iemand gebeld die veel voor de zwanen in onze gemeente doet. Deze man ringt de jongen ook altijd in de zomer. Als vader zwaan weer mag opknappen komt hij weer terug. Laten we hopen dat hii snel weer fit zal zijn.

11 opmerkingen:

 1. Wat leuk. Waar is papa zwaan? Fingers crossed dat alle kleintjes het mogen overleven.

  Hermus

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Papa zwaan ligt op het nest. Kijk maar op de foto's. Op de eerste foto zitten zowel papa als mama zwaan op het nest. Het is zo leuk om ze deze keer vlakbij onze zitkuil te hebben.

   Verwijderen
  2. Hoe weet jij nou wie papa of mama zwaan is?

   Verwijderen
  3. Zoals je al gehoord en gelezen hebt is papa zwaan naar de vogelopvang gebracht.

   De man die de zwaan ophaalde zei dat hij dat aan het nummer op de ring aan de poot kon zien. Het eerste cijfer op de ring geeft aan of het een mannetje of een vrouwtje is. Hij ringt de zwanen immers ook in de gemeente.

   Verwijderen
 2. *Zucht*, Noortje, zòòò mooi...
  Lie(f)s.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja het zo mooi. Hoewel het wel jammer is, zoals je in de update kunt lezen, dat vader zwaan naar de vogelopvang gebracht is.

   Verwijderen
 3. Oooh schattig hé.. maar wel een triest gezicht dat ene niet uitgekomen ei! nog nooit gezien.. maar zóveel zwanennesten zag ik ook nog niet hehe. Was gisteren (vast voor Moederdag) op de begraafplaats in Dordt en daar zag ik ook zwanen met kleintjes.. vier stuks. Dat koppel heeft weleens een nest pal naast de ingang gehad en toen liet papa zwaan niemand erlangs hehe.. je moest rennen voor je leven als je de begraafplaats op wilde! :-)
  Jullie hebben er wel een heel prachtig zicht op hè.. leuk hoor.. en nu maar hopen dat de kleintjes blijven leven hè.. er loert van alle kanten gevaar en je kunt er maar weinig aan doen!
  Groetjesss!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Oh oh.. het zijn toch van die watjes hè, die mannen.. nu mag mama het alleen opknappen? hopelijk kan ze de boel goed in de gaten houden in haar eentje! Maar belangrijker is dat papa weer gezond terugkomt natuurlijk.. die beesten zijn hartstikke monogaam en trouw.. mama zal 'm enórm missen.
  Groetjesss!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat niet uitgekomen ei hebben de mensen die zich in de gemeente over de zwanen ontfermen als er problemen met ze zijn al een dag eerder uit het nest meegenomen.
   Ik denk dat het beter is dat het mannetje ziek is dan het vrouwtje maar dat weet ik niet zeker.
   Voor het vrouwtje is het nu inderdaad dubbel opletten. Alle omwonenden van de vijver houden moeder zwaa en haar jongen in de gaten maar tegen het gevaar van eventuele ratten kunnen wij ook niets doen. Net nog waren gelukkig alle zes de jongen er nog.

   Verwijderen
  2. Helaas is pappa zwaan overleden en 1 jong gepakt door een reiger
   De andere 5 jongen groeien voorspoedig en lopen nu geen risico meer om ten prooi te vallen
   Het antwoord op bovenstaande reactie voor wat betreft of het beter is dat pappa zwaan ziek is is dat het niet uitmaakt zowel de vader als de moeder kunnen de jongen groot brengen
   Een paar jaar geleden is daar de moeder dood gegaan en heeft de vader de jongen groot gebracht

   Verwijderen
  3. Wat fijn dat je schreef dat papa zwaan ook in staat is om alleen de jongen groot te brengen. Ik dacht dat de moeder dat alleen kon.

   Verwijderen